Soare, mare și ten sănătos: ghidul tău complet de skincare de vara aceasta | Dr. Florina Raica, medic specialist dermato-venerologie

Vara aduce cu sine zile însorite, vacanțe la mare și activități în aer liber, însă alături de aceste bucurii se ascund și pericole majore pentru sănătatea pielii noastre. De la arsurile solare la fotoîmbătrânire, expunerea necontrolată la soare poate avea consecințe grave, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Pentru a te bucura de soare în siguranță și a menține un ten sănătos și radiant, este esențial să adopți o rutină de îngrijire adecvată sezonului estival. Descoperă cele mai eficiente metode de protecție solară și îngrijire a pielii, alături de produsele și procedurile esențiale pentru a evita capcanele verii și a-ți păstra pielea frumoasă și sănătoasă, toate recomandate de medic specialist dermato-venerologie Dr. Florina Raica. Află cum să îți protejezi pielea de efectele nocive ale razelor UV și cum să faci față provocărilor specifice sezonului cald, de la un specialist.

 

Cele mai mari pericole la care ne expunem în perioada verii

 

Conform specialistului, cel mai mare risc (din perspectiva pielii) asociat perioadei de vară îl reprezintă arsura solară. Este dovedit științific că arsurile solare cresc riscul de cancere de piele, la fel și expunerea constantă la soare (contează practic atât expunerea acută și intensă, cât și cea repetitivă, cumulativă).

În plus, soarele este principalul vinovat pentru fenomenul de fotoîmbătrânire. Având în vedere aceste două aspecte, devine evidentă necesitatea utilizării de produse de tip fotoprotector în mod corect, adică aplicate cu 15-20 minute înainte de a ieși din casă, aplicate în cantitate corectă (conform indicațiilor fiecărui producător) și reaplicate la 2-3 ore (sau mai des dacă facem sport sau suntem la piscină/mare). Să nu cădem în capcana zilelor înnorate – ultravioletele trec și prin stratul de nori, deci fotoprotecția este necesară și atunci! De altfel, cele mai severe arsuri solare se petrec vara în zilele înnorate și cu vânt, când nu simțim cum ne arde soarele.

Dacă este să ne referim la „greșeli” – neadaptarea produselor de îngrijire a pielii  la sezon este una dintre cele mai frecvente. Vara ar trebui să utilizăm produse cu textură ușoară, fluidă.

 

Îngrijirea tenului și a pielii în această perioadă

 

Dr. Florina Raica menționează că seara ar trebui să curățăm cu atenție pielea – ideal ar fi un double cleansing: un produs de tip apă micelară spre exemplu pentru îndepărtarea machiajului/cremei de soare, urmat de spălare cu un produs blând (cremă lavantă/ulei de spălare), de preferat neparfumat. Pe pielea curată se aplică serurile cu principii active (acid glicolic/retinoid/azelaic etc.) și ulterior o cremă hidratantă ușoară de „vară”.

Dimineața este suficientă spălarea cu apă călduță, aplicarea (dacă este cazul) a unui ser cu acid hialuronic/vitamina C/niacinamide etc. (produse ce nu sunt fotosensibilizante). Dacă pielea este uscată se utilizează o crema hidratantă si apoi obligatoriu crema fotoprotectoare.

Pentru restul corpului rămâne valabilă curățarea blândă și utilizarea unei loțiuni de corp cu textură ușoară. Fotoprotecția este importanță și în acest caz – tot ce nu este acoperit de haine necesită o cremă de soare.

Temperaturile crescute și nivelul mai mare de expunere la ultraviolete, dar și la iritanți precum clorul/dezinfectanții din piscine sunt factorii care determină aceste schimbări la nivel de skincare.

 

Produse recomandate

 

Vara este obligatorie utilizarea cremelor fotoprotectoare.

Fotoprotecția are un dublu rol: pe de o parte scade riscul cancerelor cutanate, pe de altă parte previne fotoîmbătrânirea. Până la urmă cea mai bună cremă antirid este crema de soare! 

Este important felul în care alegem crema fotoprotectoare – să aibă un spectru larg (SPF se referă la ultravioletele tip B, ideal să fie 50, să aibă acoperire bună pe UVA, iar pentru persoanele cu probleme pigmentare să aibă filtre și pe lumina vizibilă – albastră) și să aibă o textură adaptată tipului de ten (există produse de tip fluid și extrafluid, produse matifiante, produse pentru pielea sensibilă etc.). Să nu uităm că la maxim 3 ore este necesară reaplicarea fotoprotecției – atunci când folosim machiaj este mai dificilă reaplicarea – ne ajută produsele de tip spray.

Apa termală este de mare ajutor în sezonul cald – ne ajută la răcorirea pielii, fixarea machiajului etc. și are efect antiinflamator.

Principiile active cu potențial fotosensibilizant (retinoizi, AHA și BHA etc) trebuie utilizate cu precauție, doar seara și obligatoriu asociate fotoprotecției riguroase. 

Sunt de evitat produsele foarte onctuoase, foarte grase, căci pot induce o acnee cosmetică.

Pe lângă fotoprotecție, vara sunt foarte importante hidratarea și felul în care ne alimentăm. Ar trebui să profităm de abundența de fructe și legume și să virăm mai mult către dieta de tip mediteranean care are numeroase beneficii inclusiv asupra tegumentului. 

