„Întotdeauna am considerat că succesul se măsoară prin valoarea pe care o lași în urma ta – a fi un exemplu în orice este o calitate esențială a unui lider adevărat.” | Mirela Susan, Fondator Dermavision

Dr. Mirela Susan este un medic dermatolog dedicat, specializat în dermatologie dermato estetică, pasionată de frumos și grijă de oameni.

Mirela are un parcurs impresionat în ceea ce privește dermatologia, ea urmând mai multe cursuri atât în străinătate, cât și în țară, în momentul de față fiind chiar ea trainer acreditat pentru diferite proceduri estetice.

De-a lungul carierei, prin abilitățile dobândite, aceasta a reușit să îmbine cu succes profesia de medic cu cea de antreprenor, ea fiind fondator al Clinicii Dermavision, clinică care pune la dispoziția clienților servicii medicale de calitate și o echipă medicală de excepție.

 

Auzim adesea că pentru a te orienta în direcția în care ți-ai dori să-ți creionezi parcursul profesional e nevoie să îți identifici o chemare, o afinitate spre ceva anume. La tine cum a fost? Cum ai luat decizia de e deveni medic? Povestește-ne despre deciziile și alegerile pe care a trebuit să le faci pentru a ajunge acolo.

Încă de mică am simțit o atracție specială pentru profesia de medic, de când mă știu mi-am dorit acest lucru și nu îmi amintesc să îmi fi dorit vreodată să fiu altceva în viață decât medic. 

Cred că a contat în această decizie faptul că am fost bolnăvicioasă când am fost copil, am petrecut mult timp prin spitale și îmi amintesc ca eram fascinată de lumea medicală, mă duceam acasă și mă jucam ore în șir cu păpușile, le făceam injecții și visam să cresc, să ajung să tratez oameni, să îi vindec.

Mi-a plăcut de mică să ajut oamenii, să încerc să îi înțeleg, să fiu aproape de ei, iar profesia de medic mi s-a părut modul perfect pentru a-mi îndeplini chemarea. 

 MIRELA SUSAN 224

Ceea ce moștenim de la părinți contribuie la formarea noastră în viața de adult. Ce consideri tu că ai moștenit de la părinții tăi și ce crezi că a contribuit la ceea ce este astăzi Mirela Susan?

Cred că mare parte din ceea ce suntem astăzi se datorează prietenilor noștri și educației, învățăturilor din casa părintească. M-am născut și am crescut într-o familie modestă, simplă, cu părinți muncitori, nu intelectuali, dar pot să spun că în formarea mea un mare rol l-a avut mama mea; ea a fost nevoită să abandoneze școala la 11 ani, când a rămas orfană de tată, fiind cea mai mare din 5 frați și cred că cea mai mare neîmplinire a vieții ei a fost faptul că nu a reușit să își termine studiile.

Ea mi-a insuflat încă de mică dragostea pentru carte, pentru școala și mi-a spus că este important să învăț să ajung cineva în viață, m-a ajutat și m-a susținut din toate punctele de vedere, cu mari sacrificii, mai ales financiare să pot sa merg la Facultatea de Medicina, iar eu nu pot decât să-i mulțumesc și să îi fiu recunoscatoare pentru aceasta. Mama mea este persoana căreia îi datorez foarte mult din tot ceea ce sunt astăzi. 

 

Întâlnești în cabinet zeci, sute, poate mii de persoane care ajung la tine cu diferite probleme și afecțiuni. Asupra cărui aspect te concentrezi prima dată? Te concentrezi direct pe identificarea problemei sau încerci să te apropii de pacient? Cât de importantă este relația medic-pacient?

Oricat de bun profesionist ai fi, întotdeauna am considerat ca este importantă comunicarea medic-pacient și cred că apropierea de pacient este esențială în identificarea problemei pentru care a venit, în acuratețea diagnosticului și în alegerea tratamentului corect.

Consider că pentru a fi un medic bun trebuie să știi să interacționezi și să empatizezi cu oamenii. O bună comunicare medic-pacient are un impact benefic asupra stării de sănătate a pacientului, precum și asupra creșterii gradului de satisfacție al acestuia, de comunicarea efectiva dintre medic și pacient depinzând în mare măsură calitatea și finalitatea actului medical. 

MIRELA SUSAN 2213

 

Ai pus bazele propriului business, iar acum ai o clinică dermato estetică cu aparatură de ultimă generație și personal foarte bine pregătit. Care a fost mindsetul pe care l-ai avut atunci când ai pornit pe acest drum? Unde ți-ai dorit să ajungi și ce consideri că ai reușit să realizezi până acum? Povestește-ne puțin parcursul tău în această călătorie.

Am început cu pași mici, timizi în anul 2010 într-un mic spațiu închiriat de 56 mp, eu și o angajată, o secretară, nu aveam nici măcar asistentă, eu făceam și munca de medic și cea de asistentă medicală. Am plecat la drum cu mare curaj, cu ambiție și cu dorința de a demonstra că pot să dezvolt acel cabinet, am muncit mult, am încercat să vin cu idei noi pe piața medicală, mergeam la cursuri, la workshopuri să mă perfecționez, m-am împrumutat și am investit în aparatură medicală, convinsă fiind că dermatologia nu se mai poate face în zilele noastre doar cu lupa.

