Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei anunță evenimentul „Dezvoltarea rezilienței colective, asistarea psihologică și protocoalele aplicate în situații de criză”

Pe 15 și 16 noiembrie, la București, va avea loc evenimentul „Dezvoltarea rezilienței colective, asistarea psihologică și protocoalele aplicate în situații de criză”, organizat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT). În cadrul acestuia, specialiștii români în sănătate psihică vor avea acces la o serie de workshop-uri dedicate modalităților de stimulare a rezilienței colective și intervenției specializate în contexte de traumă colectivă. Evenimentul îl aduce din nou în România pe Jack Saul, PhD, director și fondator International Trauma Studies Program, un institut de cercetare și formare cu sediul în New York.  

 

Dezvoltarea rezilienței, o prioritate în contextul evenimentelor curente cu potențial traumatizant la nivel social și comunitar

Evenimentul aduce în atenția publică prezentări și ateliere susținute de 3 specialiști cu experiență vastă de cercetare și practică în domeniul traumei și rezilienței: Jack Saul, PhD (director și fondator International Trauma Studies Program), Diana Vasile, PhD (Președinte și membru fondator ISTT) și Vasile Doru Marineanu, PhD (Reprezentant național în Comitetul EFPA – European Federation of Psychologists’ Associations – pentru Psihologie în caz de dezastre, crize și traume). 

În calitate de psiholog și terapeut de familie, Jack Saul, pentru a doua oară în România cu această ocazie, este cunoscut pentru faptul că a creat o serie de programe în Statele Unite ale Americii și în alte țări, pentru populațiile care au îndurat dezastre, războaie, torturi și violențe politice.

Timp de două zile, participanții vor învăța despre reziliența comunităților, tipurile și pașii de intervenție în situații de traumă colectivă, rolul psihoterapeuților în cadrul acestora și modurile în care se lucrează cel mai eficient cu toți cei implicați în proces: de la victime și familiile acestora, la comunitatea extinsă, autorități, presă, medici, asistenți sociali etc. Evenimentul se adresează tuturor celor care sunt responsabili de comunități, de grupuri mai mari sau mai mici de oameni: manageri (în special de HR), coordonatorilor și conducătorilor de instituții, medicilor, asistenților sociali, educatorilor, teologilor, alături de psihoterapeuți, specialiști în curs de formare, personal de intervenție etc.

În ultimii ani, am văzut cum situațiile de criză pe care le traversăm la nivel social sunt din ce în ce mai frecvente – avem deci nevoie de cunoștințe și instrumente care să ne consolideze resursele și reziliența, așa încât să putem gestiona astfel de contexte. Ele sunt necesare atât pentru psihoterapeuți, cât și pentru alți specialiști: de la medici și personal de intervenție până la asistenți sociali, autorități sau membri în poziții-cheie din organizații private.”, spune Diana Vasile, PhD, Președinte și membru fondator al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei. 

„Așa cum ne-au arătat recent perioada pandemiei și războiul care se desfășoară încă foarte aproape de noi, puterea comunității face diferența în momentele de instabilitate și incertitudine. Comunitatea ne ajută să ne păstrăm funcționarea și sănătatea și ne permite să repornim motoarele dezvoltării individuale și colective Avem nevoie să ne cunoaștem vulnerabilitățile și resursele, pe de o parte, și pe de alta, de acces la profesioniști care înțeleg complexitatea impactului acestor experiențe și cunosc protocoalele și tipurile de intervenții care sunt de ajutor în astfel de momente.”, a adăugat Diana Vasile.

 

Noi perspective de specialitate pe tema construirii rezilienței colective

Evenimentul va aduce în fața publicului trei specialiști recunoscuți în comunitatea internațională: 

Jack Saul, PhD | Aflat pentru cea de-a doua oară în România, Jack Saul va susține un workshop de o zi pe tema construirii rezilienței colective pentru promovarea sănătății mintale și a bunăstării psihosociale. Între subiectele abordate se numără și înțelegerea impactului traumelor colective asupra indivizilor, familiilor, organizațiilor și comunităților, precum și metodele de recunoaștere  și mobilizare a punctelor forte și resurselor acestora.

