Alexandra Miho, specialist în comunicare și PR în industria muzicală: „Viața, mai ales în industria muzicală, este un proces colaborativ.”

Alexandra Miho, specialist în comunicare și PR în industria muzicală, a început să activeze în acest domeniu în 2017. Călătoria sa în acest domeniu a început cu voluntariat pentru acces și backstage la concerte în București și evenimente de networking la Palatul Noblesse. Mai apoi, a lucrat în Constanța ca Asistent PR și Digital Marketing și ulterior a intrat în echipa de comunicare a festivalului UNTOLD. Acolo, a dobândit experiență în project management, media relations și impresariat, iar toate acestea, cumulate, au adus-o în momentul profesional în care se află astăzi.

„Anii la UNTOLD au fost o adevărată școală pentru mine.”

Totul a venit natural, dar a avut de multe ori neîncredere pe drum. A continuat inspirată de discursul lui Steve Jobs din 2005, în care spunea: „Desigur, era imposibil să conectez punctele privind înainte, dar a fost foarte clar când am privit înapoi, zece ani mai târziu. Trebuie să ai încredere că lucrurile pe care le faci se vor conecta în viitor. Pentru că asta îți va da încrederea să îți urmezi inima chiar și atunci când te conduce pe un drum mai puțin bătut, iar acest lucru va face toată diferența.

Ceea ce i-a reconfirmat, de curând, faptul că locul său este în industria muzicală a fost participarea la Premiile Grammy. Cu această ocazie, Alexandra ne-a împărtășit mai multe nu numai despre parcursul său profesional în această industrie, ci și despre cum o asemenea oportunitatea – cum este cea a participării la Premiile Grammy – poate să fie accesată și de alte persoane pasionate de industria muzicală.

Alexandra, în acest an, tematica în jurul căreia construim activitatea The Woman este “Trust & Transparency”. Ce rol joacă încrederea și transparența în activitatea ta profesională? Ce importanță are încrederea și transparența în industria comunicării și a PR-ului? Dar în industria muzicală?

Încrederea și transparența au fost întotdeauna fundamentul relațiilor pe care le-am construit, atât personal, cât și profesional, și au sprijinit viziunea conform căreia „viața este un proces colaborativ”. Aceste valori sunt esențiale pentru crearea unor relații autentice și durabile cu oamenii potriviți și stimulează procesul creativ și performanța echipei. Acesta a fost și cazul meu.

Cele mai de succes campanii de PR sau proiecte din industria muzicală la care am lucrat au fost bazate în primul rând pe aceste principii. Cu siguranță, ele implică un risc, deoarece presupun vulnerabilitate, dar, cu atât mai mult în industria muzicală, explorarea acestui potențial de vulnerabilitate este esențială în dezvoltarea unei creații unice și de impact.

Ți-ai descoperit devreme pasiunea pentru muzică și comunicare. Cum ai simțit că aceste două domenii s-au conectat pe parcursul educației tale și cum ai ajuns să alegi PR-ul în industria muzicală drept carieră? Care au fost cele mai mari influențe în drumul tău profesional?

Am ales industria muzicală, iar cariera în PR s-a conturat treptat. La început, nu aveam o direcție clară despre locul meu în acest domeniu sau ce anume voi face, dar știam că vreau să fiu alături de artiști.

Mereu mi-a plăcut să recomand muzică prietenilor și să discut despre artiștii care mă inspiră, iar dorința de a colabora cu ei a devenit visul meu. Această pasiune m-a ghidat în alegerea studiilor. Am descoperit un curs de „Organizare de evenimente” la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și m-am înscris.

Artiștii și muzica lor sunt cele mai mari surse de inspirație pentru mine. Vreau să mă asigur că aceștia pot continua să creeze și să ofere lumii aceleași emoții și aceeași inspirație pe care mi le-au oferit și mie.

Care a fost cel mai semnificativ sacrificiu pe care l-ai făcut pentru muzică până acum? În baza a ceea ce cunoști despre industria muzicală românească până în acest punct, ce alte sacrificii anticipezi că va trebui să mai faci în procesul dezvoltării tale profesionale?

