Alexandra Stan este exemplul ideal de artist care a cunoscut succesul peste noapte. Astăzi a participat la Festivalul Mamaia, mâine… s-a trezit pe cele mai mari scene internaționale. Iar asta pentru că – spune ea – era o artistă fresh, de doar 18 ani, care a lansat piesa potrivită (Mr. Saxobeat) la momentul oportun (în 2011). Odată cu lansarea acestei piese, cariera sa a luat un avânt incredibil. De fapt, hitul respectiv a transformat-o pe Alexandra în prima artistă din România care s-a clasat timp de cinci săptămâni în topul Billboard Hot Dance Airplay din SUA, performanță care a mai fost făcută doar de nume precum Madonna, Lady Gaga și Christina Aguillera.
Dar la fel de repede pe cum a doborât record după record în topurile naționale și internaționale, Alexandrei i-au fost servite și niște lecții. Lecții care au fost manipulate în diferite feluri de către media încă de-atunci și continuă să fie chiar și în ziua de astăzi. Însă, n-o mai afectează fiindcă a învățat să facă pace cu trecutul și cu ea însăși. Și – cel mai important – a fost deschisă să învețe ce era de învățat de pe urma acelor lecții: „Am învățat să fiu stăpână pe mine, puternică, să nu depind de nimeni și să am încredere în forțele proprii. Am devenit o voce pentru femeile vulnerabile, care nu au încă curaj să ceară ajutor.” Totuși, a durat ceva timp până a reușit să facă asta.
Despre cum a reușit Alexandra să facă pace cu trecutul fără a lăsa întâmplările negative din viața ei să o definescă și cum încearcă, de atunci încoace, să se reinventeze în mod constant mi-a povestit în acest interviu. Și a făcut-o în felul ei caracteristic: deschisă, sinceră, debordând de acceptare de sine și dornică să vorbească liber nu doar despre evoluția ei profesională, ci și despre cea personală. E, după cum spune chiar ea, o persoană publică 100% care crede în mișcarea de women empowerment și care le spune tuturor cu zâmbetul pe buze: „Acceptă-te, iubește-te, fii tu.” Căci ea, prin puterea exemplului, e, într-adevăr, ea însăși.
„Cumva, de la participarea la Festivalul Mamaia, m-am trezit pe cele mai mari scene din lume.”
Ești unul dintre puținii artiști de pe scena muzicală românească al cărui succes a luat un avânt rapid și care a dărâmat record după record. Care crezi că a fost secretul succesului tău care te-a propulsat atât de mult într-un timp atât de scurt în această industrie?
Un secret sau o „rețetă a succesului” nu există. A fost pur și simplu piesa potrivită lansată la momentul oportun și cântată de o artistă fresh, de doar 18 ani. S-au legat toate și, în cazul meu, chiar a venit succesul peste noapte. Recunosc că nu eram pregătită pentru piața internațională la momentul respectiv. Totul s-a desfășurat foarte rapid.
Cumva, de la participarea la Festivalul Mamaia, m-am trezit pe cele mai mari scene din lume. Au fost plusuri și minusuri, însă eu m-am maturizat rapid și am reușit în scurt timp să îmi fac un fanbase în întreaga lume. Fanii de la începutul carierei mele au rămas mereu lângă mine… și am devenit și prieteni între timp.
Cum ai descrie imaginea pe care încerci să ți-o creezi și consolidezi acum?
Cel mai probabil, aș descrie imaginea pe care încerc să mi-o creez acum printr-o mișcare, și anume aceea de women empowerment. Iar asta pentru că sunt într-o evoluție continuă. Îmi place să investesc în mine și să devin cea mai bună versiune a mea. Și mai mult decât atât, cred în acceptare, și în importanța de a te accepta așa cum ești și de a fi împăcată cu tine însăți. Așa, am ajuns să fiu o femeie independentă, puternică și open-minded – cum mi-am dorit întotdeauna.
Parte din imaginea ta este stilul tău vestimentar. Din punctul de vedere al stylingului ai avut numeroase colaborări cu Ovidiu Buta pe parcursul anilor. Ce redă stilul pe care Ovidiu te ajută să ți-l consolidezi despre tine, ca artistă?