Jack Saul (director International Trauma Studies Program), a predat la facultățile de Medicină ale Universității New York, la New School for Social Research și la Mailman School of Public Health de la Universitatea Columbia. Intervențiile sale pentru populațiile afectate de violență și traumă sunt documentate în cartea sa, Collective Trauma, Collective Healing

Vasile Doru Marineanu, PhD, este președintele fondator al Societății de Psihologie Militară și fost șef al Centrului Național Militar de Psihologie și Sănătate Comportamentală (2014-2023). În prezent, este reprezentant național în Comitetul Permanent EFPA pentru Psihologie în caz de dezastre, crize și traume (Standing Committee on Disaster, Crisis and Trauma Psychology), președintele Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Colegiului Psihologilor din România și profesor asociat la Departamentul de Psihologie și Științe Cognitive din cadrul Universității din București.  

Prezentarea sa va explora complexitatea provocărilor cu care se confruntă persoanele care supraviețuiesc unui eveniment cu potențial traumatic și importanța instrumentelor psihologice în evaluarea impactului traumelor asupra funcționalității acestora. De asemenea, se va concentra asupra etapelor esențiale pe care le presupune intervenția în situații de criză.  

Diana Lucia Vasile, PhD, este psihoterapeut și psiholog clinician principal, cadru didactic universitar, co-fondator și Președinte în cadrul Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei. De peste 25 de ani, studiază resorturile comportamentului uman prin racordarea la știință și la psihologia evidence-based.

În cadrul workshop-ului său, participanții vor înțelege, descoperi și dezvolta planuri de intervenție psihologică pentru persoanele care trec prin experiențe dificile de viață din cauza provocărilor individuale, familiale sau a unor schimbări majore (accidente, șomaj, catastrofe naturale).

 

Primii pași pentru dezvoltarea unui grup de intervenție în situații de criză, în cadrul ISTT 

De 14 ani, în cadrul ISTT organizăm demersuri de educație pentru sănătatea psihică și formăm psihoterapeuți care să gestioneze și să recunoască trauma. Ne-am propus ca, în cadrul Institutului, să punem bazele unui grup de intervenție pentru situații de criză. Din ea fac parte specialiști formați în programele noastre, care vor participa la o serie de activități de supraspecializare, din care face parte și acest eveniment. Astfel, ei vor fi echipați cu informațiile necesare pentru a oferi suport și asistență în cazul unei traume colective”, a explicat Diana Vasile.

Noul grup de intervenție este parte din strategia ISTT de gestionare a traumelor colective. Strategia include mai multe direcții de acțiune – de la formare, ghiduri și demersuri de psihoeducație, la asistarea psihologică gratuită în situații speciale (de exemplu, în contextul tragediei de la clubul Colectiv, în 2015).  

Agenda completă a evenimentului, detalii despre lectorii invitați și formularul de înscriere pot fi accesate pe pagina oficială a evenimentului. Evenimentul va avea loc exclusiv în format fizic, pe 15 și 16 noiembrie, și se va desfășura la Camera de Comerț București (Strada Ion Ghica, nr. 4).

 

Despre Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT)

Fondat în 2010, Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei educă, informează și derulează proiecte pentru o mai bună înțelegere a modalităților de prevenție a traumatizării și de recuperare post-traumatică. Acțiunile Institutului au în centru cele mai recente cercetări și studii științifice validate de comunitățile internaționale și o echipă multidisciplinară de specialiști dedicați. 

ISTT funcționează după un model integrat, a cărui misiune este să formeze o societate pregătită pentru recunoașterea și gestionarea mai bună a experiențelor traumatice, cu trei direcții principale: Școala de formare pentru specialiști, Asociația profesională și Clinica de servicii psihologice.