Până acum, nu am simțit că am făcut niciun sacrificiu sau compromis. Orice proiect în care m-am implicat și fiecare decizie pe care am luat-o au fost în concordanță cu dorințele și viziunea mea asupra a cum vreau să lucrez.

Aleg mereu să iau deciziile așa cum simt pentru că cel mai important a fost să fiu sinceră cu mine însămi.”

Acest lucru a fost posibil datorită susținerii prietenilor mei, în primul rând, și din partea comunității din industria muzicală din România, față de care sunt recunoscătoare. Chiar și atunci când lucrurile nu se vor întâmpla așa cum mi-aș dori, voi fi mulțumită că am acționat în mod autentic. Având în vedere că industria muzicală românească și cea din Estul Europei sunt în dezvoltare, am încredere că filosofia mea va rămâne una în care pot avea încredere.

Ce a însemnat pentru tine, în plan profesional, colaborarea cu UNTOLD? Dar în plan personalcum s-a făcut simțită formarea ta ca profesionist în cadrul unei echipe care face să se întâmple un festival de un asemenea calibru?

Anii la UNTOLD au fost printre cei mai importanți ani din cariera mea de până acum. Am intrat în echipă cu multă dedicare și cu promisiunea de a oferi tot ce am mai bun pentru orice proiect la care am lucrat, iar acest angajament a avut un impact puternic asupra muncii mele.

Am reușit să îmi regăsesc încrederea ca profesionist, iar mediul de lucru mi-a oferit tot sprijinul de care aveam nevoie. Le mulțumesc, în primul rând, Ioanei Chereji și lui Edy Chereji, care au avut încredere totală în mine din prima zi.

Personal, întotdeauna mi-am dorit să ofer oamenilor bucuria pe care o simt atunci când participă la un eveniment, trăind muzica celor mai importanți artiști pentru ei. La UNTOLD, am avut ocazia să oferim acest lucru pentru milioane de oameni.

Cum te-ai asigurat că mesajele festivalului sunt autentice și ajung la publicul țintă? Care crezi că este cel mai important aspect în promovarea unui astfel de brand de amploare?

Pentru festivalurile din portofoliul UNTOLD Universe (UNTOLD, Neversea și Massif) am coordonat și gestionat parteneriatele media și implementarea acestora, precum și zonele dedicate interviurilor cu artiștii de la Mainstage și cu jurnaliștii naționali și internaționali.

Comunicarea cu partenerii este esențială. Aceasta presupune, în primul rând, încredere și transparență, precum și o coordonare eficientă a comunicării la nivel intern. Pentru noi a fost ușor, deoarece ne-am asociat mereu cu parteneri media și oameni care, în mod natural, au împărtășit aceleași principii și valori.

Relația cu jurnaliștii a fost întotdeauna una directă și transparentă. Dialogul este crucial, nu doar pentru a comunica autentic ceea ce creezi, dar și pentru a te asigura că mesajul ajunge așa cum a fost intenționat, în toată complexitatea lui (intenție, valori, impact, și așa mai departe).

În carierele artistice, încrederea joacă un rol esențial în colaborările cu producători, case de discuri și echipe. Cum ai reușit să construiești relații de încredere cu partenerii tăi profesioniști și ce înseamnă pentru tine să fii un om transparent în afacerea muzicală?

Există loc în industrie pentru fiecare, indiferent de viziunea sa asupra industriei, asupra unui artist sau a unui proiect muzical.”

M-am implicat în proiecte în care am avut încredere și pe care le apreciez cu adevărat, iar astfel am reușit să le dau o voce autentică, și rezultatele au venit natural. Cred că este important să lucrezi cu oamenii care împart aceeași viziune ca tine și să nu faci concesii asupra acestui aspect. Când recomand un artist, o fac pentru că muzica pe care o creează mă reprezintă, iar acest lucru m-a ajutat să câștig încredere.

Când mă implic într-un proiect, o fac pentru că am încredere în idee și în valoarea pe care o poate aduce celor pentru care este dedicat. Pentru mine, a fi transparent în industria muzicală înseamnă, înainte de toate, a fi sincer cu tine însăți, cu viziunea ta și cu motivul pentru care te implici în acel proiect.

Ai avut, la începutul acestui an, norocul și privilegiul de a fi în public, la Premiile Grammy. Ce a însemnat pentru tine, la nivel personal, participarea la acest eveniment? Ce schimbări a adus cu sine în cariera ta profesională?

