Rețeaua Demnității, prima rețea națională de suport împotriva sărăciei menstruale din România

În România, 1 milion de fete și femei se luptă zilnic cu sărăcia menstruală. Rețeaua Demnității este primul proiect național care vine în ajutorul acestora, prin produse donate și cursuri de igienă menstruală organizate de ONG-ul Pe Stop. 

Lipsa de acces la resursele de îngrijire potrivite și la cunoștințe, precum și tabuu-urile încă existente în unele comunități au impact negativ asupra fetelor și femeilor care se confruntă cu sărăcia menstruală. Aceste consecințe țin atât de sănătate, cât și de șansele la educație, abandonul școlar fiind crescut și din cauza lipsei metodelor de îngrijire. 

Pe Stop a fost lansat în 2018, și a lucrat continuu cu fete și femei din medii vulnerabile, axându-se în principal pe București. În toamna anului 2022, asociația a dat startul unui proiect ambițios de dezvoltare în întreaga țară: Rețeaua Demnității, prima inițiativă de acest fel din țara noastră. 

Echipe de voluntari din Bistrița, Făgăraș, Nana, Brănești, Bulzești, Galați, Sibiu și nu numai, au preluat modelul de activitate al asociației și îl implementează local, în comunitățile lor. 

În acest moment, 500 de fete și femei din aceste zone primesc lunar produse de igienă menstruală, distribuite de echipele locale de voluntare. Noi echipe sunt în procesul de selecție și training pentru a veni în ajutorul fetelor și femeilor din orașele sau satele lor. 

Pe Stop donează lunar pachete cu produse de igienă menstruală către peste 1200 de beneficiare la nivel național, dintre care 700 în București, organizează cursuri de corp și consimțământ și se implică în proiecte de lege pentru a face accesul la produsele necesare mult mai accesibil pentru femeile în situații vulnerabile. 

„Cu siguranță acest proiect poate avea un impact mare asupra modului în care (nu) vorbim despre menstruație în România. Nu numai că vom ajunge cu produse de igienă menstruală în locuri unde e cu adevărat nevoie, însă vom porni și o discuție despre cum să ne îngrijim corect și despre normalitatea acestui fenomen natural. Entuziasmul celor care vor să facă bine în comunitățile lor este molipsitor.” – Alexandra Tănase, Co-fondatoare Pe Stop

Proiectul Rețeaua Demnității este posibil datorită muncii voluntarelor și implicării donatorilor Pe Stop. Mai multe detalii despre această inițiativă și metode de susținere sunt disponibile aici: https://pestop.org/reteauademnitatii.