Magia aurului: Dantela din aur pur, unică în Europa

Prelucrarea manuală a metalului prețios înseamnă în primul rând răbdarea de a face pas cu pas drumul spre descoperirea magiei metalului prețios, răbdarea de a face pas cu pas drumul spre talentul de a crea BIJUTERIA.

Dantela din aur pur 999% este o răsplată a răbdării pe care Victoria Geutskens a acordat-o fiecărui pas în meseria de bijutier. Dantela din aur pur este transparentă și poate fi realizată doar manual, această lucrare fiind cotată ca cea mai scumpă manoperă realizată în Europa.

IMG_4237

Procesul de confecționare a acestor tipuri de bijuterii presupune prelucrarea metalului prețios, oferindu-i o formă elaborată, piatra pretioasă fiind doar un adaos pentru bijuterie. Cu alte cuvinte se poate spune că metalul prețios nu este folosit doar pentru a monta pietrele prețioase sau semiprețioase, ceea ce face ca  acesta să aducă plus – valoare prin manoperă.

“Din tehnicile manuale de prelucrare a aurului și argintului cel mai mult apreciez dantela, adică filigranul, care în urmă cu sute de ani consta din sârmă răsucită.”, ne spune Victoria Geutskens.

Bijuteriile din perioada Imperiului Bizantin, care reprezentau în acea perioadă bogăția și rafinamentul, au acest element. De-a lungul timpului, sârma răsucită a devenit din ce în ce mai fină, astfel că în zilele noastre această împletitură are grosimea unui fir de păr și este posibilă realizarea acesteia doar cu ajutorul unei pensete.

vic 3

Victoria Geutskens a ales să pună accent pe tehnica filigranului pentru că aceasta nu poate fi copiată în sistem industrial. Filigranul în metal pretios poate fi considerat un brand de țară, iar valoarea fiecărei bijuterii cu siguranță este reflectată de manoperă.

Bijuteria manufacturată a fost, este și va rămâne valoarea care înfățișează stilul și rafinamentul persoanei ce o poartă.

Nora Călbază

Sursa foto: Arhivă personală