AIDRom evidențiază importanța solidarității și a soluțiilor pentru refugiați în România de Ziua Internațională a Refugiatului

Povestea, lupta și speranța milioanelor de oameni forțați să-și părăsească țările de origine din cauza conflictelor, a violenței și a persecuțiilor, dar și solidaritatea și soluțiile pe care comunitățile gazdă le oferă vor fi aduse în prim-plan de Asociația Ecumenică a Bisericilor din România (AIDRom) în cadrul evenimentelor speciale organizate pentru a marca Ziua Mondială a Refugiatului.

De peste 33 de ani, AIDRom este aici să ajute persoane vulnerabile, inclusiv refugiați, migranți și solicitanți de azil. Doar în ultimii doi ani am asistat mai mult de 100.000 de refutații din Ucraina, Siria, Afganistan, Eritrea, Sudan și alte țări. Echipa noastră, susținută de finanțatorii și donatorii precum ACT Alliance, Brot für die Welt, Kirchen Helfen Kirchen, ELCA, Diakonie Württemberg, IOM UN Migration, Agenția ONU pentru refugiați (UNHCR), îi ghidează, îi ajută și îi susține să își reconstruiască viețile. Împreună oferim speranță și arătăm solidaritate de fiecare dată când ajutăm un refugiat să își găsească un loc de muncă, să își înscrie copiii la școală, să aibă acces la servicii esențiale, precum locuințe și asistență medicală, și să învețe limba română ori să meargă mai departe într-o țară de relocare.”, spune Zoltani Katalin, Secretar Executiv AIDRom.

În acest an, echipa AIDRom organizează mai multe evenimente în București, Timișoara și Oradea, dedicate Zilei Internaționale a Refugiatului prin care va aduce în atenția publicului larg provocările cu care se confruntă aceștia, dar și eforturile și solidaritatea comunităților gazdă care le oferă sprijin. Seria de evenimente AIDRom va începe pe 19 iunie, la București, cu Masă Rotundă „Solidaritate și soluții pentru refugiați”, va continua cu activități dedicate refugiaților în București și Timișoara (20 iunie) și se va încheia cu un eveniment care va facilita cunoașterea și interacțiunea directă între refugiați și reprezentanți ai instituțiilor locale și ai societății civile, în Oradea (25 iunie)

Masă Rotundă „Solidaritate și soluții pentru refugiați”, care va avea loc pe 19 iunie la București, oferă participanților oportunitatea de a dezbate subiecte de interes privind reziliența și curajul refugiaților, solidaritatea comunității care îi primește și  alte subiecte de interes pe tema integrării refugiaților, abordând provocările actuale și identificând soluții viabile pentru sprijinirea acestora. 

Ne bucurăm că inițiativa noastră de a organiza o masă rotundă dedicată „Solidarității și soluțiilor pentru refugiați” a fost foarte apreciată. Ne bucură deschiderea către dialog deschis pe care au arătat-o invitații noștri, reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, ai Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UNHCR), aiInspectoratului General pentru Imigrări (IGI), ai Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM România), ai Consiliului Român pentru Refugiați (CNRR), ai Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), ai Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) și ai altor instituții centrale și locale, experților în domeniu, precum și membrilor societății civile și ai presei. Cu siguranță acest eveniment va facilita o dezbatere constructivă și va încuraja îmbunătățirea colaborării între diversele părți implicate, cu scopul de a dezvolta soluții eficiente pentru integrarea și susținerea refugiaților din comunitatea noastră”, declară Zoltani Katalin, Secretar Executiv AIDRom.

Echipa AIDRom din Timișoara, împreună cu partenerii din UNHCR, va însoți peste 100 de refugiațidin Centrul de Tranzit în regim de Urgență (CTU) din Timișoara și din Ucraina, beneficiari ai proiectelor derulate de AIDRom în vestul țării cu susținerea UNHCR, la Festivalul „Timiș 4 All”, organizat de Consiliul Județean Timiș, USVT și EU Belong, care va avea loc în data de 20 iunie, la Universitatea de Științe ale Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara. „Vom celebra reziliența și curajul refugiaților, recunoscând totodată importanța solidarității și sprijinului comunității. Evenimentul va oferi participanților prilejul să cunoască mai bine oamenii care, forțați să fugă din calea conflictelor și să își părăsească căminele, aduc cu ei emoții, dorințe, speranțe și multe povești de împărtășit. Cei care ne vor vizita la Festival vor putea interacționa cu doamnele venite din diverse țări, care pictează cu henna, împletesc codițe sau pictează pe față copiii. Vor putea descoperii tradiții ale altor popoare admirând diferite porturi populare și se vor putea bucura de spectacolele oferite de trupe de dans formate din copii ai refugiaților și de trupe de dansuri sudaneze. Toți participanții la festival vor avea astfel ocazia să înțeleagă și să aprecieze contribuțiile pozitive pe care refugiații le pot aduce comunităților gazdă, deschizându-se către o mai mare înțelegere și solidaritate cu aceștia”, precizează Alina Feher-Gavra, Coordonator Regional AIDRom. 

Ziua Internațională a Refugiatului va fi marcată pe 20 iunie, și de echipa AIDRom București care a pregătit numeroase surprize pentru peste 50 de refugiați din Ucraina, Siria, Afganistan și alte țări, beneficiari ai proiectelor AIDRom. „Pe 20 iunie dorim să onorăm dârzenia tuturor refugiaților și să arătăm că nicio acțiune nu este prea mică atunci când vine vorba despre a fi aici să ajutăm sau a fi solidari cu cei aflați în nevoie. Prin evenimentul nostru dedicat Zilei Mondiale a Refugiatului, care va avea loc în Parcul Lumea Copiilor dorim să aducem bucurie celor nevoiți să fugă din calea conflictelor, organizând activități distractive, sportive și de terapie prin artă. La rândul lor, refugiații vor împărtăși din tradițiile și dansurile lor populare și vor recita poezii în limba română. O surpriză deosebită va fi prezența doamnei Yolanda Constantinescu, artist liric, și micro-recitalul susținut de soliști instrumentiști ai Filarmonicii Naționale George Enescu, precum doamna Natalia Pancec (vioară) și domnul Laurențiu Darie (fagot), cărora le mulțumim în mod deosebit. Alături de ei, va încânta audiența și eleva ucraineancă de clasa I a Școlii de Muzică, Mazur Anfisa. Cu toții îi vor încânta pe cei prezenți, demonstrând că toți putem face mai mult pentru a ne arăta solidaritatea cu refugiații. La final, toți participanții vor fi invitați să scrie un mesaj pe „Pânza solidarității”, declară Cătălina Niculescu, Manager Proiect AIDRom. 

Ziua Mondială a Refugiatului a fost sărbătorită pentru prima dată la 20 iunie 2001, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a Convenției din 1951 privind Statutul Refugiaților. Această celebrare promovează solidaritatea, empatia față de refugiați și înțelegerea situației dificile în care se află aceste persoane forțate să-și părăsească țările de origine. Pentru mai multe informații despre Ziua Mondială a Refugiatului, accesați pagina dedicată de pe site-ul www.unhcr.org.

Asociația Ecumenică a Bisericilor din România („Ajutor Interbisericesc – Departamentul România”) – AIDRom lucrează din 1991 pentru a răspunde nevoilor societății în domenii precum: reluarea dialogului interetnic și interreligios, reconcilierea interetnică și socială, combaterea discriminării, asistența socială și diaconia cu grupuri-țintă specifice legate de problematica femeilor, a copiilor în situație de risc, a persoanelor cu dizabilități, a celor vârstnice și, în general, a celor marginalizate, a refugiaților, a persoanelor în situații de sărăcie în creștere sau de inegalități de gen, accesul la drepturi și la drepturile muncii etc. AIDRom este membru Act Alliance, alături de peste 140 de organizații confesionale membre care lucrează în domeniul dezvoltării pe termen lung, al advocacyului și al asistenței umanitare, având o prezență activă în peste 120 de țări.

 

Despre AIDRom

AIDRom (Asociația Ecumenică a Bisericilor din România) și-a început activitatea în 1991 ca un demers comun al Bisericilor istorice prin membrii fondatori: Biserica Ortodoxă Română, Biserica Reformată din România și Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România, în cooperare cu Unitatea IV (Împărtășire și Slujire) a Consiliul Mondial al Bisericilor. În 1993 a dobândit statut juridic, iar în 1994 s-au alăturat alți doi membri: Biserica Evanghelică Luterană din România și Biserica Ortodoxă Armeană.

AIDRom promovează incluziunea persoanelor marginalizate, contribuie la reintegrarea socială a persoanelor cu risc ridicat, asigură egalitatea de șanse și luptă împotriva traficului de persoane și a discriminării. Oferă asistență refugiaților și migranților care doresc să se integreze în România și are un răspuns de urgență în caz de dezastre. Prin acțiunile sale, AIDRom întărește cooperarea interreligioasa și interetnică pentru pace și stabilitate pentru a atenua segregarea în comunitățile multietnice și pentru a asigura respectarea drepturilor omului. Centrele Multifuncționale de Consiliere a persoanelor în situație de risc dezvoltate de AIDRom în București, Iași și Timișoara, au ca scop consilierea și asistența persoanelor vulnerabile aflate în dificultate, a refugiaților și a migranților.