Asociația IOTA întreabă ”De ce râzi?” și dă startul proiectului eponim

În mod bizar, umorul a ajuns să devină o problemă în contemporan. Uneori, consecințele a ceea ce unii numesc ”doar o glumă” reverberează în societate și ajung să divizeze comunitățile. Fără să ne dăm seama, conviețuirea poate să devină dificilă, iar ăsta ar fi doar începutul. 

Inițiativa noastră se concentrează pe 3 piloni principali: educațional, artistic și de awareness, având ca obiectiv deconstrucția și limitarea stereotipurilor dar și a formelor de discriminare din comedia românească. Mai mult, își propune să răspundă provocărilor actuale, promovând un umor care să aducă oamenii împreună, nu să îi divizeze. 

Proiectul „De ce râzi?” își propune să arate adevăratul rol al umorului în societate și impactul acestuia. Activitățile organizate pleacă de la un concurs și atelier de stand-up jurizat de specialiști din domenii sociale și educaționale, dezvoltarea unei serii de materiale video scurt și un video eseu, toate având ca scop demitizarea umorului și diferențierea clară între umorul ofensiv și cel inofensiv.

Structura este ”mama” comediei

Componenta educațională a proiectului este structurată în trei faze distincte, adresându-se unor categorii diferite de participanți: tineri artiști pasionați de stand-up, studenți ai UNATC și adolescenți.

Fiecare etapă este concepută astfel încât să permită explorarea metodelor sănătoase de abordare și creare a comediei, cu sprijinul unor experți din diverse domenii adiacente și relevante.

”Tineretu-i baza”

Prima fază a proiectului constat în organizarea a trei ateliere de teatru care au avut loc în cadrul unui festival de teatru pentru adolescenți, la care au participat 30 de liceeni din toată țara. 

Scopul acestor ateliere a fost de a înțelege mai bine mecanismele umoristice, cât și nuanțele propriului umor. Perspectivele lor vor fi integrate în următoarele etape ale proiectului cât și în crearea spectacolului „Moartea și Viața lui Bulă sau mitul identitar român” – piesa centrală cât și concluzia acestui proiect. 

Ateliere pentru viitorii pedagogi, studenți la UNATC

Cea de-a doua fază se adresează viitorilor pedagogi din domeniul artistic și nu numai, printr-o serie de ateliere conduse de specialiști în educație și teatru:

  • Contexte sigure de învățare cu Roxana Marin, profesoară, activistă queer romă, care va oferi o perspectivă asupra creării unui mediu educațional lipsit de conflicte
  • Limite stereotipice în improvizație cu Delia Riciu, actriță, improv artist și trainer de teatru de improvizație, care va explora alături de studenți flexibilitatea limitelor la catedră, pe scenă, în relaționarea cu colegii și cu publicul
  • Umorul ca unealtă creativă în pedagogie cu Ștefan Huluba, actor și pedagog teatral, care va analiza cum umorul poate fi utilizat pentru a stimula creativitatea în procesul de învățare
  • Curajul în teatrul forum cu Katia Pascariu, actriță și activistă cultural, una dintre vocile care a scos la iveală abuzul din spatele instituțiilor de învățământ din domeniile artistice, va aborda teatrul forum ca pe un spațiu de dezbatere și luptă comună pentru dreptate
  • Training pentru whistleblowers cu Mihai Radu, jurnalist la Recorder, care va iniția o discuție despre importanța integrității în domeniile educaționale și creative dar și despre calitățile pe care (ar trebui?) să le atingă un artist

Chestionăm umorul și organizăm un atelier de stand-up, la care te poți înscrie aici!

Comedianții vor avea ocazia să participe la ateliere care îi vor ajuta să creeze materiale de comedie incluzive, care să evite stereotipurile. 

