Tot mai multe persoane sunt preocupate de felul în care arată, de felul în care îmbătrânesc și despre cum pot contracara sau întârzia efectele îmbătrânirii. În consecință, societatea a devenit tot mai deschisă și mai informată din acest punct de vedere. A fost un trend acum ceva vreme către proceduri de injectare care utilizau cantități mari de substanță, cu efecte rapide, masive și nu întotdeauna plăcute ochiului dar, din fericire, s-a revenit la aspectul natural, la procedurile discrete și, mai ales, la medicina estetică regenerativă.
Într-o oarecare măsură toată lumea care apelează la procedurile estetice are o nemulțumire mai mică sau mai mare legată de aspect. Toți ne dorim să fim mai frumoși și să rămânem tineri sau cel puțin să îmbătrânim grațios. E adevărat însă că nu procedurile estetice sunt întotdeauna răspunsul căci sunt situații în care pacientul are probleme de percepție corporală eronată (body dismorphic disorder) sau are probleme personale și atunci avem nevoie de ajutorul colegilor psihologi pentru a ajuta acești pacienți. Rolul nostru este să identificăm acești pacienți și să îi ajutăm.
Persoanele care doresc să facă o procedură estetică, dar nu știu cu ce să înceapă au nevoie de acea consiliere estetică realizată de medicul dermatolog în care vor stabili de comun acord: ce, când, cât.
„Din punctul meu de vedere estetica medicală are ca și scop DOAR „frumusețea naturală”. Nu pot exista una fără cealaltă. Consider că principiul de bază al oricărui medic, inclusiv al celui care lucrează în domeniul medicinei estetice, ar trebui să fie “primum non nocere” – adică să nu faci rău! Este mai bine să refuzi un pacient și să îl reorientezi către ceea ce îl poate ajuta decât să faci o procedură nepotrivită… cu riscul de a pierde acel pacient. Domeniul dermatologiei estetice și regenerative este unul foarte delicat. Ceea ce ne dorim și ceea ce practicăm pentru pacienții noștri în BrightSkin este o medicină estetică a naturalului și firescului. Îmi doresc ca pacientului care a beneficiat de o procedură estetică la BrightSkin, prietenii să îi spună: „Ce bine arăți astăzi! Ai ceva aparte în privire!” fără a putea obiectiva ce anume îi face să afirme acest lucru. În concluzie: natural, firesc, sănătos!” – Dr. Florina Raica, fondatoare BrightSkin
Nu este niciodată prea devreme să apelezi la proceduri estetice
Nu ar trebui să așteptăm un „semn” pentru a avea grijă de pielea noastră. Dacă ne preocupă felul în care arătăm, dacă ne dorim o piele frumoasă și sănătoasă atunci avem nevoie de consiliere și împreună cu dermatologul nostru vom alege de comun acord calea de urmat.
„Nu este niciodată prea devreme să apelezi la proceduri estetice, dar depinde ce și mai ales cât faci. Desigur nu efectuăm proceduri estetice minorilor decât în situații cu totul speciale (asimetrii severe, afecțiuni cu impact semnificativ asupra imaginii corporale, postaccidente etc) și numai cu acordul ambilor părinți.”, adaugă Dr. Florina Raica.
La adultul tânăr, mai ales atunci când avem de-a face cu musculatură facială hiperkinetică, inițierea precoce a terapiei cu toxină botulinică în doze adecvate poate preveni instalarea ridurilor de expresie statice, deci nu există „sunt prea tânăr pentru Botox”. Fillerele cu acid hialuronic sunt folosite în scopuri diferite la vârste diferite: la pacienții tinerii scopul este de “beautificare” (beautification), de înfrumusețare și nu de rejuvenare și restaurare ca la pacienții după 35-40 ani. Aici discutăm de multe ori despre augmentarea (cu măsură!) și corecția buzelor spre exemplu. Indiferent de vârstă însă este esențial să ne ocupăm de calitatea pielii, deci proceduri precum: mezoterapia, PRP-ul (procedura vampir), peelingurile chimice, microneedling-ul (“dermapen”), laserul CO2 fracționat etc nu trebuie să lipsească din schema acestor pacienți.