Nonconformism. Ovidiu mă cunoaște bine și știe că eu trebuie să experimentez și să mă reinventez mereu. I’m all in for sexiness.
Cine este echipa din spatele tău care te ajută și te sfătuiește din acest punct de vedere – și cum ai început să lucrezi alături de ea?
Am schimbat de-a lungul carierei mele mai multe echipe – nu doar de management, dar și case de discuri. Simt, totuși, că echipa actuală chiar îmi vrea binele și este acolo pentru mine în orice moment.
„Eu am ales la începutul carierei mele să am încredere oarbă. Să fiu naivă. A fost o lecție.”
Sunt artist Universal Music, de managementul meu se ocupă Alex Tomulescu, iar pe partea de PR le am alături pe Diana Nistor și Bianca Lascoi, care sunt lângă mine de mulți, mulți ani. Pentru mine sunt foarte importante încrederea și sinceritatea și simt că în relația cu această echipă, cele două primează.
Așa cum ai spus și tu, am trecut prin multe încercări și situații neplăcute. Dar am învățat că fără transparență și fără dedicare nu reușești să îți atingi obiectivele.
Ceea ce a schimbat complet parcursul carierei tale într-un moment în care te aflai pe o pantă ascendentă a fost scandalul cu managerul tău, Marcel Prodan. Ce rol crezi că a jucat acea traumă în imaginea pe care tu încerci să ți-o creezi astăzi și în evoluția ta ulterioară ca artistă?
Fiecare moment din viață noastră vine în urma unei alegeri făcute. Eu am ales la începutul carierei mele să am încredere oarbă. Să fiu naivă. A fost o lecție. O lecție din care eu am învățat să fiu stăpână pe mine, puternică, să nu depind de nimeni și – cel mai important – să am încredere în forțele proprii.
Dar nu am învățat asta imediat… Am avut nevoie de câțiva ani pentru a putea înțelege care a fost, de fapt, lecția care mi-a fost servită. Când am înțeles, am și devenit o voce pentru femeile vulnerabile, care nu au încă curaj să ceară ajutor.
Eu sunt aici să le reamintesc că nu sunt singure, că sunt asociații la care pot apela, că deși pare că nu pot trece de acest întuneric, există și clipe frumoase. Viață chiar este scurtă și ține doar de noi să învățăm să o trăim frumos și să ne bucurăm de ea.
La puțin timp după acea întâmplare nefericită, ai plecat în SUA. Au coincis planurile profesionale cu care ai plecat în SUA cu ceea ce ai reușit să realizezi, de fapt, în perioada în care ai trăit acolo? De ce te-ai întors în România?
Nu am plecat în America definitiv. Eu iubesc vara, așa că am plecat din septembrie până prin mai într-un loc mai cald, în LA. Ajunsă acolo, mi-am dorit să văd cum e să faci muzică în LA. Așa că mi-am produs și compus albumul meu, Mami, în SUA, cu forțele proprii, prin propia mea casă de discuri, Alexandra Stan Records.
Nu a fost o experiență doar lapte și miere. America e scumpă, competiția în muzică e acerbă, dar am învățat multe și din asta. Am călătorit în multe țări, am cunoscut diferite culturi, însă pentru mine #acasă va fi mereu în România, în special la Constanța. Nu aș schimba asta pentru niciun alt oraș.
Așa, ai ajuns să pui bazele propriei case de discuri care poartă numele de Alexandra Stan Records. În ce stadiu de dezvoltare se află acum această afacere? În ce direcții intenționezi să o duci în viitorul apropiat?
În momentul în care am pus bazele Alexandra Stan Records, am făcut-o pentru că mi-am dorit să fiu artist independent. Nu am vrut să mai semnez cu nicio casă de discuri la momentul respectiv.
După ce mi-am produs albumul din bugetul meu, am plătit clipuri, am făcut management, contabilitate și așa mai departe, mi-am dat seama că nu e atât de ușor.
Principala problemă era că nu mai aveam timp să fiu artist. Cu toate că am în continuare Alexandra Stan Records și este firma mea, am angajați, plătesc taxe, dar nu aș spune că este o afacere în adevăratul sens al cuvântului cel puțin din punct de vedere financiar.
