Vrei să fii o femeie de succes? 3 abilități pe care trebuie să le stăpânești

Până nu de mult, rolul femeii era acela de a avea grijă de gospodărie și de copii. Încet, femeile au început să se afirme în domenii care se presupune că erau potrivite numai bărbaților, precum medicina, educația sau antreprenoriatul.  Era însă, ceva foarte rar, ca o femeie sa aibă succes și pe plan profesional și pe cel  personal.

Noua generație de femei de succes, excelează pe ambele planuri. Asta înseamnă  de două ori mai multe task-uri zilnice de rezolvat, care cer niște abilități de organizare perfecționate, disciplină și o porție mare de încredere în sine, fără de care o femeie nu ar putea avea același succes în aceste domenii.

1594fdb4c413c2dc9e3b7d95195f8e23

  1. Abilități de organizare

Pune pe hârtie toate task-urile, ideile și proiectele la care lucrezi.  Programează lucrurile cele mai importante primele. Dacă reușești  sa rezolvi task-urile critice, programate pe ziua respectivă, îți rămane timp pentru cele mai puțin importante, precum și timp pentru tine. Ca să nu te simți prea aglomerată de problemele pe care le ai de  rezolvat, te sfătuiesc  să nu îți încarci agenda cu prea multe  task-uri, ci să le intercalezi pe cele importante, sau complicate,  cu cele mai ușoare, altfel, riști să nu poți performa la capacitate maximă.

ce7f8fced957ffa40e04d22226409b9d

  1. Încrederea în sine – autoeficacitatea

Autoeficacitatea a fost definită de către psihologul Albert Bandura ca fiind încrederea pe care o are o persoană cu privire la abilitățile sale de a rezolva anumite sarcini. Studiile arată că  autoeficacitatea influențează rezultatele și performanța  școlară  si profesională.

O persoană cu un nivel ridicat de autoeficacitate va avea performanțe mult mai bune de rezolvare a unei sarcini date, decât o persoana nesigură de abilitățile sale cu privire la sarcina respectiva. Exista 4 surse ale autoeficacității: experiențele anterioare de succes sau insucces, învățarea vicariantă (observarea socială), persuasiunea socială si stările emoționale. Îți poți creste nivelul de autoeficacitate pe mai multe cai, cea mai buna  fiind rezolvarea de sarcini tot mai dificile. Prin creșterea treptată a gradului de dificultate a task-urilor si rezolvarea lor cu succes, vei obține un nivel ridicat al încrederii în sine, lucru care te va motiva în direcția  rezolvării  problemelor care s-ar putea sa îți iasă în cale.

b248c882b1345125864bb4eac102b825

  1. Disciplina

Sunt multe calități care contribuie la obținerea succesului, însă fără această abilitate, nu poți ajunge la succes. Fie ca vorbim de succes profesional, obținerea siluetei  dorite, terminarea unui curs, sau relații sociale, această abilitate este cea care te ajută să  îți atingi țelurile.

5698e2ebf259b058f4a1a811776ede18

Un studiu realizat în 2013 de Hofmann,  relevă  faptul că persoanele care au un nivel ridicat de autocontrol, sunt mai fericite decât cele care au un nivel scăzut al autocontrolului. Acest lucru se datorează  faptului că  persoanele care au autocontrol, sunt mult mai orientate spre țelurile pe care le au, astfel, nu apare conflictul între scopuri. Ți s-a întâmplat să îți dorești sa slăbești,  însă după două zile de dieta și sport, ai cedat  și în loc sa fii disciplinată si sa te ții de dietă, ai devorat  o ciocolată în fața televizorului?

Disciplina, la fel  ca și celălalte abilități, se poate îmbunătății. Pentru început, elimină tentațiile care te-ar putea  distrage de la atingerea  țelului tău, în programul tău zilnic, include si mici pauze pentru tine, ca să eviți epuizarea și astfel  pierderea motivației  de a duce la bun sfârșit task-urile. Nu aștepta ”momentul perfect”  pentru  punerea  în practică a planului tău. Îmbunătățirea discliplinei tale înseamnă o mai bună  organizare zilnică și înlocuirea obiceiurilor proaste cu unele adaptive. Ca să fii sigură ca noile obiceiuri formate se păstrează, nu uita să te recompensezi pentru fiecare task pe care îl îndeplinești cu succes.

388e84fcf9fc5ab747710a10be144baa

By Liana Lup- guest editor

21

Liana este o tânăra antreprenoare, absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și guest mentor în cadrul Shapers Academy, o academie de educație non-formală care oferă cursuri de dezvoltare personală și profesională, unde oferă consultanță tinerilor dornici să își deschidă propria afacere. Fiind o fire creativă, și-a deschis propriul atelier de creație vestimentară, Alpha, unde își poate pune ideile în practică, dar este și partener al City Society, o agenție de producție de reclame video, unde ajută la crearea scenariilor.

Surse foto: pinterest.com; freepik.com