Medicul stomatolog Laura Acatrinei a fondat împreună cu soțul său, dr. Dragoș Daniel Acatrinei, Clinica Dr. Acatrinei, una dintre cele mai performante clinici stomatologice din zona Moldovei.
A știut încă din copilărie că acesta va fi drumul profesional pe care îl va urma și dacă ar lua-o astăzi de la început, ar alege la fel. Prima experiență din carieră s-a conturat într-un sat pitoresc de munte, pentru a ajuta comunitatea. Câțiva ani mai târziu, s-a întors, împreună cu soțul ei, la Iași, unde au pus bazele unei clinici, iar dorința de dezvoltare i-a dus spre accesarea unor fonduri europene cu ajutorul cărora a luat naștere Clinica Dr. Acatrinei.
Laura ne-a vorbit despre profesia pe care o practică, dar și dificultățile de care se lovește în calitate de medic antreprenor. Ne-a menționat importanța sănătății orale, dar ne-a descris și o imagine a mediului antreprenorial din care face parte.
Când ați știut cu certitudine că ceea ce vă doriți să urmați în viață din punct de vedere profesional este stomatologia? Ați simțit o chemare în această direcție sau ați avut un reper în adolescență pentru viitorul dvs.?
Cu siguranță fiecare dintre noi a fost întrebat în copilărie: „Ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Răspunsul meu a fost tot timpul „doctoriță”. Și cred că sunt printre cei norocoși, care pot spune că au reușit să își îndeplinească visul din copilărie. Cum în anii de dinainte de 1989 controalele stomatologice se făceau în mod obligatoriu la școală, am mers de mică, regulat și fără teamă, la dentist. Astfel că, undeva prin clasa a VIII-a, am știut că vreau să devin medic stomatolog. Îmi aduc aminte că îmi plăcea foarte tare mirosul acela de „dentist” ce persista în haine, după câte o vizită.
La finalizarea studiilor, v-ați decis încă de la început să rămâneți în România? În ultimele decenii, mulți dintre tinerii absolvenți ai Facultății de Medicină Dentară au ales să profeseze în Europa de Vest.
Nu m-am gândit nicio clipă să plec din țară. Am știut clar, încă de la început, că vreau să profesez în România, oricât de greu îmi părea atunci, imediat după terminarea facultății și a rezidențiatului. Visul meu era să reușesc să am propriul cabinet, convinsă fiind de potențialul enorm al acestei țări și de viitorul pe care mi-l pot construi aici. Timpul mi-a arătat că a fost decizia bună.
Ce ar trebui schimbat în România astfel încât tinerii medici să își construiască viitorul aici? În opinia dvs., care sunt provocările majore pentru aceștia?
În primul rând, în România, stomatologia este astăzi o specialitate aproape în totalitate privată, iar să îți deschizi propriul cabinet este din ce în ce mai greu pentru că efortul financiar este unul considerabil. Una dintre problemele majore este reprezentată de subfinanțarea sistemului de sănătate orală. Casa Națională de Asigurări de Sănătate decontează cheltuieli ale serviciilor stomatologice, dar sumele primite sunt foarte mici în comparație cu nevoile populației. Sistemul sanitar din Romania ar trebui să creeze condiții pentru ca tinerii medici să își dorească să rămână în sistem și să nu devină diaspora medicală.
Apoi, repartizarea inegală a numărului de medici stomatologi la nivelul țării. Astfel, în marile orașe cu centre universitare, există un număr foarte mare de cabinete și medici, raportat la numărul de locuitori, în comparație cu orașele mici și mediul rural.
Prin comparație cu unele țări europene, unde medicii sunt stimulați printr-o serie de facilități – atât pentru ei, cât și pentru familiile lor – să se integreze în comunități mici, în România interesul pentru atragerea tinerilor medici în zonele rurale sau mai puțin favorizate este unul scăzut. Pentru o anumită categorie socială, mersul la stomatolog presupune, de multe ori, doar tratarea unei urgențe fără rezolvarea celorlalte probleme dentare, care ar necesita uneori o reabilitare orală complexă. Prea des, problemele de sănătate orală sunt neglijate în detrimentul altor probleme de sănătate. Să nu uităm, totuși, că sănătatea începe din cavitatea orală!
De asemenea, aș mai adăuga și lipsa unui program național de prevenție în domeniul sănătății orale adresat copiilor.
Dar pentru dvs., care au fost provocările cele mai mari în ultimul deceniu? Atât ca medic, precum și în calitate de antreprenor.
Pentru mine, ca medic, cea mai mare provocare a fost (și este) să ofer pacienților cea mai bună variantă de tratament, la cele mai înalte standarde. Consider că cele mai importante aspecte în acest domeniu sunt: să știi să asculți, să ai răbdare, să înțelegi nevoile pacienților tăi, să explici pe înțelesul fiecăruia, să le câștigi încrederea. Un pacient mulțumit, care are încredere în tine ca profesionist, le spune prietenilor, familiei, te recomandă.
Medicina este un domeniu în care formarea profesională nu se încheie niciodată, ci e nevoie să acorzi permanent o grijă deosebită dezvoltării personale și reactualizării cunoștințelor teoretice și a abilităților practice. Trebuie să fii conectat la toate noutățile din domeniu, să investești permanent în pregătirea ta pentru a te menține la standarde competitive. În ultimii zece ani, stomatologia a avut o evoluție fantastică din punct de vedere al tehnologiilor apărute: microscopul dentar, scanner intraoral și facial, imprimante 3D, utilizarea laserului în tratamentele dentare.
Ca medic antreprenor, provocările sunt parte din activitatea noastră. Investim permanent în îmbunătățirea experienței pacienților în clinica noastră și, de aceea, achiziția tehnologiilor de ultimă generație este, pentru noi, o prioritate.
Cum ați luat decizia să deschideți propriul cabinet? În ce an s-a întâmplat?
Povestea a început în anul 2004 când, împreună cu soțul meu – proaspăt căsătoriți la vremea aceea și tineri absolvenți ai Facultății de Medicină Dentară din Iași – am decis să părăsim Iașiul și să deschidem primul nostru cabinet într-un sat pitoresc de munte din Bucovina. Am ales să ne începem cariera la Moldovița, întrucât este locul de suflet al soțului meu și, în același timp, să oferim comunității de acolo accesul la tratamente stomatologice. Nu a fost ușor, dar privind înapoi, nu aș schimba nimic.
După doi ani, am deschis un al doilea cabinet, la Câmpulung Moldovenesc, unde am activat până în anul 2012, când am simțit nevoia unui oraș mai mare, cu mai multe perspective de dezvoltare personală și profesională, atât pentru noi, cât și pentru fiica noastră.
Am revenit la Iași unde, la demisolul casei în care locuiam, am înființat o clinică cu două cabinete. Dar cum mereu ne-am dorit să progresăm, în anul 2017, am aplicat pentru un proiect pe fonduri europene și am avut șansa să fie aprobat. Astfel, în vara anului 2019, într-o clădire veche aflată în proprietatea familiei, care a necesitat o reabilitare totală, am început construcția a ceea ce este astăzi Clinica Dr. Acatrinei, finalizarea completă a acesteia având loc în luna martie 2022.
Astăzi, considerați mediul de business din România unul lipsit de predictibilitate? Acest lucru descurajează tinerii să înceapă o afacere?
Da, cred ca mediul de afaceri din România este unul fluctuant, care nu duce lipsă de modificări legislative constante. Din această cauză este din ce în ce mai greu să faci previziuni pe termen lung și trebuie să te adaptezi permanent, lucru care poate fi descurajant pentru orice tânăr antreprenor.
În context, cum a fost impactat businessul dvs., în ultimul an, de inflație și de creșterea prețurilor?
Unul dintre primele elemente asupra cărora inflația are impact se referă la cheltuielile operaționale (materialele consumabile, costurile de laborator și costurile cu personalul). Toate aceste modificări – atât inflația, cât și creșterea prețurilor și, să nu uităm nici de criza COVID-19 – ne-au făcut să urmărim cu atenție ce optimizări putem face pentru a ține costurile sub control, dar în același timp să funcționăm la aceleași standarde de calitate.
La modul general, cum s-a dezvoltat afacerea dvs. din domeniul stomatologiei în ultimul an? Considerați 2023 un an bun pentru business? Care sunt principalele linii de business pe care mizați în 2024?
În anul 2023, businessul nostru a continuat să evolueze. Îmi doresc să devenim din ce în ce mai buni în tot ceea ce facem, să construim pacienților noștri cele mai frumoase și sănătoase zâmbete. Cred cu tărie că zâmbetul este cea mai bună carte de vizită a fiecăruia dintre noi. Așa încât, dacă vom continua în ritmul acesta, businessul va crește firesc și natural ca până acum.
Cred în educația permanentă, atât a noastră, cât și a tinerilor medici. Tocmai de aceea am început să organizăm și să susținem cursuri de specialitate în clinica noastră, la care invităm unii dintre cei mai buni speakeri din domeniu să ne împărtășească din cunoștințele și experiența lor.
Ce planuri aveți? Vă doriți să mai deschideți încă o clinică similară cu cea în care ați investit în ultimul timp?
Astăzi activăm în noua clinică, situată în cea mai cunoscută zonă a Iașiului, „pe Copou”. Aici dispunem de patru cabinete, un bloc operator dotat la standarde mai apropiate de cele ale unui spital decât ale unei clinici, precum și de un centru integrat de radiologie 3D și o sală de conferințe.
În acest moment, ne dorim să dezvoltăm și să consolidăm brandul Clinica Dr. Acatrinei în Iași și în regiunea Moldovei, dar suntem deschiși și la noi oportunități care vor apărea în viitor. La fel cum spunea Constantin Brâncuși: „Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus dacă vrei să vezi foarte departe”.
