“Valoarea pe care tu o pui pe tine ca om în fiecare zi când te trezești este valoarea pe care și oamenii o vor pune” | Andreea Ștefănescu, Fondator The School of Manners

Ai auzit și tu despre acei antreprenori care reușesc să-și transforme pasiunea în afacere și care o practică cu atâta drag încât ajung să se identifice complet cu aceasta. Un astfel de antreprenor este și Andreea Ștefănescu, stewardesa familiei regale din Emiratele Arabe care a făcut aceeași școală de maniere ca Lady Diana.

Și care, acum, își gestionează propria afacere: platforma online The School of Manners. Dar spre deosebire de acel antreprenor precum care ne imaginam, unii dintre noi, că o să ajungem să fim … Andreea ne mărturisește că identificarea totală cu propriul business este nu doar o binecuvântare, ci și o reală provocare.

Până acum, am citit despre cum parcursul Andreei în sfera etichetei și a bunelor maniere a fost o binecuvântare. Așa, am aflat că ea a făcut un MBA în International Hospitality, apoi a primit primul certificat de trainer în etichetă și bune maniere de la English Manner, o școală sub patronajul Casei Regale a Angliei, a trecut pe la The Protocol School of Washington și, ulterior, a fost acceptată la Institut Villa Pierrefeu. Acum, în schimb, am vrut ca prin acest interviu să surprindem mai mult latura ei vulnerabilă. Care se lovește de probleme și eșecuri. Și care a trecut cu succes prin provocarea acestui parcurs.

În presă, ești cel mai adesea prezentată ca “stewardesa familiei regale din Emiratele Arabe care a făcut aceeași școală de maniere ca Lady Diana.” Cum ai decis să pornești pe drumul etichetei și al bunelor maniere? 

Deși mi-ar plăcea să fie atât de simplu, nu știu dacă cineva a avut un anumit moment în care cumva inspirația divină s-a coborât asupra sa și l-a ajutat să-și decidă drumul.

Viața este un traseu lung de drumuri care ne conduc unde trebuie, eventual, să ajungem … și cred că este important să avem încredere în instinctul și drumul nostru mereu.

Pentru cei care citesc mesajul acesta, chiar le transmit să aibă încredere că la un moment dat totul va avea sens. Fiecare venim cu un mesaj important în lumea asta. Eu am fost mereu pe drumul meu de auto-cunoaștere, de auto-dezvoltare (pe care mulți ne aflăm) din care am ales să împărtășesc ce am simțit că m-a ajutat cel mai mult.

Cred că toți oamenii sunt fascinanți. M-am născut cu o fascinație sinceră față de natura umană și asta a definit tot ceea ce a urmat. Am fost un copil extrem de timid și introvertit și toată viața am refuzat să accept sugestia că “Trebuie să fii dură, lumea asta e rea! Ești prea sensibilă! Prea moale, te vor mânca de vie oamenii. You’re too nice!” Am refuzat să ader la ideea că trebuie să renunț la mine, că lumea e rea și că oamenii buni nu reușesc în viață, că blândețea este o slăbiciune. Și am avut șansa ca viața să mă ajute să găsesc calea de a demonstra acest lucru.

Știm că ai pus bazele platformei The School of Manners, unde ai adunat toate cunoștințele pe care le-ai acumulat în cei +10 ani de experiență în industria etichetei și a bunelor maniere. Care este scopul acestei platforme? 

 

 

Scopul platformei este de a ajuta oamenii să își amintească de umanitatea din ei, de a avertiza și de a crește responsabilitatea oamenilor față de impactul pe care comportamentul, gesturile, și cuvintele lor le au asupra celor din jur. Totodată, scopul ei este de a lupta cu preconcepțiile eronate și învechite pe care oamenii le au despre etichetă și bune maniere.

Mereu am spus că bunele maniere sunt puțin ca aerul din anvelope: nu ne gândim la el până când lipsește, până când facem o pană și atunci … poți să conduci cea mai upgradată mașină de ultimul tip de pe piață, că tot ai rămas cu ea în drum.

