„N-am cedat absolut niciodată indiferent de momentul în care am fost.” | Simona Halep

Simona Halep este una dintre cele mai bune tenismene ale lumii și cea mai titrată jucătoare de tenis din istoria României. În prezent, o carte de vizită pentru România, Simona a luat prima dată contact cu tenisul la vârsta de patru ani, iar la vârsta de șase ani, ea practica zilnic acest sport. La 16 ani s-a mutat în București pentru a-și continua visul.

Un an mai târziu, în 2008, Simona înregistra prima sa victorie semnificativă: o semifinală la juniori în cadrul Australian Open. Tot în același an, aceasta a reușit să câștige două turnee de junioare: ITF de 10.000 de la București și turneul Trofeo Bonfiglio. Cu puțin înainte de a împlini 18 ani, Simona ajunge pe cea mai înaltă treaptă a clasamentului mondial rezervat sportivilor până în 18 ani la Roland Garros-ul dedicat juniorilor.

Primul Grand Slam din cariera Simonei, cel de la Roland Garros, a fost câștigat în vara anului 2018, visând acest moment încă de când a început să joace tenis. Un an mai târziu deja sportiva câștiga al doilea titlu de Grand Slam, Simona devenind primul jucător român care a câștigat titlul de simplu de la Wimbledon. Victoria a fost cu atât mai mare cu cât Simona a reușit cel mai curat triumf înregistrat vreodată într-o finală de Grand Slam: 6-2 6-2.

A fost desemnată Jucătoarea Anului 2018 de WTA, de asemeni și Cea Mai Populară Jucătoare în 2014 și respectiv 2015 dar și Favorita Fanilor la simplu în 2017, 2018 și 2019.

SIMONA HALEP THE WOMAN3

 

Ai ajuns locul I mondial și reușești să revii după înfrângeri, după accidentări. Ce crezi că te diferențiază de multe alte jucătoare care muncesc o viață întreagă și nu reușesc să ajungă sau chiar să se mențină în top? Care crezi că sunt acele atuuri pe care le ai tu?

Nu îmi place să mă compar cu nimeni altcineva și nici să vorbesc în numele altor jucătoare.

O să vorbesc strict despre mine. Consider că am fost foarte muncitoare în sensul că am muncit din greu, mi-am văzut de treabă, am avut un program fix de la care nu m-am abătut niciodată. Adaug și pasiunea față de sport și competitivitatea pe care o am și care mă face să îmi doresc să fiu cea mai bună.

N-am cedat absolut niciodată indiferent de momentul în care am fost. Au fost foarte multe momente grele pe parcursul carierei. După accidentări într-adevăr este mai greu pentru că nu ai siguranța în corpul tău că mai ține, că este bine, că este sănătos și atunci mai apar niște temeri, dar lucrând, acceptând anumite lucruri, având lângă mine niște oameni buni, deosebiți, care mă ajută să trec peste orice greutate, toate acestea m-au făcut să fiu astăzi aici și să fiu în continuare aici și să mai joc din plăcere și cu pasiune față de sport.

simona halep (6)

 

Deci performanța presupune multă disciplină și o echipă care să te ajute… Spuneai recent că dacă ai avea o zi proastă, ai suna-o pe Kiki Bertens. Cum treci tu peste aceste momente dificile și de ce ai menționat-o pe aceasta? 

(Râde) Am declarat asta, cred, în cadrul unui joc la Madrid unde trebuia să aleg dintre anumite persoane din tenis. Kiki Bertens mi se pare foarte de treabă, deschisă, relaxată și consider că pot avea o convorbire frumoasă cu ea și o discuție deschisă, mai amuzantă.

 

Dintre generațiile mai vechi de jucătoare, dintre cele care au făcut performanță există una pe care o vezi ca pe un model?

Da, am avut un idol și un model: Justine Henin, o jucătoare din Belgia care a fost numărul I și a câștigat multe Grand Slam-uri, care nu este foarte înaltă(fizic vorbind).

Mă asemăn cumva cu ea, și tot timpul m-a inspirat, pentru că pot spune că jocul ei este asemănător cu al meu și am încercat „să fur” de la ea tot ce ar putea fi bine pentru mine.

simona halep (11)

 

Ajungi în multe orașe, „călătorești” să spunem. Există vreun oraș preferat? Dar un turneu preferat?

