”Joaca este activitatea cea mai serioasă prin care copiii descoperă lumea.” | Carmen Cojan, fondator Ghidușel

Carmen Cojan este fondator Ghidușel, centru educațional pentru copii cu vârste între 0-3 ani.

Ca și pregătire profesională, Carmen este absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, ea simțind dintotdeauna o atracție față de domeniul educațional, și de copii, bineînțeles.

Odată cu venirea pe lume a fiului său și din dorința de a împărtăși cunoștințele sale în educația timpurie și cu alți părinți, ea a pus bazele unui business axat pe nevoile celor mici, oferind servicii de educație parentală, puericultură și consiliere educațională și de familie.

În materialul următor, ea ne-a povestit parcursul său în carieră, dar și în business, despre serviciile pe care le pune la dispoziția copiilor, dar și a părinților, cât și câte ceva despre ea, omul din spatele „Ghidușel”.

Dragă Carmen, povestește-ne puțin despre business-ul tău. Cum a început povestea „Ghidușel”?

După mai bine de 15 ani în sistemul educațional preșcolar, timp în care am văzut în mod direct și am simțit care sunt provocările acestuia și nevoile copilașilor și părinților, mi-am propus să le vin în întâmpinare cu două proiecte de educație parentală și educație timpurie care să schimbe perspectiva și percepția despre creșterea și dezvoltarea celor mici, cu vârste cuprinse între  0-3 ani.

Prin Ghidușel mi-am dorit să construiesc locul în care copilașii de 0-3 ani să aibă posibilitatea de a învăța și de a explora lumea cu părinții alături, ca și cum ar merge la creșă sau grădiniță, dar nu rămânând doar cu educatoarele, ci părinții îi însoțesc, îi sprijină și îi susțin emoțional.

De asemenea, mi-am dorit ca părinții să se întâlnească, să primească sprijin, să socializeze și să se descopere prin joc alături de cei mici, să crească astfel împreună.

Ai studii în științele educației și psihologie și ești specializată în educație timpurie și puericultură. Explică-ne, te rugăm, ce înseamnă aceste noțiuni, cui se adresează și care este rolul tau in realizarea lor?

Rolul meu prin formarea pe care o dețin este de a ajuta părinții care sunt la început de drum să își înțeleagă copilașii și să își clădească o relație autentică cu aceștia.

Putem contura conceptele de puericultură și de educație timpurie făcând referire la importanța faptului că ceea ce stă la baza unui adult de succes este experiența timpurie, expunerea pe care acesta o are în primii ani de viață.

Cu alte cuvinte, ceea ce face copilul în primii 3 ani de viață îl va influența în perioada adultă dacă nu chiar pe întreaga perioadă a vieții.

Adult de succes nu înseamnă doar realizare profesională și materială, ci mai degrabă inteligență emoțională, capacitatea acestuia de socializare, de interacțiune și de adaptare la situațiile problematice noi ce apar în fiecare zi atât profesional cât și în plan personal.

Știm despre tine că ești mama unui băiețel. Cât de mult a influențat prezența fiului tău în viața ta, dorința de a pune baza unui astfel de business?

Din momentul în care devii părinte filtrele prin care vezi lumea și te raportezi la ea se schimbă total. În cazul meu s-au accentuat acele valori pe care le aveam despre puterea educației în primii ani de viață. 

Eu, deși lucram în învățământ de ani buni, nu am schimbat parcursul profesional, doar am aprofundat învățăturile care au apărut în calea mea. Iar fiul meu este una dintre cele mai profunde învățături pe care mi-am dorit să o împărtășesc cu fiecare părinte ce se îndreapta spre mine.

Copilul m-a învățat să fac toate acestea cu iubire, cu respect și cu enorm de mult studiu personal. Toate acestea sunt în mine datorită lui, căruia îi sunt recunoscătoare că m-a ales să-i fiu mamă. 

Cum se poziționează „Ghidușel” în comparație cu alte centre destinate copiilor și deopotrivă părinților? Există vreun element pe care tu l-ai identificat ca fiind a must și ți-ai dorit să se regăsească în business-ul tău?

Ghidușel este un centru educațional care se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani. Ceea ce este însă diferit la acest centru este faptul că în creșterea sa, copilul este însoțit de părinte la toate atelierele la care aceștia participă.

Sunt câteva elemente pe care mi le doresc și le urmăresc prin tot ceea ce fac:

Să ofer sprijin copilului prin intermediul părintelui. Aceștia vin la ateliere unde observăm împreună anumite aspecte și răspund întrebărilor fiecăruia în parte.

Socializarea și joaca împreună cu alți copii. Aceasta reprezintă o primă formă de interacțiune care se învață alături de părinte (acolo unde se poate).

Pregătirea pentru intrarea în colectivitate prin activitățile care sunt asemănătoare cu cele dintr-o grupă de creșă sau grădiniță.

Am construit astfel o punte de legătură între educația primită în familie și cea primită în creșe și grădinițe, educația formală.

Care sunt serviciile pe care le oferi copiilor prin centru Ghidușel? Dar părinților?

Centrul oferă programe de educație timpurie destinate bebelușilor de 0-12 luni și copiilor de la 1 la 3 ani. Aceste programe sunt dintre cele mai diverse, absolut toate au o tematică și sunt adaptate vârstei copilașilor.

Centrul oferă programe de educație parentală ce conțin informații despre creșterea și educarea copiilor. Acestea vin să susțină părintele în creșterea copilului prin întâlniri individuale, grupuri de suport sau webinarii tematice pe diverse teme, precum:

– cum se formează independența copilului

– importanța jocului în dezvoltarea neuronală 

– cum să fii un părinte care acționează și nu unul care reacționează.

