„Sunt suma tuturor sclipirilor din ochii celor care s-au uitat cu adevărat la mine.” | Interviu cu Holy Molly, artistă

Holy Molly a cunoscut drumul muzicii încă din copilărie, fiind parte, de la vârsta de 4 ani dintr-un cor de copii și urmând cursuri de chitară și pian. În prezent, Holy este cântăreață, compozitoare și actriță, căci a terminat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, specialitatea actorie. În perioada în care a studiat actoria, a luat o pauză de la muzică și îi place să spună că aceea s-a dovedit a fi o pauză extrem de benefică, fiindcă în urma ei a revenit cu forțe proaspete la ceea ce a iubit dintotdeauna: muzica.

Dacă până în 2019 fanii i-au cunoscut proiectul muzical sub numele de „Miss Mary”, ulterior a trecut printr-un rebranding, în urma căruia a devenit cunoscută ca „Holy Molly”.

„Miss Mary trăiește cu și prin mine, dar a făcut loc unui personaj mai încrezător, curajos și pasional.”

Astăzi Holy Molly este cântăreața și compozitoarea care nu încetează să uimească prin vocea ei seismică, versurile intrigante și ritmurile hipnotizante. Piesele ei se aud pe radiourile din toată țara, precum și din străinătate, ea fiind îndrăgită și pe teritoriul Poloniei.

Diferitele provocări pe care le-a trăit în trecut i-au construit atitudinea și mentalitatea într-o manieră optimistă, dar și muzica pe care o scrie și interpretează a contribuit în acest proces. Folosind puternicele influențe pop cu care a crescut, cântecele ei nu sunt doar memorabile, ci au mereu parte și de o interpretare puternică și emoționantă.

Am stat de vorbă cu Holy Molly pentru a afla mai multe despre rebrandingul prin care a trecut, stadiul în care simte că se află astăzi pe scena muzicală românească și direcțiile viitoare în care-și dorește să se dezvolte profesional și personal.

„Putem spune că muzica nu m-a lăsat să renunț la ea.”

A existat vreun moment până astăzi, la vârsta de 26 de ani, când ai luat în calcul posibilitatea de a nu mai face muzică?

Am crescut înconjurată de muzică și m-am identificat doar cu ea. Au fost momente în care am vrut să renunț, dar ceva m-a împins mereu să continui. Pentru că tot ce trăiam era cu, pentru sau despre muzică.

Ce abilități simți că ai dobândit studiind actoria, și care te ajută astăzi, în cariera ta muzicală?

Actoria m-a ajutat și a început să facă parte din mine de când am descoperit-o. Atunci am devenit mult mai conștientă de mine, mai încrezătoare și mai conectată la mine. Acum sunt mai dornică să mă joc, să experimentez, să construiesc, să am anduranță și să mă transform.

Atunci când ai studiat actoria, ai făcut o pauză de la muzică. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat despre tine în perioada respectivă?

În pauza pe care am luat-o de la muzică am realizat că pot face orice. Că nu „jobul” mă definește, că pot pune pasiune în orice și că tot ce mă înconjoară poate fi influențat și transformat prin puterile mele. A fost o pauză extrem de benefică și, în urma ei, am revenit cu forțe proaspete la ce am iubit dintotdeauna – muzica.

Ce-i lipsea proiectului Miss Mary pentru a te identifica cu conceptul de „artist complet”?

Niciodată nu cred că mă voi considera „de ajuns” și, momentan, văd asta ca pe un avantaj. Miss Mary a adunat multă experiență, multă bucurie, multe refuzuri, multe eșecuri și multe reușite. Am luat cu mine tot ce am învățat din perioada respectivă și am dus mai departe, doar că într-o alta formă.

Cum se diferențiază „Holy Molly” de „Miss Mary”?

Miss Mary rămâne copilul de 13 ani care a intrat prima oară în studio, care a învățat să scrie muzică, să o studieze, să se cunoască pe sine ca femeie. Holy Molly a devenit femeie și a îmbrăcat acele lecții în artă. Miss Mary și Holy Molly coexistă în mine, dar între timp m-am maturizat.