Sunt mai multe turnee preferate.

Parisul este orașul preferat, Roma îmi place tare mult, iar la Madrid îmi place turneul foarte mult, fiind domnul Țiriac patronul turneului mă simt ca acasă și toată lumea are grijă de mine în exces (zâmbește).

Ar mai fi de menționat Grand Slam-urile: Roland Garros-ul îmi place cel mai mult, Wimbledon a devenit special pentru că l-am câștigat și acolo este un turneu de prestigiu.

În ultimii doi ani a început să îmi placă oriunde mă duc pentru că sunt mai relaxată, sunt împăcată sufletește, și profesional și personal, și privesc altfel lucrurile.

simona halep (37)

 

Și ai timp să te și bucuri de ce oferă orașele, nu neapărat ca turist, dar ai timp și de câteva zile pentru tine?

În ultimii doi ani nu prea am avut voie în timpul turneelor, dar atunci când am avut posibilitatea să îmi iau două-trei zile libere am făcut-o.

Îmi place mai mult să mă plimb pe străzi, vizitez de afară. Nu prea îmi place să intru să vizitez pentru că e obositor și a doua zi am antrenament și nu este ușor, dar da, acum am început să mă plimb mai mult prin oraș. 

simona halep (30)

 

Ai declarat recent, că din punctul tău de vedere, mai urmează doi-trei ani în care să joci. Casă de piatră, apropo! Vă doriți copii? 

Da, în viața asta vreau să am copii! Îmi plac tare mult și pot spune că îi iubesc. Dar voi face pasul acesta după ce voi termina cu tenisul. Atât timp cât joc tenis nu am de gând să fac un copil și apoi să mă întorc.

Niciodată nu spune niciodată, dar aceasta este dorința mea astăzi. 

SIMONA HALEP THE WOMAN4

 

Urmează Australian Open. Îți ținem pumnii! Cu ce gânduri mergi înspre Melbourne? 

Mulțumesc! Mai este destul de mult timp până la Australian. Am de făcut o pregătire de șase-șapte săptămâni destul de intensă. Eu sper să mă pregătesc cât se poate de bine și să fac rezultate bune acolo, dar momentan mi-e foarte greu să spun cu ce obiectiv plec.

Obiectivul meu principal este să mă întăresc fizic, să joc astfel încât să mă apropii de nivelul la care am fost în anii trecuți și de ce nu, poate să îl și depășesc. Acesta este singurul obiectiv pe care îl am.

simona halep (5)

Simona Halep a ajuns in finala Transylvania Open WTA250 organizat la Cluj-Napoca, in perioada 23-31 octombrie 2021. Astfel, pentru Simona sunt 12 ani la rând în care a jucat cel puțin o finală WTA, un record pentru tenisul românesc. 

După înfrângerea din finală a declarat:

„A fost o săptămână extraordinară, plec cu multă încredere de la Cluj!”

Aceasta a mai declarat ca se va întoarce să joace la Cluj-Napoca și ani următori, iar în perioada apropiată urmează antrenamente și pregătiri.

WTA a nominalizat-o pe Simona la „Lovitura lunii octombrie”, iar publicul a desemnat-o câștigătoare, în urma voturilor, pentru o lovitură de forehand spectaculoasă din meciul contra Gabrielei Ruse, câștigat cu 6-1, 6-2.

simona halep (9)

Cluj-Napoca este singurul oraș din Europa care deține 2 licențe WTA! După succesul turneului de tenis Winners Open, jucat pe zgură, oficialii Women’s Tennis Association au acordat Clujului oportunitatea de a avea un nou turneu WTA.

Transylvania Open WTA250 este organizat de Sports Festival și este susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Județean Cluj.

Parteneri: Banca Transilvania, Superbet, Porsche, RadissonBlu Cluj, Regina Maria, Aqua Carpatica, Dedeman, Cesarom, BRK Financial Group, Coca Cola, Visit Cluj, Malvensky, Da Pino, The Home, COS, Gett’s, Eco Garden, Kaercher și Crama La Salina.

simona halep (13)

Sursa foto: Transylvania Open, facebook Simona Halep

Redactor: Crina Ciocian