Ce ne poți spune despre deschiderea părinților față de astfel de servicii? Sunt dornici să participe alături de copii la ateliere sau există în continuare ideea că cel mai bine este să îi ofere copilului educația necesară, acasă?

Perioada pe care o traversăm cu toții este plină de informație care poate fi accesată foarte simplu și rapid. Acest lucru oferă posibilitatea tuturor de a descoperi lumea aceasta a educației, în cazul nostru, dar și de a se informa din foarte multe direcții. Cu ce vin eu în întâmpinarea lor este în a-i ajuta să răspundă punctual provocărilor pe care le au în creșterea copiilor lor.

Părinții sunt tot mai deschiși spre a le oferi copiilor o creștere potrivită, însă ceea ce eu aș puncta aici este faptul că asta nu ne dă dreptul să cerem copiilor noștri să evolueze și să crească mai repede decât sunt capabili să o facă în mod firesc.

Generațiile părinților noștri au crescut într-o cu totul altă cultură, iar pe noi ne-au educat după cum au simțit fără prea mult acces la informație, cum se întâmplă azi. Crezi că accesul la social media, internet și resurse nelimitate ne ajută ca părinți sau dimpotrivă ne îngreunează sarcina?

Un efect pe care îl are traiul într-o societate în care totul se poate accesa imediat este pierderea capacității de a avea răbdare, de a aștepta ca firescul să își urmeze cursul.

Da, e bine să avem acces la cât mai multe cunoștințe și date, e util să putem afla informații pentru situații problematice, însă cu toate acestea, nu putem face ca dezvoltarea creierului uman să se producă într-un ritm mai rapid decât este normal. Formarea conexiunilor cerebrale nu s-a accelerat, fiecare copil dezvoltându-se în propriul său ritm.

Care sunt cele mai mari temeri cu care vin tinerii părinți la tine? Dar preconcepții? Cum îi ajuți tu să treacă peste ele?

În ziua de astăzi există un sentiment generalizat de teamă din partea părintelui în legătură cu faptul că cel mic s-ar putea să nu se dezvolte normal. Teama aceasta vine din mai multe direcții. 

O direcție este tocmai această putere de influențare pe care social media o are și anume: ei văd pe diverse rețele de socializare cum copiii prietenilor se joaca într-un fel pe care propriul copil nu o face; ori deja merge în picioare și al lor copilaș încă abia merge de-a bușilea.

O altă cauză este lipsa capacității de a trece prin propriul filtru ceea ce poate sau nu să facă încă copilașul în funcție de stadiul de dezvoltare în care se găsește. 

Ce fac eu este să văd raportul dintre copil și părinte într-un anumit context și să vin în ajutor oferind sprijin, exemple și ocazia conectării personalizat. Și ca să pot ajunge la părinte într-o astfel de situație este nevoie să empatizez cu nevoile lui și să-i învăț limbajul ca apoi să-i transmit tot ce pot și e în beneficiul lui și al copilului.

”Joaca, activitatea cea mai serioasă prin care copiii descoperă lumea.” Poți să dezvolți puțin această  afirmație pe care am gasit-o pe site-ul tău?

Pe site-ul www.carmencojan.ro sunt încărcate multe informații despre importanța educației timpurii, despre cum le pot oferi ajutor părinților dar și despre puterea jocului în creșterea celor mici.

Copilăria este despre aripi, iar acestea se formează prin joc. Prin joc cei mici se dezvoltă din punct de vedere intelectual, își clădesc sentimentul de siguranță interioară, își formează identitatea și își afirmă personalitatea. 

Copilul nu se rezumă doar la joacă. El trăiește fiecare clipă, descoperă, imită, testează, copiază.

Jocul este deci modul prin care aripile copilului se pot deschide îndreptându-se spre o creștere sănătoasă.

Cum este pentru tine rolul de antreprenor și cum se îmbină acesta cu cel de specialist și de ce nu cu rolul de mamă? Cum faci să acorzi tuturor sarcinilor aceeași atenție și răbdare?

Organizarea este pentru mine punctul de la care plec. Prioritizez de asemenea fiecare dintre sarcinile pe care le am și cred că secretul este faptul că ador ceea ce fac: ador să fiu mamă și educator parental. Interacțiunea cu copiii și părinții este terapie curată. Le sunt recunoscătoare că mă primesc în creșterea lor.

Dragă Carmen, cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Care sunt activitățile tale preferate și ce îți place să faci în timpul tău liber?

Sunt un om al momentului și un autodidact. Refugiul meu este familia.

Îmi place să observ copiii în joacă și în interacțiunea lor cu ceilalți. Ador să particip la diverse cursuri ce privesc copilăria timpurie 0-3 ani și să descopăr perspective noi în domeniul educației.
Îmi place să înot și să merg cu bicicleta.
Consider puterea copilăriei ca fiind baza a tot ce este în noi mai apoi.

Călătoria ta în antreprenoriat în ultimii 5 ani, descrisă în 3 cuvinte:

pasiune, organizare, perseverență

3 aspecte importante în educația copiilor:

În creșterea lor, copiii au nevoie de iubire, siguranță și îngrijire cu respect

Cartea de pe noptieră: 

Sunt două cărți:

Educația integrată- C. Terebush

Căzuți din junglă- A. Stermin

Credit foto: Daniela Lengel

Make-up: Ioana Drăghici

Editor: