Oana Petruș, co-fondator Techsylvania: „Într-un domeniu în care imprevizibilul este la ordinea zilei, este crucial să ai alături oameni în care poți avea deplină încredere”

Oana Petruș este Co-Fondator și Executive Producer al Techsylvania și Codiax, două evenimente de renume din domeniul tehnologiei și inovației.

Ideea de a crea Techsylvania a apărut din dorința de a umple un gol în peisajul conferințelor tehnologice din Europa de Est și de a oferi o platformă educațională pentru antreprenori, lideri în tehnologie și investitori. Începând din 2014, Techsylvania a crescut constant, ajungând să adune peste 3500 de participanți și să devină un pilon important pentru business și inovație tehnologică în regiune.

Ca lider, Oana pune accent pe încredere, sinceritate și dezvoltarea punctelor forte ale echipei sale. Stilul său de leadership este modelat de experiențele internaționale și se bazează pe cinci piloni: focus pe oameni, agilitate, încredere în echipă, inteligență emoțională și orientarea către rezultate.

Astăzi, Oana ne vorbește despre începuturile și evoluția Techsylvania, provocările organizării unui eveniment de asemenea amploare, impactul acestuia asupra ecosistemului IT din România și tendințele tehnologice emergente care o fascinează. În plus, ne povestește despre importanța de a inspira și a oferi suport tinerei generații și despre succesul Codiax, un spin-off dedicat deep tech-ului.

 

Oana, cum ai vrea tu să fii prezentată cuiva care nu te cunoaște? Care ai spune că sunt acele cuvinte care te definesc 100%?

 

Sunt o combinație de ambiție, tenacitate, încredere și inteligență emoțională. Am convingeri puternice și susțin cu toate forțele cauzele și persoanele în care cred. 

Lumea mea e mereu în mișcare, fie că explorez idei inovatoare sau caut experiențe care să mă provoace și să mă inspire să evoluez continuu. Sunt motivată de dorința de a face lucrurile să se întâmple, de a găsi soluții creative și de a transforma orice provocare într-o oportunitate de creștere.

 

Cum ai ajuns profesionistul care ești astăzi? Cum a arătat parcursul tau profesional? Este el astăzi asemănător cu ceea ce îți imaginai la începutul carierei? Dar în copilărie?

 

Parcursul meu profesional a fost un amestec de educație, experiență și creștere personală. Colegilor cu care lucrez pe diverse proiecte le arăt cât e de importantă reziliența, adaptabilitatea și învățarea continuă prin experiențe cât mai variate. Mentorship-ul joacă, de asemenea, un rol crucial, oferind îndrumări și perspective de la cei deja experimentați în domeniu. 

Am fost tot timpul impulsionată de dorința de a crea ceva care să aducă valoare adăugată în viața oamenilor, care să deschidă drumul către o schimbare semnificativă în bine.

În cele din urmă, cel mai important e angajamentul de auto-îmbunătățire pe care îl ai tu cu tine și deschiderea pe care o manifești spre a profita de oportunități pe care apoi să le transformi în rezultate, iar aceste rezultate să creeze un impact de durată în comunitate.

 

Cum a venit ideea de a pune bazele Techsylvania? Cum arăta industria atunci? Cu ce gânduri ai pornit la prima ediție?

 

Techsylvania s-a născut din dorința de a umple un gol în peisajul conferințelor tehnologice din Europa de Est, în special în Cluj-Napoca, România. Am identificat câțiva factori cheie care au dus la crearea evenimentului:

1. Interesul puternic pentru startup-uri, tehnologie și antreprenoriat în timp ce organizam alte evenimente precum Startup Weekend

2. Conferințele IT existente în regiune nu s-au concentrat pe startup-uri, inovație tehnologică și antreprenoriat.

3. Lipsa de speakers internaționali inspirationali la evenimentele locale de tehnologie.

4. Am vrut să cream o platformă educațională în care oamenii să poată învăța direct de la antreprenori de succes, lideri tehnologici și investitori. 

5. Scopul a fost de a stimula colaborările intercontinentale, de a inspira cultura tehnologică antreprenorială și de a oferi perspective noi companiilor de tehnologie.

Aceste gânduri ne-au ghidat la prima ediție Techsylvania. Eram hotărâți să creăm un eveniment cu adevărat special, care să ridice standardele, dar și să transforme Clujul într-un punct central al inovației pe continent.

Prima ediție a fost un succes neașteptat, confirmându-ne că am luat decizia corectă. Acest succes ne-a insuflat motivația și încrederea de a continua să creștem evenimentul an de an.


Editia a 12-a a Techsylvania promite să fie un eveniment de o extraordinar, adunând peste 3500 de pionieri ai inovării și gânditori de vârf din întreaga lume. Acesta va reprezenta un punct culminant al transformării tehnologice și biotehnologice, cu experți care vor împărtăși viziuni revoluționare și strategii de investiții de avangardă. Cluj-Napoca, orașul tech al României, va deveni din nou un hub vibrant de idei și colaborări, pregătind terenul pentru o ediție 2025 care va depăși toate așteptările, consolidând poziția Techsylvania ca unul dintre cele mai importante evenimente tehnologice din Europa de Est.

 

Cum a fost perioada de început și cum ai spune că a evoluat proiectul până astăzi? Ai în minte niște momente cheie, care poate te-au marcat, în toți acești ani?

 

Techsylvania a început în 2014 cu 380 de participanți și a crescut rapid, ajungând la peste 3500 de participanți până în 2024. Evenimentul include speakers internaționali (merită mentionați Tony Fadell – inventatorul iPod-ului, Lars Rasmussen – creatorul Google Maps, Tom Mueller – Co-fondator și fost CTO SpaceX, Christyl Johnson – Nasa, Nina Patel – Interpol), 2 scene principale, o scenă pentru workshopuri, o platformă de networking, o competiție pentru startup-uri, evenimente private, acestea fiind doar câteva dintre componentele Techsylvania. Evenimentul s-a dezvoltat de la an la an, adăugând componente care i-ai consolidat poziția de pion esențial pentru business si inovație tehnologică în Europa de Est și nu numai.

Fiecare ediție are momentele ei cheie, ele diferind de la un an la altul. Momentul definitoriu care ne-a confirmat calitatea de formatori ai peisajului tech european a fost primul email prin care un speaker high profile s-a autoinvitat la următoarea ediție Techsylvania, în urma feedback-ului speakerilor participanți la ediția din anul respectiv. Atunci am realizat că am deschis o ușa spre descoperirea României ca hub tech pentru mulți oameni din tehnologie și business, și am conștientizat și mai mult impactul pe care evenimentul îl are în comunitatea tech la nivel european și nu numai.

 

Care ai spune că sunt obstacolele în organizarea unui eveniment la acest nivel? A devenit mai ușor odată cu trecerea timpului sau există an de an provocări noi, care apar? Cum le depășiți?

 

Organizarea unui eveniment de acest nivel vine întotdeauna cu o serie de provocări, multe dintre ele legate de standarde pe care noi ni le impunem pentru a oferi evenimente cu un grad de calitate tot mai ridicat. 

Dacă ar fi să enumăr câteva dintre provocările pe care noi le avem anual, lista ar arăta în felul următor:

– calitatea tot mai ridicată a speakerilor prezenți și a conținutului livrat de ei

– ⁠oportunitățile de networking atât pentru participanți, cât și pentru speakeri

– ⁠inițiativele sustenabile din cadrul evenimentului 

– ⁠planificarea pentru gestionarea situațiilor neprevăzute.

Munca noastră devine de la an la an mai ușoară și datorită experienței acumulate, cât și datorită echipei, de care sunt incredibil de mândră și care se asigură că evenimentul rămâne la cele mai înalte standarde.

 

Cine sunt oamenii alături de care lucrezi și cum ești tu ca lider pentru ei? Simți că ți-ai dezvoltat un stil de leadership? Dacă da, care sunt factorii care l-au modelat și ce îi este acestuia caracteristic?

 

Lucrez alături de oameni care îmi împărtășesc pasiunea pentru tehnologie și pentru lucrurile bine făcute. De-a lungul timpului, am ajuns să îi consider nu doar colegi, ci și parteneri de încredere, edițiile Techsylvania pe care le-am creat împreună consolidându-ne ca și echipă. 

Stilul meu de leadership este centrat pe încredere și sinceritate. Este esențial pentru mine ca echipa să știe că sunt their go to person no matter what, la fel cum și eu știu că trebuie să agreez o singură dată ceva, și acel lucru se întâmplă în deadline fără un alt check sau follow up din partea mea. Într-un domeniu în care imprevizibilul este la ordinea zilei, este crucial să ai alături oameni în care poți avea deplină încredere. Această relație de sprijin reciproc ne permite să gestionăm orice situație neprevăzută și să menținem evenimentele la standardele înalte pe care ni le-am propus.  

Stilul meu de leadership a fost modelat în cadrul diverselor oportunități internaționale de dezvoltare pe care am fost privilegiată să le experimentez și este un mix centrat pe 5 caracteristici:

1) Focus pe oameni: subliniez mereu dezvoltarea punctelor forte ale fiecărui coleg și construirea de relații

2) Agilitate: atât eu cât și fiecare coleg trebuie să își modeleze abordarea în funcție de situație și de nevoile persoanei cu care interacționează sau a echipei

3) Încredere în puterea echipei: valorizez contribuția individuală și promovez un mediu bazat pe încredere și respect

4) Inteligența emoțională: înțelegerea și gestionarea corectă a emoțiilor personale sau a celorlalți

5) Orientarea către rezultate: balansez wellbeing-ului colegilor cu atingerea obiectivelor de business.

Nu există un stil de leadership perfect, de aceea liderii trebuie să își cunoască foarte bine echipa, pentru a reuși să scoată ce e mai bun din fiecare membru al acesteia, atât fizic, cât și mental și emoțional.

Techsylvania – Tom Mueller – co-founder SpaceX – Credit foto: Nicu Cherciu

 

Cum crezi că evenimentele de tehnologie, precum Techsylvania, au influențat ecosistemul IT din România și din regiune?

 

Techsylvania a avut un impact extraordinar asupra ecosistemului IT din Europa , lucru confirmat de partenerii, speakerii și participanții noștri. Conexiunile noi, formate la fiecare ediție, au deschis uși către colaborări și proiecte care au contribuit la creșterea și consolidarea comunității IT și au adus în România companii internaționale care și-au deschis birouri aici. 

Fiecare ediție a reunit profesioniști, antreprenori și investitori care își doresc să investească într-un startup, caută noi parteneri de business, lucrează la un produs inovator și vin să-l prezinte comunităților din România și Europa de Est.

Un eveniment precum Techsylvania contribuie constant la dezvoltarea și evoluția ecosistemului IT, pentru că aduce împreună oamenii și resursele necesare pentru a transforma toate ideile în realitate.

 

Ce tendințe din tehnologie ți se par cele mai interesante sau promițătoare în prezent? Cum crezi că va evolua piața tehnologică din Europa de Est în următorii 5-10 ani?

 

Fiind in centrul unui vortex de inovație tehnologică, suntem invitați să participăm la cele mai prestigioase evenimente din SUA, India și Dubai, beneficiind de acces exclusiv la insights revoluționare despre viitor, mult înainte ca aceste informații să ajungă în Romania, ceea ce ne poziționează ca pionieri ai transformării tehnologice.

În acest context, ceea ce pot spune cu certitudine e ca inteligenta artificiala se profilează ca trendul dominant al viitorului, promițând transformări profunde în diverse sectoare ale societății. Anul 2024 a fost un punct de inflexiune, cu progrese semnificative în procesarea limbajului natural, unde modele avansate precum GPT-4 și altele similare au atins niveluri de înțelegere și interacțiune apropiate de cele umane, revoluționând serviciul clienți, crearea de conținut și multe alte domenii. AI va juca un rol crucial în sănătate, cu aplicații predictive pentru izbucnirile de boli și planuri de tratament personalizate, iar intersecția cu computingul cuantic va deschide noi orizonturi în modelarea climei și criptografia avansată. Mai mult, democratizarea AI, va face uneltele AI mai accesibile pentru afacerile mici și indivizi, stimulând inovația în diverse sectoare. Cu toate aceste avansuri, etica și reglementarea AI vor deveni priorități esențiale pentru a asigura utilizarea sa responsabilă și echitabilă.

În următorii 5-10 ani, piața tehnologică din Europa de Est va trece prin multe schimbări, dar acestea vor aduce progres și inovație. Vom vedea o creștere accelerată a sectorului IT&C prin adoptarea tehnologiilor emergente precum AI, AR și IoT.

Țările din regiune își vor consolida pozițiile în anumite nișe tehnologice, cum ar fi cyber-security sau fintech. Tendința generala vă fi de convergentă cu piețele tehnologice mature din Europa de Vest, pe măsură ce regiunea își valorifică potențialul de inovare și atrage mai multe investiții.

 

Care ai spune că sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat despre tine odată cu apariția și dezvoltarea Techsylvania?

 

Am învățat că imposibilul este posibil și că alături de oamenii potriviți, cu care împărtășești aceleași convingeri și pasiuni, orice problemă are o soluție. Techsylvania m-a învățat cât de important este să ai încredere în echipă și să rămâi calmă și concentrată, chiar și în fața provocărilor neașteptate.

Prin procesul continuu de auto-descoperire, descoperi o înțelegere mai profundă a ta ca persoană și profesionist, ceea ce duce la o viață mai autentică si la un proces mai bun de luare a deciziilor.

 

Pe pagina ta de Instagram citim: ”Here to EMPOWER & INSPIRE”. Cum vezi tu importanța de a inspira și a oferi suport tinerei generații și cum faci asta în mod concret? Ce ai sfătui o tânără care își începe azi parcursul profesional?

 

Inspirarea și susținerea tinerei generații e esențială pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Inspirația deschide noi perspective și motivează tinerii să își urmeze visurile. Suportul le oferă încrederea și resursele necesare pentru a depăși obstacole.

Atât prin intermediul Techsylvania, cât și individual organizez sesiuni de mentorat pentru tinerii la început de drum care încă își caută direcția și se descoperă din punct de vedere antreprenorial. La fiecare ediție Techsylvania am susținut prin campanii dedicate atât femeile în tech și business, cât și tinerii până în 18 ani care își doresc să se descopere și să înțeleagă mai bine lumea afacerilor.

Ca sfaturi pentru o tânără la început de carieră:

1. Investește constant în educația ta

2. Construiește-ți o rețea profesională puternică

3. Nu te teme să-ți asumi riscuri calculate

4. Rămâi flexibilă și deschisă la oportunități

5. Cultivă-ți pasiunile în paralel cu cariera.

Cel mai important, crede în tine și în potențialul tău de a face o diferență!

 

Ce ne poți spune despre Codiax și cum a luat naștere această conferință? Ce ai spune că o diferențiază de Techsylvania?

 

Codiax este un spin-off din Techsylvania și a luat naștere ca răspuns la cererea participanților Techsylvania, cât și a comunității tech de a crea o platformă pentru explorarea ultimelor tehnologii apărute în zona deep tech. 

Codiax se diferențiază prin faptul că este un eveniment mai restrâns și mai tehnic, adresat în special programatorilor mid și senior, care doresc să învețe de la experți de top din domeniu.

Prin aducerea în același loc a jucătorilor cheie din ecosistem, Codiax joacă un rol crucial în accelerarea inovației și adoptarea tehnologiilor emergente.

Codiax – Cameron Cooke – Airbus – Credit foto: Paul Sandor

 

Care e cel mai important ingredient al succesului? – Perseverența

Ce aplicație sau gadget nu lipsește din viața ta de zi cu zi? – Calendar app & Oura Ring

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit vreodată: Modelul tău în viață să fie Oana (tot eu) de peste 10 ani

Ce calitate apreciezi cel mai mult la oameni? – Autenticitatea

Dish-ul favorit: Shakshouka

 

Make-up: Miha Faragau

Haistyling: Vodnar Beauty Lounge

Ținute: Caramel

Credit foto: Andreea Emanuela

 

Redactor: