Fiecare dintre noi avem zile bune și zile rele. Zile în care ne simțim capabile să mutăm munții din loc, să fim clare și sigure în ceea ce facem, să ne manifestăm pline de încredere și putere, iar alteori să credem că nimic nu ne iese, să ne îndoim de propriile capacități ori chiar de încrederea în sine.
Care este diferența și mai ales ce face diferența între noi, cele pline de putere, încredere, echilibru și cele nesigure, cu îndoieli și fără chef?
Răspunsul vine din starea interioară. Iar starea interioară e dată de procesele mentale și emoționale care au loc în interiorul nostru și care ne pot însufleți în ceea ce facem sau, dimpotrivă, ne pot istovi.
Avem mii de gânduri într-o zi, tragem nenumărate concluzii în raport cu ceea ce vedem, auzim și trăim și, în plus, experimentăm nenumărate emoții. Toate acestea se reflectă în postura noastră, în fiziologia și expresivitatea noastră, în zâmbetul sau încruntarea noastră de peste zi.
Uneori nu e nevoie de prea multe cuvinte ca să ne dăm seama când cineva se simte bine sau rău. Și la fel suntem și noi pentru alții, ca un „meniu deschis”, în care se poate citi cum ne simțim azi.
La tot acest „meniu” contribuie și nivelul de stres, de oboseală sau starea de sănătate în care ne aflăm. Iată, așadar, cum starea interioară cu care defilăm prin lume devine un izvor de informații, pe care le colectăm inconștient unii despre alții, care ne influențează calitatea relațiilor cu ceilalți, precum și performanțele în activitățile cotidiene.
sursa foto: geckoandfly.com
Cum poți să-ți schimbi starea atunci când ai o zi…proastă
Putem face ceva ca să ne menținem într-o stare bună, mergând pe ideea că nimeni nu-și dorește intenționat să se simtă prost?
Mai întâi, propun să devenim conștiente de relația cu noi înșine, de gândurile și de trăirile pe care le avem în diferitele roluri ale vieții (iubită, soție, mamă, antreprenoare, om de carieră, soră, prietenă etc).
Să fim conștiente de nevoile noastre, conștiente de emoțiile pe care le stârnesc în noi interacțiunile cu ceilalți. Primul indiciu în acest caz rămâne corpul, cel despre care eu spun că este „povestitorul vieții noastre”.
Iată câteva propuneri cu ce poți face ca să-ți îmbunătătești starea interioară:
1. respiră conștient, minim două minute, timp în care să fii cu atenția la modul în care respiri. Cât de profund respiri, cât de precipitat? Conștientizează-ți starea și las-o să se elibereze prin respirație spre un spațiu de acceptare și liniște.
2. acceptă că ai și zile proaste, nefericite, în care lucrurile nu merg așa cum îți dorești. Și chiar mai mult, îți poți aminti de zilele tale bune.
3. ieși la o cafea și distanțează-te de problemă, de situația în care te afli ca să ai timp să o privești ca un spectator.
4. fă gesturi frumoase pentru alții: cumpără un cadou, îți va crea o stare bună. E un fapt dovedit că generozitatea ne face să ne simțim mai buni și ne creează un confort personal.
5. ia-ți ție un cadou: o ciocolată, flori sau orice altceva care simți că te ajută.
Iar lista rămâne deschisă și poți să o completezi cu ce e potrivit pentru tine. Cred că stările interioare sunt cărțile de vizită pe care le lăsăm în urma noastră. Pentru că ele sunt decizia inconștientă, de cele mai multe ori, în a ne dori să-i revedem pe alții sau dimpotrivă.
Pentru că îi influențăm pe ceilalți și ne lăsăm amprentați cu o diversitate de stări interioare. Pentru că datorită stărilor interioare experimentăm viața și dăm sens experiențelor vieții.
Bune sau rele, aceste stări vorbesc despre cine suntem noi, cum ne simțim în pielea noastră, cum ne arătăm în raport cu ceilalți și ce credem că suntem capabile să facem. Și, evident, ce realizăm în fiecare zi. De aceea, un exercițiu simplu pe care îl fac de ceva timp cu mine este să mă întreb: azi ce carte de vizită vreau să las în urma mea? Iar dacă dorești, întrebarea poate deveni și a ta.
Succes!
By Cristina Varo, terapeut, coach și trainer în relații
Cristina Varo este terapeut, coach și trainer în relații. Lucrează individual, la cabinet și pe Skype, în grupuri dar și în companii. În ultimii 18 ani a lucrat cu diverse categorii de oameni: deținuți, practicante ale prostituției, copii ai străzii, victime ale violenței, persoane cu diverse dependențe ori oameni care au provocări în relații sau la job.
Toate aceste experiențe au format-o ca terapeut. Crede că stările interioare sunt cărțile de vizită pe care le lăsăm în urma noastră și e pasionată de relații și de dinamica vieții lor.