Au fost ani grei, cu multe sacrificii și renunțări, dar rezultatele nu au întârziat să apară, pacienții mulțumiți au adus alți pacienți, astfel încât nu mai făceam față cu programările în spațiul existent și a venit nevoia firească de extindere. Sunt fericită că am reușit să îmi îndeplinesc unul dintre cele mai mari visuri ale mele și anume să îmi construiesc propria mea clinică, un spațiu mult mai mare care pe lângă dermatologie include și alte specialitati medicale și chirurgicale, în special chirurgie estetică, activitatea principală a clinicii fiind serviciile de dermatologie și estetică.

 

Domeniul medical este unul care implică o învățare continuă pentru a fi mereu informat cu tot ce e nou în materie de proceduri, tehnici și tratamente. Cum a fost pentru tine tranziția spre antreprenoriat? Dacă ar fi sa compari rolul de medic cu cel de antreprenor care îți vine mai natural?

Până am devenit antreprenor ani de zile am fost doar medic și cred că la aceasta ma pricep cel mai bine – să fiu medic, să tratez oameni, să îi ajut și aceasta îmi dă o mare satisfacție pe care nu o pot exprima în cuvinte. 

Rolul de antreprenor a venit pe parcurs, atunci când am decis să îmi deschid propriul cabinet și a trebuit să mă adaptez, a fost o provocare pentru mine, am învățat multe de-a lungul anilor chiar dacă nu am studii în acest domeniu al antreprenoriatului și încerc și aici să fac lucrurile cât mai bine, într-un mod cât mai profesionist.

Antreprenoriatul înseamnă un mod de viață activ, creativ, dinamic și provocator, îți dă șansa să contribui la ceva semnificativ pentru comunitatea în care trăiești. Pot să afirm că ambele roluri îmi sunt dragi și îmi plac, dar cred că rolul de medic mi se potrivește mai bine. 

 

Dacă ne gândim la ideea de moștenire, ce anume consideri tu că ai adus de-a lungul timpului în viața pacienților, a echipei, a colaboratorilor și de ce nu asupra propriei persoane? Ce crezi că va rămâne ca punct de referință atunci când te gândești la Dermavision, Mirela Susan și întreaga echipă?

Întotdeauna am încercat să fiu un model, un exemplu, o inspirație pentru oamenii din jurul meu, să îi influențez într-un mod cât mai pozitiv. Este important ceea ce lași în urma ta ca lider de echipa – un lider bun modelează comportamente și creează un mediu plăcut pentru munca în echipă. 

Întotdeauna am considerat că succesul se măsoară prin valoarea pe care o lași în urma ta – a fi un exemplu în orice este o calitate esențială a unui lider adevărat. Liderii buni își cunosc și își iubesc oamenii, se referă la ei ca la o familie, îi susțin și îi motivează.

Cred că atunci când se gândesc la Mirela Susan cei din echipa mea ar spune ca felul meu comunicativ este unul dintre punctele mele forte – sunt o persoană flexibilă și ușor de abordat, colaborez foarte bine cu toți și mă străduiesc să discut deschis de fiecare dată, să găsim soluții împreună. 

 MIRELA SUSAN 221

Pe lângă postura de medic și antreprenor, te regăsim și ca trainer. Cum te simți în postura de învățător? Cum e pentru tine să fii în rolul de exemplu și mentor pentru cei aflați la început de drum?

 

De aproximativ 3 ani sunt trainer în injectări cu acid hialuronic și am acceptat acest rol pentru că am vrut să ajut medicii tineri la început de drum, amintindu-mi la rândul meu ce greu mi-a fost mie la începutul carierei când nu se organizau traininguri la noi în țară și mergeam în străinătate să învăț cu mari sacrificii.

Mă bucur că pot să îi ajut pe colegii mei mai tineri să învețe, să se perfecționeze în dermato-estetică și consider că în acest domeniu al injectărilor este nevoie de mentori care să promoveze frumusețea naturală, bunul gust, nu exagerarile, așa cum vedem din păcate de multe ori în jurul nostru. 

 

Care sunt secretele sau sfaturile pe care le dai tinerilor cu care intri în contact la sesiunile de training sau în clinică? Ce ai vrea ca ei să știe sau să înțeleagă mai din timp, însă tu a trebuit să le înveți într-un mod mai dur și probabil cu sacrificii?

Cel mai important lucru pe care îl transmit de multe ori colegilor mei tineri este să aibă răbdare – succesul nu se construiește peste noapte, ci în timp, cu multă muncă, ambiție și perseverență.

De asemenea le spun să își păstreze verticalitatea, să fie corecți, cinstiți și să dea tot ce pot pentru omul care și-a încredințat sănătatea în mâinile lor; să învețe să comunice cu pacienții, mulți fiind deficitari la acest capitol, să citească mult în domeniu, să se perfecționeze constant, înțelegând realitatea că educația medicală nu se va termina niciodată. 

 

Dacă ar fi să sumarizezi în cateva cuvinte ce ai învățat tu din tot acest parcurs și cum te-a transformat toată această experiență, ce ai spune?

Pe parcursul acestor ani grei, dar cu multe realizări și satisfacții am înțeles că trebuie să crezi în șansa ta și să lupți cu tenacitate pentru a-ți îndeplini visul; antreprenoriatul este o cursă cu obstacole, uneori te împiedici, dar nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori reușești să te ridici și să mergi mai departe. 

MIRELA SUSAN 2219

Interviul a fost publicat in Revista print The Woman (Moștenirea/Spring 2022).

Revista poate fi comandată de pe site-ul www.thewoman.ro (transportul este gratuit).

Editor:

DIANA BOBOIA THE WOMAN EDITOR 2021-01