În societatea modernă, valoarea zâmbetului devine incontestabilă. Zâmbetul a devenit un element de comunicare puternic, care poate influența semnificativ prima impresie, atât în relațiile de zi cu zi, cât și în viața profesională.
Un zâmbet sănătos ce lasă la vedere dinții albi și sănătoși, reprezintă o combinare a percepției frumuseții și sănătății fiecăruia dintre noi. De aceea, în ziua de astăzi, cererea pentru tratamentele care vizează estetica dentară este din ce în ce mai mare. Suntem tot mai receptivi la forța pe care un zâmbet plăcut o aduce încrederii personale.
Mijloacele mass-media (filme, reviste, reclame, etc.) au avut și înca au un rol important în promovarea a ceea ce noi numim estetica dentară. În orice reclamă, film, revistă, întâlnim infățișări ale diverselor personaje zâmbind, oferindu-ne plăcerea și încântarea de a privi un zâmbet „ideal”, perfect încadrat în tipologia aspectului feței.
Zâmbet de Hollywood
Astfel că, filmele au fost cele care au introdus conceptul de „zâmbet de Hollywood”, iar printr-o simplă căutare pe internet, regăsim o gamă variată de zâmbete ale vedetelor, dar și transformările care au optimizat în mod considerabil estetica lor dentară. Acest lucru a avantajat în mod indirect stomatologia, făcând unele tratamente (precum fațetele dentare) foarte căutate de către publicul larg și nu numai.
Pentru a obține un zâmbet cu adevarat remarcabil, de cele mai multe ori, nu este nevoie doar de o pastă de dinți și o periuță nouă, sau câteva ședințe de albire dentară, ci implică mai multe aspecte care țin de fizionomia fiecăruia dintre noi, de diverse particularități ale formei dinților, culoarea lor, diferite proporții între aceștia.
Progresul notabil realizat de medicina dentară, mai ales în ultimul deceniu, face ca numărul opțiunilor terapeutice disponibile să fie extrem de mare, ceea ce permite medicului să se orienteze către soluția predictibilă, câștigând convingerea pacientului de a urma indicațiile acestuia. Totodată, standardele frumuseții impuse astăzi de societate și mijloacele media creează ideea zâmbetului ideal, astfel medicului îi revine sarcina de a îndepărta orice stereotip, reușind să diferențieze, într-o manieră cât mai obiectivă, dorințele pacientului față de nevoile reale ale acestuia.
Astfel, luăm în considerare o gamă largă de tratamente stomatologice care pot varia în funcție de fiecare caz în parte. Dacă în trecut percepția oamenilor asupra esteticii dentare rezona către costurile tratamentelor, astăzi progresul tehnologic și multitudinea opțiunilor de tratament ne orientează către soluția optimă pentru fiecare în parte.
Printre tratamentele care au ca scop îmbunătățirea aspectului dinților se pot enumera:
1. Tratamentele restaurative
Fac referire la îndepărtarea cariilor sau a celor tratate necorespunzător, dar și prevenirea unor complicații neașteptate. Pot fi tratamente definitive sau premergătoare celor protetice finale.
2. Albirea dentară
Este considerat cel mai uzual tratament în estetica dentară și reprezintă o cosmetizare a dinților. Tratamentele de albire se pot realiza cu ajutorul lămpii, a laserului sau cu gutiera (tratament de noapte).
3. Tratamentul ortodontic
Aduce cel mai mare impact asupra aspectului zâmbetului, în ansamblu. Chiar dacă, în mod eronat, ortodonția se adresează copiilor și adolescenților, de cele mai multe ori, tratamentul ortodontic este unul premergător celui estetic, mai ales în cazul dinților cu înghesuiri sau spațieri dentare. Impactul pe care un aparat ortodontic îl are este unul major, încă din primele luni ale folosirii sale.
Dacă de cele mai multe ori pacientul refuză acest tratament, tocmai pentru că pe parcursul purtării sale aspectul dentar este considerat inestetic, în ultimii ani, progresul notabil a determinat apariția aparatelor ortodontice cât mai estetice, de tipul celor cu brackeți din Ceramica, Safir, aparate de tip gutieră (Invisalign, Clear-Aligner), aparate invizibile (Incognito).
4. Fațetele dentare
Aduc transformări miraculoase ale dinților, fiind cât mai puțin invazive.
5. Coroanele dentare din ceramică
Sunt folosite pentru dinții care prezintă indicații precise în acest sens.
6. Implanturile dentare
Se folosesc în cazul pacienților edentați, care au dinți absenți pe arcadă, cu scopul de a corecta lipsa acestora și de a oferi un aspect cât mai natural, în acord cu dinții restanți.
Cu siguranță, soluții viabile sunt pentru fiecare dintre noi, indiferent de problemele dentare cu care ne confruntăm. Cu ajutorul medicului dentist și a tehnologiei performante existente pe piața serviciilor de stomatologie, oricine poate avea o dantură perfectă.
By dr. Lavinia Panait, medic dentist Clinica Dentocalm
Absolventă a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, promoția 2016. Pe lângă calitatea de medic dentist, participă și la programul de rezidențiat în Pedodonție, începând cu anul 2017. Prin eforturile sale și pasiunea pentru această meserie, își dedică timpul pentru a fi la curent cu noutățile din acest domeniu și de a obține performanța într-un timp cât mai scurt.
Surse foto: dentocalm.ro, smiledesignorlando.com