Ești printre artiștii din România care au cele mai numeroase comunități constituite în jurul lor. Având în vedere că ai o influență asupra comunității tale, care sunt principalele trei lucruri pe care încerci să le transmiți celor care te urmăresc și apreciază?
Foarte mult țin la lucrurile următoare și încerc să le comunic cât mai des posibil:
-Acceptă-te, iubește-te, fii tu.
-Fii lumină. Înconjoară-te de oameni frumoși care îți fac viață mai frumoasă.
-Iubire. Multă iubire.
Asta îmi doresc să transmit prin muzica mea și prin ceea ce sunt eu.
Ceea ce se poate să te fi ajutat în construirea unui brand personal atât de puternic sunt și colaborările de renume pe care le-ai avut cu artiști precum Inna, Daddy Iankee și Mohombi. Cu ce alte colaborări muzicale intenționezi să-ți surprinzi fanii în lunile următoare?
Recent am colaborat cu Nosfe pentru single-ul lui, Tembleque. Momentan lucrez la un nou album, pe care intenționez să îl lansez în toamnă. Pentru noile piese voi merge în câteva studio-uri din afară țării și cu siguranță voi lega și colaborări cu alți artiști internaționali.
Featuring-urile de acest gen vin în urma unei idei de piesă sau prin intermediul casei de discuri, direct de la artistul respectiv. Sunt artiști care produc piese și vin să îmi propună să fiu eu vocea feminină din featuring. Dacă îmi place piesa și rezonez cu versurile, accept și mă bucur să lucrez cu diferiți astfel de artiști.
În interviurile pe care le-ai acordat recent ai vorbit cu mult entuziasm despre viitorul tău muzical. Așa și știm că ție îți place să spui că „de-abia acum începi”. Ce alte planuri profesionale ai pentru viitorul apropiat? În ce direcții noi intenționezi să duci evoluția ta ca artistă în industria muzicală?
Dacă e ceva ce am învățat în cei peste 10 ani de carieră, pot spune sincer că mi-a prins foarte bine că n-am urmat trendurile și că n-am fugit după hituri. Bineînțeles că îmi doresc ca piesele mele să aibă succes. Dar nu pot să cânt ceva care nu-mi place sau care nu mă reprezintă doar pentru că „asta se ascultă acum”.
În viitorul apropiat, intenționez să pun mai mult din mine în piese. O să mă implic mai mult în versuri. O să se simtă amprenta mea atât în linia melodică, atât în versuri, cât și în clip. Noul album va arată maturitatea la care am ajuns și împlinirea pe care o simt.
Concertul din întreaga ta carieră pe care ți-l amintești cu cel mai mare drag:
Cel din Moscova, din aer liber, unde au fost peste 100.000 de persoane…
Piesa pe care ai scris-o în toată cariera ta și-n care te regăsești cel mai mult:
Unlocked.
Un artist pe care ți-ai fi dorit întotdeauna să-l cunoști, dar pe care încă n-ai avut șansa să-l întâlnești:
Bruno Mars.
Amintirea ta cea mai dragă alături de bunica ta:
Aveam aproximativ 10 ani și era vară. Stăteam în curte, la umbră, venisem de la plajă. Aveam încă părul ud de la apă marii și pielea aurie, adia vântul ușor și eu curățăm fasole verde cu bunica mea, în timp ce ea îmi povestea despre viața ei de când era mică.
Ultimul lucru pe care-l faci seara înainte de culcare:
Rugăciunea.
O întrebare care ți-ai fi dorit întotdeauna să-ți fie adresată într-un interviu, dar nu a fost (și răspunsul la aceasta):
„-Ești un artist controversat?”
„-Și da și nu. Eu am fost mereu sinceră și deschisă. Nu prea am ținut lucrurile pentru mine. Sunt o persoană publică 100%. Iar prin prisma acestor lucruri, am atras multă atenție din partea media și nu numai. Așa, jurnaliștii au profitat de sinceritatea mea pentru a scrie articole și titluri cât mai senzaționale și de tipul șoc, șoc, șoc…”