După baia în piscină/mare pielea este foarte fericită dacă o curățăm cu un ulei de duș/cremă lavantă și o răsfățăm cu o cremă de corp fluidă, cu textură ușoară, ne recomandă Dr. Florina Raica.

 

Proceduri estetice pe timp de vară

 

Vara este rezervată procedurilor mai blânde, care nu vin la pachet cu inflamație semnificativă.

Putem opta pentru proceduri de întreținere precum microdermabraziunea, mezoterapia, terapia PRP („vampir”), peelingul de biorevitalizare PRX-T33 sau putem trece la nivelul următor realizând proceduri de tip skinbooster (cu acid hialuronic și/sau polinucleotide).

Injectarea cu toxină botulinică și volumizarea cu acid hialuronic continuă și în sezonul cald, la fel și biostimulatoarele (Sculptra/Harmonyca etc.).

Primele sunt proceduri care ajută pielea să se mențină în parametri optimi, furnizându-i un surplus de acid hialuronic non crosslinkat pentru hidratare (mezoterapia și skinboosterele), de aminoacizi și alte substanțe nutritive (mezoterapia), factori de creștere (terapia PRP) sau stimulând direct fibroblastii (peeling PRX-T33). Injectarea cu toxină botulinică este utilizată  pentru ameliorarea ridurilor de expresie, dar și în terapia hiperhidrozei (transpirația în exces), în timp ce fillerele cu acid hialuronic au ca și scop restaurarea volumetriei faciale, liftarea și beautificarea (volumizarea buzelor, pomeților etc.). Biostimulatoarele – noul trend în materie de injectare au ca și scop stimularea sintezei proprii de colagen și sunt practic “the fountain of youth” pentru pielea noastră.

În plus, peelingurile ușoare, de vară, precum peelingul PRX-T22 sau Valencia Peel, sunt cele mai recente inovații în tratamentele estetice de vară.

„Toate procedurile descrise mai sus sunt accesibile în cabinetele BrightSkin, în plus avem o ofertă vastă de proceduri de tip laser (CO2 fracționat, laser vascular NdYaG si Limelight Cutera, laser LLLT ptr stimularea creșterii părului, microneedling inclusiv cu exozomi etc). 

Pacienții vin mai rar să solicite o procedură anume, mai degrabă vin să caute ajutorul pentru rezolvarea unei probleme medicale (acnee, căderea părului, hiperpigmentări, cearcăne etc) sau pentru rejuvenare și/sau beautificare (accentuarea trăsăturile frumoase și corectarea micilor imperfecțiuni). La prima întâlnire cu medicul dermatolog se discută problemele pacientului/ei și opțiunile de tratament și se face un plan de comun acord, plan care este upgradat și reactualizat în permanență în funcție de evoluția pacientului/ei. Credem în medicina personalizată și individualizată și o practicăm cu succes.” – Dr. Florina Raica, fondatoare BrightSkin

 

Proceduri estetice de evitat în timpul verii

 

Specialistul menționează că procedurile care presupun fenomene inflamatorii intense (lasere, mai ales laserul CO2 fracționat, microneedlingul (dermapen-ul), peelingurile chimice agresive etc) sunt de evitat vara datorită riscului mare de hiperpigmentare postinflamatorie.

 

Cum putem obține cele mai bune rezultate?

 

Medicina estetică funcționează ca o piramidă: fundația acesteia o constituie rutina de acasă, următorul nivel îl reprezintă procedurile de întreținere (mezoterapie, peeling chimic, epilare laser, tehnica PRP, microneedling etc.), urcăm apoi pe palierul procedurilor restaurative, mai agresive (laser CO2 fracționat, injectări cu acid hialuronic, toxină botulinică, biostimulatoare etc), iar vârful îl reprezintă chirurgia estetică.

În cadrul primei consultații dermato-estetice, medicul dermatolog face un raport complex pacientei/tului care include atât rutina pentru acasă, cât și planul (cronologic) de proceduri estetice necesare. „Toți medicii dermatologi din clinicile BrightSkin abordează astfel pacientul de estetică și timpul ne-a dovedit că aceasta este abordarea corectă. În plus, este importantă legătura care se creează între pacient și medic, pentru că discutăm despre o relație pe termen lung. Să nu uităm că a îmbătrâni este un privilegiu, dar să arăți bătrân este o opțiune!”, adaugă Dr. Florina Raica

Nu poți fi eficient cu o procedură estetică fără o rutină de acasă bună așa cum nu poți construi o casă solidă fără fundație.

 

Material realizat de Dr. Florina Raica, medic specialist dermato-venerologie

Într-un domeniu în care medicina și estetica se întrepătrund într-o manieră complexă și fascinantă, Florina Raica strălucește ca o prezență deosebită, aducând în același timp expertiză medicală și pasiune în îngrijirea pielii.

Aceasta este medic specialist dermato-venerologie, alegând aria pentru că o consideră „foarte complexă, versatilă și provocatoare”. Și-a dorit să fie propriul ei șef, iar astfel în 2017 a pus bazele BrightSkin, un cabinet de dermatologie care s-a dezvoltat repede, cu ajutorul unei echipe pe care Florina o consideră a doua sa familie. Alături de aceasta, Florina a transformat visul său în realitate și a reușit să ofere soluții inovatoare și personalizate pentru îngrijirea pielii.

Fondată pe principii solide, echipa BrightSkin este motorul din spatele succesului și inovației constante.

 

Sursă foto: Freepik