O personalitate feminină pe noua bancnotă românească?

Educația reprezintă unul dintre factorii care contribuie la apariția discriminării. Cu această premisă, Agenția de comunicare TBWA,  Agenția de Monitorizare a Presei – Active Watch și Centrul Parteneriat pentru Egalitate propun, printr-o campanie pentru schimbarea imaginii femeii în societate, tipărirea primei bancnote de lei românești, care să conțină figura unei personalități feminine. Cu acest scop, a fost lansată o petiție, care până în prezent a fost semnată de un număr de peste 25.200 de români.

sursa-blogul-medusei-blogspot-ro-20lei1950

Acest demers face parte din Campania ALTFEM, un proiect care abordează problema discriminării de gen, conștientizarea rolului femeii și schimbarea imaginii acesteia în societate: ,,Discriminarea se naște în familie, în educație, în modelele unei societăți sau în lipsa lor. Egalitatea de șanse se naște, însă, oriunde și oricând. Orice context e bun ca să începi să construiești o imagine corectă a femeii în România.”

Semnatarii petiţiei solicită Băncii Naţionale a României tipărirea, pentru prima dată în ţara noastră, a unei bancnote care să cuprindă o personalitate feminină reprezentativă. În spiritul legislaţiei naţionale şi al valorilor comunitare, România a îmbrăţişat principiile egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, pentru a moderniza societatea românească.

Aceste principii au fost înglobate în strategii şi politici publice care să reducă decalajele sociale şi economice dintre femei şi bărbaţi: ,,Doar 9,7% dintre parlamentarii români sunt femei. De asemenea, doar 15% dintre politicienii români sunt femei. Aşadar, în acest moment, societatea românească se confruntă cu un deficit de reprezentare a femeilor în procesul de luare a deciziilor la nivel înalt. În absenţa unei reprezentări a femeilor la primul nivel din stat, decalajele şi inechităţile se adâncesc în toate straturile societăţii.”, declară reprezentanții ALTFEM.

sursa-www-viata-libera-ro-smaranda-braescu

Pentru noua bancnotă exista multe variante de personalități feminine, care au marcat istoria, excelând în anumite domenii, printre care se numară: Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Sarmiza Bilcescu (prima femeie doctor în drept din lume) sau Smaranda Braescu (prima aviatoare de origine română, care a doborat un record mondial feminin de salt cu parașuta – de la 6000 m – în 1931 și un record mondial absolut de salt cu parașuta – barbați și femei – de la înălțimea de 7.233 de metri).

Prin această campanie, ALTFEM propune: „O altfel de imagine, o altă față a istoriei, la fel de importantă și valoroasă pentru noi toți.”

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Sursa: www.altfem.ro

Sursa Foto: Blogul Medusei

Sursa Foto: www.viatalibera.ro/smarandabraescu