În total, cât ați investit până acum în clinica Dr. Acatrinei? De ce ați ales orașul Iași? Luați în calcul o dezvoltare și în Capitală?
Clinica Dr. Acatrinei si-a început activitatea în noua locație pe data de 4 martie 2022, iar investiția totală a fost de 5,4 milioane de lei, cu o asistență financiară nerambursabilă în valoare de 3,6 milioane de lei. Proiectul, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, a început să fie dezvoltat cu puțin înainte de pandemie, în 2019, dar cu toate restricțiile de atunci, am reușit să îl finalizăm în martie 2022.
De ce Iașiul? Cred că este astăzi unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu o dezvoltare economică spectaculoasă în ultimii ani, dar care își păstrează esența de cultură și istorie ca o adevărată capitală a Moldovei.
A fost o vreme când doar Capitala putea oferi toate oportunitățile. Lucrurile s-au schimbat însă enorm în ultimii 20 de ani, iar București nu mai este astăzi singurul loc în care să construiești un viitor de success. Pentru noi, Moldova, Iași sunt sinonime cu acasă.
În prezent, aveți și pacienți din afara României? Din ce țări? Și cât la sută din total înseamnă clienți din străinătate? Cu cât la sută sunt mai mici prețurile în România, în domeniul stomatologiei, față de alte țări europene dezvoltate?
Deși la nivel de tehnologie ne putem compara cu oricare din țările occidentale, nu același lucru se întâmplă și în ceea ce privește prețurile, acestea fiind uneori de două-trei ori mai mici. Tocmai de aceea atât românii din diaspora, cât și străinii aleg România pentru rezolvarea problemelor stomatologice. În ceea ce ne privește, procentul celor care vin din străinătate în clinica noastră variază, fiind în creștere de la un an la altul.
Care sunt cele mai solicitate intervenții și servicii în clinica dvs.? Dar cele mai dificile pe care le realizați?
Atunci când am depus proiectul pentru accesarea fondurilor europene, am avut un singur scop și anume acela de a înființa o clinică stomatologică performantă, care să aibă capacitatea de a trata în același loc toate afecțiunile din sfera medicinei dentare.
Astfel, abordăm în prezent toate domeniile medicinei dentare pornind de la stomatologie generală, endodonție microscopică, ortodonție, estetică dentară, parodontologie, până la chirurgie orală.
Tot din faza de proiectare, gândindu-ne în permanență la siguranța pacientului, am decis că toate intervențiile chirurgicale să fie realizate cu monitorizare anestezică într-o sală de operații, care să funcționeze în regim de bloc operator, cu rezerve pre și post operatorii, unde recuperarea pacienților să se efectueze în condiții de maximă siguranță și confort, lucru care ne-a și reușit, fiind în prezent una din puținele clinici, dacă nu chiar singura din zona Moldovei, care oferă acest lucru.
Pot spune că cea mai dificilă și în același timp cea mai solicitată intervenție pe care o realizăm este cea de reabilitare orală complexă – „dinți ficși în 24H”, operație care este efectuată de către soțul meu, dr. Dragoș Daniel Acatrinei, el fiind primul medic stomatolog care a efectuat acest tip de intervenție în anul 2012, în zona Moldovei.
Deși sunteți foarte ocupată din punct de vedere profesional, totuși trebuie să aveți și un plan pentru vacanțe. Care a fost cea mai frumoasă vacanță în care ați mers? Vă doriți să repetați experiența?
Cea mai frumoasă vacanță în care am mers nu este legată de un loc anume, ci de oamenii cu care am fost. Dacă ești înconjurat de cei dragi, de prieteni adevărați, orice vacanță devine memorabilă și îți dorești să poți repeta mereu acea experiență. Fără îndoială, sunt locuri deosebit de frumoase în lumea asta, doar că trăim experiențe și ne alimentăm cu emoții, nu cu locuri.
În afară de cărțile din domeniul medical, preferați și alte cărți? Puteți recomanda o carte? De ce?
„Când corpul spune NU” este o carte de Gabor Mate, un autor foarte cunoscut astăzi, care studiază legătura dintre minte și corp. Este o carte despre impactul stresului, al emoțiilor ce nu sunt gestionate corect și la timp asupra sănătății noastre și cât de important este să ne cunoaștem și să înțelegem că suntem mai mult decât corp, decât materie. Suntem energie.
Alegeți cinci cuvinte care vă caracterizează.
Iubire – să iubești și să fii iubit mi se pare a fi esența vieții.
Pasiune – este atât de important să faci totul cu pasiune, să îți placă cu adevărat ceea ce faci, pentru că nimic nu o să ți se mai pară greu sau imposibil de atins.
Bucurie – „bucuria stă în lucruri simple” – e atât de adevărat, e nevoie de atât de puțin câteodată.
Conectare – să te conectezi cu tine însuți și cu cei din jurul tău, să înțelegi, să empatizezi, să îți pese de tot ceea ce te înconjoară.
Recunoștință – pentru toate cele de mai sus.