La fel este și cu manierele, le considerăm știute, practicate, sunt acolo. Le-am învățat în cei 7 ani de acasă și, deci, nu e nevoie să ne concentrăm pe ele: ne concentrăm pe upgrade-uri tehnice doar. Dar, cu siguranță, lipsa lor este ceva ce societatea resimte din plin fiindcă este primul lucru de care ne plângem, și, totodată, motivul pentru care un client alege să se mute la a face business cu altcineva de pe piață.

Studii au fost făcute în direcția aceasta și s-a demonstrat că lipsa de bune maniere, lipsa de politețe a oamenilor la locul de muncă, desconsiderația față de training-uri pentru skill-uri sociale, considerate știute … costă organizațiile aproximativ 14.000$ / angajat.

“Tranziția de la angajat la antreprenor – pentru cei care cred că va fi o tranziție care se poate face peste noapte – vine la pachet cu … o noapte lungă sau, mai degrabă, o călătorie.”

Fie că ne place sau nu, oamenii de azi au șansa de a face afaceri cu oamenii pe care îi plac. De ce? Pentru că azi, piața muncii este mult mai competitivă. Niciun business nu a rămas fără competitori. Inclusiv din punctul de vedere al recrutărilor, generația noastră, născută după 1980, este triplul numărului generațiilor părinților și bunicilor noștri combinate.

Stanford și MIT – universități de top – au început să implementeze la nivel de masterat cursuri de maniere și etichetă obligatorii pentru a se asigura că absolvenții lor rămân în topul listei pe piața muncii la nivel global. Au realizat că la momentul actual, și cel mai bun CV are o competiție de sute de aplicanți. Recrutorii au recunoscut că nu pot decât să își bazeze alegerile pe tipul de personalitate, de prezentare, de conectare cu oamenii al aplicantului. Adică, pe lucruri pe care noi încă nu le considerăm esențiale în programele educaționale. Dar așa cum universități de top la nivel global au început să remarce, curând vom realiza și noi impactul acestora.

IMG_3030

Ce te-a făcut să rămâi pasionată de acest domeniu în tot acest timp? Dar acum?

 

Așa cum spuneam, sunt sincer pasionată de oameni și cred cu tărie în capacitatea și valoarea fiecăruia dintre noi – individual. Îmi doresc să ofer cât mai multor oameni toate uneltele necesare pentru a se descoperi, a știi cine sunt cu adevărat și ce au de adus în lume și de a le da ghidurile de comportament și de imagine necesare pentru a avea un adevărat și garantat succes în viață … indiferent la ce masă îi așează viața. Și ca în cazului oricărui alt antrenor, mesajele oamenilor de recunoștință, întrebările lor, faptul că cei care au lucrat cu mine văd o diferență reală este cel mai bun combustibil pentru pasiune.

De asemenea, oamenii nu realizează cât de mult este mereu de învățat când vine vorba de culturi, de etichetă, de feluri de a face lucrurile. Spre exemplu, în urmă cu mai mulți ani de zile nici nu ne-am fi gândit la etichetă pentru Instagram DMs sau Tinder Etiquette.

Dar lumea modernă evoluează atât de rapid și este fascinant să o studiezi – și să investighezi care ar fi cea mai bună manieră de a face un anumit lucru. De asta mereu am spus că definiția unei doamne, a unei adevărate “lady”, este că lasă fiecare loc în care viața o trimite puțin mai bun decât l-a găsit. Ăsta este și motto-ul după care eu îmi trăiesc viața și datorită căruia sper ca lumea, la un moment dat, să fie un loc mai bun.

Cum a fost platforma ta, The School of Manners, nevoită să se readapteze la noua realitate odată cu începerea pandemiei? 

La fel ca mulți alți consultanți, traineri și școli, The school of Manners și-a mutat o mare parte dintre proiecte în mediul online – ceea ce s-a dovedit a fi o schimbare chiar binevenită.

Pandemia a adus cu sine: mult mai multă conștientizare, dorință de dezvoltare, acces la atât de multă educație, la un număr de specialiști pentru care altfel ar fi trebuit să zburăm ca să putem să participăm la un curs de-al lor sau să ne acredităm o diplomă. Mulți oameni, la nivel global, și-au mutat cursurile online și asta a fost pentru mine, chiar și la nivel de dezvoltare personală, o oportunitate.

În timpul pandemiei am profitat și mi-am luat acreditarea pentru MBTI practicioner and coach, NLP practicioner and coach, Hipnoterapie, Timeline Therapy sub American Board of NLP și sunt în curs de a-mi lua acreditarea ICF pentru youth coaching and mentoring.

Atât în calitate de trainer, cât și ca om am remarcat că cel mai mare inamic acum a fost nu virusul și nici pandemia în sine, ci starea noastră mentală. Frica nu este cel mai bun sfătuitor. Pandemia a oferit o nouă perspectivă și ne-a oferit șansa de a da un reset pentru a ne putea concentra pe ce este important și, totodată, ne-a oferit și foarte mult timp, spațiu și oportunități de dezvoltare.

Andreea Ștefănescu

Prin intermediul The School of Manners oferi atât cursuri (dining etiquette, social etiquette, service staff etiquette, etc.), cât și training-uri corporatiste (business etiquette, outclass the competition, organizational culture transformation, etc.).  Care este categoria și nișa care a cunoscut cea mai mare cerere din partea audienței tale de la începutul pandemiei până astăzi?

Până acum, în perioada pandemiei, foarte mulți oameni au căutat mai degrabă servicii de coaching în ceea ce privește relațiile personale, dating și etichetă pentru cupluri, cum să comunicăm diplomat și autentic, dar și foarte mult mentorship pentru tinerii de la 13 ani în sus.

Acum, în schimb, oamenii se pregătesc să treacă peste această perioadă. Să iasă din lock-down și să interacționeze mai mult. Așa se face că am remarcat o creștere a cererilor pentru etichetă socială în ultima perioadă.

Care a fost cea mai mare provocare de care te-ai lovit în gestionarea platformei tale, The School of Manners, de la începutul pandemiei până astăzi? 

Pentru mine, The School of Manners este o pasiune, este parte din mine și pentru foarte mult timp am refuzat să o definesc ca fiind un business. Sincer, cred că este atât cea mai mare binecuvântare, cât și cea mai mare provocare, posibil pentru orice antreprenor, atunci când se identifică total cu afacerea sa.

Deși mulți nu se așteaptă la asta, într-un astfel de caz, ajungi să iei totul personal și să vrei să faci totul singur. Așa se face că în timp devii, fără să îți dai seama, copleșit emoțional și mental.

Tranziția de la angajat la antreprenor – pentru cei care cred că va fi o tranziție care se poate face peste noapte – vine la pachet cu … o noapte lungă sau, mai degrabă, o călătorie. Iar pandemia, pentru mine a venit la aproape un an de la lansarea The School of Manners și, de atunci încoace, asta a rămas una dintre cele mai mari provocări și lecții din care învăț în fiecare zi.

Indian Wedding

La pachet cu provocările vin, cel mai adesea, și reușite care nu pot trece nemenționate. Care au fost cele mai semnificative reușite pe care le-ai avut din punct de vedere profesional în perioada pandemiei? 

În pandemie, The School of Manners a crescut exponențial. Și pe lângă lansarea unor webinarii cu succes, dezvoltarea unor noi proiecte online și semnarea câtorva contracte mari la nivel global, am lansat propria emisiune TV difuzată în SUA, Ucraina și UAE sub numele “The School of Manners Around the World”. Iar momentan lucrez la lansarea câtorva proiecte care vor extinde multe dintre cursuri și pentru publicul din România.

În același timp, cu atitudinea potrivită, pandemia a putut, la fel de bine să fie o oportunitate. Tu cum ai exploatat oportunitățile pe care ni le-a adus pandemia? Cum ți-au schimbat acestea viața în bine în momentul de față? 

Da, asta clar! Am profitat din plin de propria mea dezvoltare atât la nivel profesional, cât și la nivel personal. Am investit foarte mult în perioada aceasta, am profitat din plin de oferta de cursuri atât de variată existentă și de timpul pe care pandemia ni l-a oferit tuturor.

Și chiar și așa, până și industria în care tu activezi a suferit schimbări odată cu începerea pandemiei: deodată n-a mai fost social încurajat ca oamenii să-și dea mâna atunci când se întâlnesc, de exemplu. Care au fost principalele schimbări care au survenit la nivel internațional din punctul de vedere al etichetei și al protocolului? 