Participarea la premiile Grammy a fost un moment decisiv pentru mine, care mi-a dat încredere și mi-a reconfirmat faptul că locul meu este în industria asta. L-am simțit și ca o răsplată și un rezultat al celor aproape 8 ani de muncă și dedicare în acest domeniu în care nu am renunțat.

Lucrez din 2017, iar la sfârșitul anului 2024 am avut un moment în care am simțit nevoia să mă opresc și să reanalizez ce vreau să fac mai departe, dacă merită… și exact atunci am fost acceptată în programul de membership al celor de la Recording Academy.

Cea mai importantă schimbare a fost, de fapt, reasigurarea că asta vreau să fac în continuare.

Cum ai perceput importanța acestui eveniment în contextul muzicii globale? Ce specificități ai observat că există în modul în care se întâmplă lucrurile în industria muzicală internațională, la nivel înalt?

Anul acesta, cele mai spectaculoase show-uri au fost cele ale artiștilor emergenți. Pentru că premiile Grammy au o influență considerabilă în industria muzicală globală datorită expunerii media pe care o au, ele au reprezentat încă o oportunitate pentru promovarea acestor artiști.

Totuși, nominalizații au urmat un proces de înscriere și după au fost selectați, deci ei nu reflectă toți artiștii remarcabili aflați la început de drum.

Un alt aspect al organizării acestor evenimente este accentul pus pe valoarea muzicii, importanța artiștilor și oferirea unui show de excepție, atât pentru noii veniți, cât și pentru cei consacrați care au avut un impact semnificativ asupra muzicii contemporane. Un exemplu este show-ul de comemorare dedicat lui Quincy Jones, susținut de Stevie Wonder, Herbie Hancock, Cynthia Erivo și Janelle Monáe.

De fiecare dată când au ocazia, aduc un omagiu artiștilor care i-au inspirat și datorită cărora industria este așa cum o vedem astăzi.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Grammy, atât din punctul de vedere al organizării, cât și al interacțiunii cu profesioniști din industria muzicală mondială? Ai avut ocazia să întâlnești artiști sau influenceri din afacerea muzicală cu care ai dori să colaborezi în viitor?

Am fost impresionată de producția show-urilor, mai ales a artiștilor emergenți – de la scenotehnică și costume, până la sistemele de sunet de înaltă calitate utilizate în Crypto Arena (ex: Sabrina Carpenter, Doechii și Chappell Roan).

În interacțiunile cu membrii industriei din Los Angeles, am observat cât de mult pun accent pe importanța comunității și a colaborării.”

În plus, în fiecare discuție cu cei pe care am avut ocazia să îi cunosc – producători din televiziune, songwriters, A&Rs, manageri sau artiști independenți – am remarcat o viziune comună despre importanța urmării visului și a autenticității fiecărui artist.

Este aproape paradoxal că, într-un oraș cu cei mai cunoscuți artiști din lume, această viziune este aleasă, spre deosebire de alte țări unde industria muzicală este mai puțin dezvoltată și profesioniștii din domeniu sunt reticenți în a o adopta.

Participând la un eveniment de un asemenea calibru, ce ai învățat despre diversitatea abordărilor în industria muzicală internațională? Cum crezi că poți aplica aceste lecții în activitatea ta profesională din România?

Pe parcursul săptămânii au avut loc evenimente care au reunit profesioniști din industrie pentru a facilita dezvoltarea lor profesională și a domeniului, indiferent ce artiști sau case de producție reprezentau. M-a impresionat modul în care se pune accent pe colaborare și comunitate în State.

Îmi doresc să avem mai multe evenimente în România care să încurajeze întâlnirea celor din industrie și să susțină tinerii talentați care doresc să activeze în acest domeniu. Particip în fiecare an la Mastering the Music Business și discut cu colegii din industrie despre cum să dezvoltăm domeniul în viitor. Un alt aspect important este încurajarea artiștilor, mai ales la început de drum, de a rămâne autentici în actul lor artistic, indiferent de genul muzical, iar eu voi lupta pentru a promova și susține acest lucru de fiecare dată.