„Am plecat drept o fată timidă de 18 ani și m-am întors o femeie deschisă și curajoasă.”

„Cred că, în subconștient, cred că și de aia am vrut să îmi schimb numele. Cumva, să o iau de la început, să nu mai știe nimeni cine sunt, ce am făcut înainte”, ai declarat într-un interviu. Cărei nevoi personale de-ale tale i-a servit drept răspuns rebrandingul prin care ai trecut în anul 2019? Dar nevoi profesionale?

Nevoile mele erau bazate pe toate refuzurile din trecut. Visul meu se bloca mereu în puncte cheie, din cauze care nu țineau de mine, unele având legătură cu originile mele.

Când am făcut acest rebranding, am vrut să fie o foaie albă, un nou început, să fie ca și cum de-abia m-am apucat de muzică. Și a funcționat atât personal, cât și profesional. Mi-a dat un nou sens.

Ce este proiectul muzical „Holy Molly” astăzi? Ce nu este „Holy Molly”?

Holy Molly este vis, muzică, mișcare, curaj, pasiune, actorie, job, zâmbet, culoare. Nu știu ce nu este, însă cred că voi afla pe parcurs. Deocamdată mă concentrez pe ce vreau și pot să fac.

Mai mult decât schimbarea numelui, cu ce alte schimbări a venit la pachet procesul de rebranding prin care ai trecut la momentul respectiv – atât în viața ta profesională, cât și în viața ta personală?

Am schimbat look, atitudine, mișcare, personaj, stil muzical, tehnică de compoziție, abordare, concept. Am schimbat tot.

Te diferențiezi în vreun fel de Maria, cea care ești în planul personal, atunci când devii Holy Molly, artista?

Maria este mult mai timidă și fragilă, vulnerabilă și protectivă. În schimb, atunci când sunt pe scenă totul dispare și intră adrenalina în joc. Scena este cea care îmi schimbă percepția și care mă face să am control absolut.

Ai vreun mentor care te ghidează și la care apelezi în momente-cheie de pe parcursul devenirii tale profesionale?

Oamenii pe care-i am lângă mine de peste 7 ani, Radu Cristea și Marius Dia, reprezintă casa mea din punct de vedere artistic. Așa mi-am dat seama cât de importanți sunt oamenii de care un artist este înconjurat, câtă nevoie are să fie ascultat, înteles și, uneori, ghidat.

Tot în 2019 afirmai astfel: „Ori mă fac din nou cântăreață, ori nu mai fac asta deloc. Am zis că schimbăm, vedem dacă merge, dacă nu, gata. Și a ieșit Holy Molly și a zis să mai stau un pic la muzică”. A existat vreun moment în care ai regretat decizia de „a mai rămâne puțin la muzică” în ultimii patru ani?

Nu pot să mint: în ultimii patru ani mi-a fost extrem de dor de actorie, dar am preferat să o fac în clipuri, unde eu decid ce vreau să joc. Am preferat să presar această artă în fiecare prestație de-a mea, pentru că știam că voi fi fericită doar atunci când voi îmbina actoria cu muzica.

Susținerea cui cântărește cel mai mult pentru tine în momentele în care obosești?

A părinților mei. Simplul fapt că m-au susținut și muzical cu tot ce au avut ei, încă de la vârsta de 3 ani, pentru mine e ireal. Au avut încredere oarbă în ceva ce părea atât de riscant și variabil. Ei îmi amintesc că sunt un om tare norocos și protejat.

Care simți că a fost cel mai important lucru pe care l-ai sacrificat până acum pentru muzică, în procesul tău de devenire „Holy Molly”? Sacrifici acest lucru în continuare?

Timpul. Mai ales cel petrecut cu oamenii dragi. Atenția, odihna, rutina. Dar aleg conștient să fac asta în fiecare zi. 

_

Editor: Carina-Marisa Cichi

Credit foto: Vlad Andrei, Ruuca, IDANI și Daniel Ilinca