Din punctul de vedere al etichetei și protocolului cred că pandemia a fost un cadou. Da, oamenii au devenit destul de inventivi odată ce nu am mai putut să dăm mâna unii cu ceilalți. Iar asta nu face decât să demonstreze cât de mult gesturile acestea sociale sunt parte din nevoile noastre de bază.

În primul episod din The School of Manners Around the World am discutat mult mai pe larg exact acest aspect. Dincolo de salut, cred că cea mai mare lecție de etichetă este atenția la cum comportamentul nostru poate impacta întreaga lume.

Spre exemplu, am văzut oamenii mai atenți la a-și pune mănuși când încearcă produse de patiserie sau legume prin supermarket în loc de a le mirosi și ciupi pe fiecare fără considerație față de cine cumpără produsul respectiv după. Am asistat la faptul că am fost nevoiți să învățăm etichetă pentru apeluri video mult mai bine. Am conștientizat cum ne impactează trecerea din mediul online în mediul offline nu doar viața profesională, ci și cea personală.

Mai mult sau mai puțin forțați de circumstanțe, am fost nevoiți să ne adaptăm la o anumită formă de disciplină, să fim parte dintr-o comunitate și să depindem unii de ceilalți pentru a trece prin asta.

IMG_3059

Și dacă tot am ajuns la acest subiect… Care ar fi câteva tips & tricks referitoare la etichetă și bune maniere pe care îți dorești să le transmiți cititorilor The Woman pentru a le face viața mai ușoară în pandemie? 

În școala de maniere din Elveția, unde am petrecut 2 luni aveam reguli foarte stricte de conduită. Una dintre ele era să ne facem patul, cum ne trezim, după standardele care ne-au fost indicate. Trebuia să facem acest task în primul rând, pentru că multe din fetele din școală proveneau din familii regale sau ultra-bogate și nu știau să își facă patul și în al doilea rând pentru că simplul act de a-ți face patul imediat cum te trezești înseamnă să îți începi ziua cu un scop realizat și cu un simț de disciplină care îți va crește stima de sine.

De ce spun asta? Pentru că pentru cei care lucrează de acasă și care suferă de lipsa de motivație normală, mai ales atunci când ascultăm atât de multe știri negative și păreri care ne transmit doar temeri, faptul că te ridici din pat și-ți faci patul va crea un efect de domino în tot ceea ce vei face în ziua respectivă. Respectul începe cu respectul de sine! Și e bine să ținem cont de asta.

Noi nu învățăm cum să ne purtăm și îmbrăcăm doar pentru că vrem să facem pe plac oamenilor când ne văd sau ca să adăugăm o mască la repertoriul de măști.

Noi învățăm un stil de a trăi și, implicit, un stil de igienă mentală. Valoarea pe care tu o pui pe tine ca om în fiecare zi când te trezești, faptul că ai grija de tine, te îmbraci, mănânci … este valoarea pe care și oamenii o vor pune.

Simplul fapt că îți torni apă în pahar să bei, în loc să bei din sticlă poate să fie o formă de respect de sine și etichetă. Așa că, respectul de sine este extrem de important în perioada aceasta pentru a ne face viața mai ușoară și acum și după pandemie.

Cartea de pe noptieră: Momentan, No Excuses: The Power of Self Discipline de Brian Tracy – pe care o ador.

Cafea sau ceai? Îmi place mirosul de cafea.

Destinația preferată de vacanță: Acum? Târgoviște, România pentru că a trecut un an de când nu mi-am văzut familia. Iar în afara pandemiei, îmi place mai mult decât o singură locație: Bali, Montenegro, Nice, Koh Samui. Dar în general, indiferent dacă e pandemie sau nu, oamenii fac locul.

3 cuvinte care te caracterizează: blândețe, răbdare, dedicare.

CARINA THE WOMAN-02

Carina Marisa Cichi este un Storyteller “din cap pînă în picioare”, specializat în transformarea poveștilor în și prin cuvinte. Pasionată și certificată în Content Marketing, scrie Copy, Content și face Social Media. Din Cluj, orașul despre care povestește pe clujlife.com.