Spune-ne mai multe, te rog, despre modul în care ai reușit să accesezi oportunitatea de a participa la Premiile Grammy. Poate această oportunitate să fie accesată, în viitor, și de către alte persoane pasionate de industria muzicală? Dacă da, cum?

Premiile sunt organizate de Recording Academy (Academia Națională a Artelor și Științelor de Înregistrări din Statele Unite) și au trei tipuri de membership, printre care și Grammy U. Grammy U este un program dedicat tinerilor din industria muzicală, unde și eu am fost acceptată ca membru. În prezent pot aplica și cei care activează în afara Statelor Unite.

Prin acest membership ai acces la conferințe și workshop-uri cu artiști sau întâlniri cu organizatorii și cu profesioniști din domeniu. Participarea la Grammy este dedicată celor din muzică și este pe bază de invitație nominală. Pe măsură ce te implici și activezi în industrie, poți primi această invitație.

Cei care doresc să aplice pot accesa site-ul oficial al organizației recordingacademy.com și găsesc acolo informații despre cum pot aplica. Sunt aici pentru orice întrebare legată de program și îndrumare în procesul de aplicare.

Ai vreun mentor care te ghidează și la care apelezi în momente-cheie de pe parcursul devenirii tale profesionale? Dacă da, care este persoana în care ai reușit să găsești un astfel de mentor și cum ai găsit-o?

Mentorul alături de care m-am dezvoltat profesional și personal în ultimii ani și care mi-a fost mereu un sprijin constant este Ioana Chereji. De când ne-am întâlnit în programul de mentorat destinat femeilor din industria muzicală MEWEM, Ioana m-a susținut, m-a inspirat și mi-a oferit încredere, chiar și în momentele în care nu o găseam în mine.

M-a învățat cum să negociez, cum să gândesc un plan PR, cum să fac un buget de festival, să rămân fidelă propriului drum și s-a și asigurat că voi avea întotdeauna sprijinul ei, indiferent de alegerile mele. Mereu îmi reamintește că mă pot baza pe ea pentru orice, la orice oră. Relația pe care o am cu ea și timpul petrecut împreună m-au inspirat să lucrez zi de zi la realizarea întregului meu potențial, pentru că știu că e cu mine, iar tot ce am reușit la UNTOLD se datorează mentoratului ei.

Această relație este cu adevărat specială și m-a influențat profund în formarea profesională și personală pe care o am astăzi.

Alexandra, având în vedere drumul tău remarcabil și experiențele valoroase din cariera ta, ce sfat ai oferi tinerelor talente care vor să urmeze o carieră în PR și muzică, având în vedere provocările și oportunitățile pe care le-ai întâlnit până acum?

Să nu renunțe niciodată la visul lor și să se înconjoare cu oameni care le oferă susținere, care îi apreciază și pe care îi apreciază la rândul lor.

Alături de cei care contează pentru tine, în care ai încredere și cu care poți fi autentic, poți depăși orice obstacol și înfrunta orice provocare.”

Networking-ul este esențial, dar va avea un impact real asupra vieții tale profesionale și personale doar atunci când conexiunile pe care le stabilești sunt cu cei cu care rezonezi cu adevărat.

Cel mai bun sfat pe care l-ai primit la început de drum:

Fii atentă la tot ce se întâmplă în jurul tău, dar nu lăsa nimic să te abată de la drumul tău.

Cel mai mare sprijin al tău:

Familia, prietenii și comunitatea.

Genul muzical care te inspiră cel mai mult–și de ce:

Soul. Transmite emoții și mesaje autentice, exprimate fără frică, și a purtat mereu cu sine un scop social și cultural în lume.

Experiența participării la Premiile Grammy descrisă în trei cuvinte:

Devotament pentru muzică.

Un vis pe care încă nu ți l-ai îndeplinit:

Să lucrez cu Alicia Keys, Zane Lowe sau Questlove.

Melodia din playlistul tău pe care o ai pe replay în perioada aceasta:

Cheryl Lynn – Got to be real; dar recomand și Alemeda – FK IT (EP).

Ultimul lucru pe care-l faci seara:

Ascult radio sau lansările artiștilor pe care îi descopăr recent.

Editor:

Credit foto: Alin Purcăroiu, Anca Coleasa, arhiva foto a Alexandrei