Injectarea cu toxină botulinică rămâne regina procedurilor estetice. Este o procedură cu rezultate relativ rapide (între 3 și 10 zile), cu potențiale efecte adverse minimale (către zero) și cu rezultate naturale și armonioase (dacă este efectuată corect), care nu modifică fizionomia pacientului.
Dacă vrem să avem o piele frumoasă și sănătoasă pe termen lung trebuie să ne ocupăm de ea din timp. Să nu uităm însă și de rutina de acasă: cea mai bună cremă antirid este și rămâne crema de soare!
Proceduri recomandate în funcție de sezon
Procedurile estetice regenerative care implică „traumatizarea” pielii în scopul creșterii producției de colagen, precum laser CO2 fracționat, microneedling și majoritatea procedurilor laser se pot realiza doar în sezonul neînsorit (din octombrie până în aprilie-mai). În rest, nu avem alte limitări.
Echilibrul, cheia succesului
Și în medicina dermato-estetică echilibrul este cheia succesului. Atunci când prin procedurile estetice încercăm rezolvarea conflictelor și nemulțumirilor interioare rezultatul nu va fi cel scontat, întotdeauna vom vrea mai mult și mai mult și vom ajunge la acel aspect “overdone”, total nenatural si inestetic. Aici medicul are însă un rol esențial, acela de a semnala pacientului (cu riscul de a-l pierde uneori) că nu acesta este drumul, de a-l orienta spre consiliere psihologică atunci când este cazul și de a-l ajuta să își găsească cea mai bună variantă a lui însuși. Medicina estetică presupune multă empatie și înțelepciune din partea medicului.
„Au existat cazuri în care am refuzat să efectuați o procedură pe motiv că este prea mult”. Este delicată situația, dar se întâmplă uneori, mai ales când discutăm despre augmentarea buzelor sau despre toxină botulinică. În primul caz, propun acestor pacienți să dizolvăm întâi ce au deja injectat și apoi să reconstruim de la zero buze cu aspect natural; in al doilea caz le propun să așteptăm să treacă efectul toxinei deja injectate și la fel să o luăm de la zero cu o altă schemă și poate un alt produs. Menționez că este vorba de obicei de pacienți injectați anterior în alte servicii. Cu pacienții noștri stabilim din start ce ne propunem și până unde mergem.
Așa cum am spus și anterior nu fac niciodată ceva care nu se potrivește cu principiile mele, care nu mă satisface din punct de vedere estetic sau care îmi pune în pericol pacientul. Evident că în cadrul consilierii estetice stabilim de comun acord drumul pe care îl vom urma. Ceea ce își dorește pacientul este esențial doar că uneori cărarea către acest lucru nu este cea pe care și-a imaginat-o pacientul sau rezultatul pe care și-l imaginează nu este realizabil 100% în forma pe care și-o imaginează. În medicina estetică nu există nici the easy way și nici the speedway, ci doar the right way.”, povestește Dr. Florina Raica.
Întâlnirea care precede procedura – consultația estetică este extrem de importantă, căci în cadrul acestei întâlniri se stabilește ce se face, cât se face, se discută potențialele efecte adverse și se setează expectanțe realiste.
Medicul are un rol esențial în consilierea pacientului și în educarea lui din acest punct de vedere. În plus, utilizarea canalelor media ne poate ajuta în diseminare acestor informații.
–
Material realizat de Dr. Florina Raica, medic specialist dermato-venerologie
Într-un domeniu în care medicina și estetica se întrepătrund într-o manieră complexă și fascinantă, Florina Raica strălucește ca o prezență deosebită, aducând în același timp expertiză medicală și pasiune în îngrijirea pielii.
Aceasta este medic specialist dermato-venerologie, alegând aria pentru că o consideră „foarte complexă, versatilă și provocatoare”. Și-a dorit să fie propriul ei șef, iar astfel în 2017 a pus bazele BrightSkin, un cabinet de dermatologie care s-a dezvoltat repede, cu ajutorul unei echipe pe care Florina o consideră a doua sa familie. Alături de aceasta, Florina a transformat visul său în realitate și a reușit să ofere soluții inovatoare și personalizate pentru îngrijirea pielii.
Fondată pe principii solide, echipa BrightSkin este motorul din spatele succesului și inovației constante.