Ligia Pop – despre raw vegan și un stil de viață sănătos

Ligia Pop este un nume recunoscut în domeniul alimentației raw food la nivel național și internațional. Este consultant în nutriție, autor a 6 cărți de specialitate și este singurul bucătar raw din lume care a primit în anul 2011 distincția de YouTube Next Chef.

De asemenea, cartea ei ,,Rețete vegane fără foc” a câștigat în 2014 ,,oscarul” literaturii de specialitate la Gourmand World CookBook Awards. Ligia Pop este și gazda unor show-uri TV online („Ligia’s Kitchen“ şi „De vorbă cu Ligia“).

12390955_951184864966139_8070234703573995430_n copy

Cum a început totul?

Dedicându-mi viața pentru a învăța despre tot ce înseamnă sănătatea minții, a trupului și a sufletului, mi-am dorit să îmi îmbunătățesc alimentația obișnuită cu ceva care să mă facă să mă simt bine, să îmi mențină mai bine sănătatea și să mă ajute să îmbătrânesc grațios. În 2008, aflând la CNN de Angela Stokes care slăbise vreo 70 de kg consumând doar raw food, am început să experimentez cu delicioasele preparate raw ,,moderne” și să realizez că aducându-le în alimentație într-un procent cât mai mare, se produc schimbări majore.

Am început cu dulciurile care m-au uimit prin simplitatea și diversitatea lor; adică puteam prepara delicii sănătoase fără zahăr, lactate sau ouă, fără coloranți și fără E-uri și, mai ales fără coacere, de la ciocolată, torturi și până la înghețate și prăjituri. Am început să mă documentez tot mai mult și uite așa a început căutarea și perfecționarea mea. Ulterior din prea mare entuziasm, mi-am dorit să împărtășesc cu românii de pretutindeni tot ce învățasem, prin intermediul site-ului, cărților mele și evenimentelor organizate.

Consumați doar hrană nepreparată termic pentru a beneficia de o sănătate de fier?

Pentru a ne menține sănătatea interioară, alături de grija pentru o minte sănătoasă trebuie să avem și grijă și de corpul nostru. În acest sens, noi căutam în orice anotimp să consumăm un procent cât mai mare de crudități, ideal peste 75% raw, iar restul gătit.

Tort raw din frisca si capsuni

Sunt românii conștienți de importanța unui stil de viață sănătos?

Românii întotdeauna au fost preocupați de a se îngriji de sănătate și interesul crește tot mai mult, chiar și printre generațiile tinere.

Educația alimentară se face acasă sau se învață pe parcurs?

Educația alimentară ar trebui începută înainte de vârsta de trei ani, pentru a avea o bază bună. Părinții sunt un exemplu puternic și dacă copiii deprind obiceiuri alimentare corecte și ei la rândul lor le vor urma. Interesul lor pentru aprofundarea subiectului va crește, doar dacă și părinții vor avea mereu dorința de a menține un echilibru.

După o carieră de succes și un copil, cum vi s-au schimbat prioritățiile în viață?

Prioritățile se schimbă când devii părinte și, este clar că pe primul loc se află timpul petrecut cu copilul meu și educația lui, însă și cariera își menține un rol bine definit, fiindcă mă împlinește și mă ajută să fiu un bun exemplu pentru fiica mea.

Tort raw cu ciocolata si afine, fara lapte si oua

Care este secretul carierei tale și cum a început seria de evenimente prin țară și aparițiile TV?

Atunci când faci ceva din dragoste și când faci tot ce îți stă în putere de a-l ajuta pe cel de lângă tine, toate lucrurile frumoase vin pe rând. Dacă ai o minte deschisă și ai mereu în gând dorința de a ajuta cât mai mult, totul ia amploare și apar noi idei interesante.

Mi-am dorit întotdeauna să ajut și să comunic direct cu cititorii mei, să îi simt aproape și să îi ajut cu tot ceea ce pot, iar de acolo s-au născut evenimentele mici dar și cele de amploare națională. Implicit emisiunile TV și aparițiile media, au venit în urma tuturor evenimentelor organizate și după apariția cărților mele.

Care sunt mentorii pe care i-ați urmat profesional și personal?

Brian Clement, co-directorul vestitului institut Hippocrates, din Florida este unul dintre cei care mi-au fost un exemplu de urmat. Este un om de la care am învățat enorm și care m-a motivat foarte mult în ultimii 9 ani.

Raw Tomato Soup

Ce v-a motivat să scrieți prima carte, ca apoi numărul lor să ajungă la 6?

Dorința de a împărtăși din experiența mea și din sfaturile care mi-au schimbat radical viața, dar și bucuria de a-i ajuta și pe alții să consume preparate mai sănătoase. Faptul că mereu am fost flexibilă, fără să mă impun și să cer vehement prin intermediul cărților mele să se renunțe la produse animale, a ajutat foarte multe persoane să facă schimbări majore și să-și îmbunătățească calitatea vieții.

Doar un exemplu, mulți au început să mănânce sănătos o zi pe săptămână și fiindcă s-au simțit atât de bine, au decis să mănânce 2 zile pe săptămână sau o masa pe zi să fie compusă din preparate în stare crudă. Pentru mine, aceste lucruri sunt miracole și mă bucur enorm când văd cum prin îngăduință și înțelegere se realizează atât de multe lucruri frumoase.

Care este mesajul transmis în aceste cărți?

Cărțile mele sunt dedicate atât adulților cât și copiilor, în special celor care au o alimentație și un stil de viață tradițional și care consumă un procent mare de produse animale. Spun asta, fiindcă toate sfaturile și rețetele pot fi combinate cu orice stil de viată, fiindcă rețetele raw fiind bogate în nutrienți, aduc în corp elemente prețioase cum ar fi proteine, minerale, vitamine, acizi grași esențiali, probiotice și altele care pot fi absorbite de corp mult mai mai ușor în starea lor naturală. Și referitor la sfaturile oferite spre exemplu în cartea ,,Sfaturi pentru un stil de viață mai sănătos”, acestea ajută la îmbunătățirea calității vieții indiferent de alimentație.

RPOP-2011-08-3057

Cum menții site-ul LigiaPop.com activ cu informații după atâta timp?

Este un lucru natural și normal să îți dorești să împarți informații prețioase cât și rețetele cu cititorii site-ului și să îți dorești să ai continuitate. Mi-aș dori să am timpul necesar să postez mai multe video-uri, rețete și mai multe informații la care am acces săptămânal, însă timpul nu este întotdeauna suficient fiindcă avem multe proiecte de suflet la care lucrăm zi și noapte.

Care sunt planurile de viitor?

Planurile de viitor sunt de mare amploare și ne dorim să fim sănătoși, atât eu cât și soțul meu cu care formez o echipă minunată, să fim sănătoși și să ajungem să le împlinim pe toate, alături de minunata noastră fetiță.

Care este cea mai bună carte pe care ați citit-o?

Nu pot sa spun că o singura carte ar fi cea mai bună dintre toate, fiindcă avem acces la atât de multe cărți prețioase mereu, însă o carte care mi-a plăcut mult a fost și este ,,Rich Dad, Poor Dad”, de  Robert T. Kiyosaki.

Mai multe informații despre Ligia Pop precum și activitatea sa găsiți pe www.ligiapop.com

By Cristiana Techereș

Surse foto: Arhivă personală Ligia Pop