  • Forța politică a poveștilor unde Mihaela Michailov, dramaturgă, coordonatoare a masterului de Scriere Dramatică (UNATC), îi va ajuta pe artiștii de stand-up să descopere și înțeleagă potențialul politic și social al personajelor și istorisirilor lor
  • Mihai Radu, jurnalist la Recorder, prezintă Puterea subversivă a comediei / a satirei, un atelier în care caută să articuleze modul prin care comedia poate construi o lume mai incluzivă
  • Silvia Ciubotaru, psiholog și coordonator In a Relationship, aduce în discuție Igiena mentalului colectiv – un workshop în care explorează de ce râd oamenii și impactul pe care îl poate avea o glumă, în societatea acutală.
  • Raul Gheba, stand-up comedian, prezintă un modul de două zile – Scrierea glumelor – un atelier în care luăm o glumă de la 0, aflăm care sunt regulile atunci când vrem să facem una, cine le-a încălcat și de ce au făcut asta
  • La final, Delia Riciu, actriță, improv artist și trainer de teatru de improvizație explică ce înseamnă Prezența scenică și potențialul comic în cadrul unui număr de comedie. Atelierul se va concentra pe tehnici de lucru ”cu sala” și adaptarea materialului când situația o cere

Atelierele vor avea loc în perioada în perioada 17-26 septembrie. Pentru înscrieri este necesară completarea formularului de aici, care trebuie să conțină, printre altele, câteva informații de bază despre participanți și un video scurt cu cele mai bune glume – toate astea până pe 13 septembrie. În urma atelierelor, din cei 15 participanți selectați prin formular, vor fi aleși 5 finaliști care își vor pune glumele la bătaie într-un concurs de stand-up. Acolo, câștigătorul va fi decis de către juriul format din Gelu Duminică, RAJ, Raul Gheba, Mihaela Michailov, Silvia Ciubotaru și Anca Munteanu și va pleca acasă cu un premiu de 2,000 euro, pentru a-i susține mai departe pasiunea pentru stand-up.

De cei plecați, numai de bine…

În completarea componentei educaționale, proiectul include dezvoltarea spectacolului „Moartea și Viața lui Bulă sau mitul identitar român”. Spectacolul prezintă ultimele zile ale personajelor Bulă, Alinuța, Iepurașul și Ștrul, care se află în fața unei răscruci umoristice. Își descoperă eventuala redundanță în fața meme-urilor dar și a corectitudinii politice, odată cu moartea celebrului Bulă. 

Spectacolul urmărește să demitizeze umorul bazat pe stereotipuri și să pună în evidență toxicitatea pe care o provoacă, propagată mai departe prin glumele pe care le facem. 

Spectacolul va fi jucat la Teatrul Masca, prietenii noștri alături de care cercetăm, explorăm și construim împreună noi direcții în cultura contemporană. Ne vom regrupa, așadar, pe Bulevardul Uverturii, nr. 14, pe data de 9, 10 și 13 noiembrie.

Scris de: Alexandru Ivănoiu
Regia: Alin Uberti
Cu Vlad Pânzaru, Mălina Andreescu, Bogdan Iancu, Tiberius Zavelea
Scenografie: Cosmin Stancu
Mișcarea Scenică: Vlad Furtună
Pregătire muzicală: Corina Sîrghi
Montaj Video: Diana Török
Graphic Design: Laura Fluture

Trigger warning: Spectacolul, la fel ca bancurile românești, conține vulgaritate excesivă, momente de violență și abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, tentative de suicid, revenge porn, gesturi cu tentă sexuală, stereotipuri, forme de discriminare diverse și, în general, o bătaie de joc la adresa a tot ce ar fi sfânt.

Pentru mai multe detalii despre proiect și activitățile acestuia, urmărește-ne pe Instagram și Facebook.

𝘗𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵 𝘤𝘰-𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘵̦𝘢𝘵 𝘥𝘦 𝘈𝘥𝘮𝘪𝘯𝘪𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵̦𝘪𝘢 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘊𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘕𝘢𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭 (𝘈𝘍𝘊𝘕). 𝘗𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘶𝘭 𝘯𝘶 𝘳𝘦𝘱𝘳𝘦𝘻𝘪𝘯𝘵𝘢̆ 𝘪̂𝘯 𝘮𝘰𝘥 𝘯𝘦𝘤𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘱𝘰𝘻𝘪𝘵̧𝘪𝘢 𝘈𝘥𝘮𝘪𝘯𝘪𝘴𝘵𝘳𝘢𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘍𝘰𝘯𝘥𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘊𝘶𝘭𝘵𝘶𝘳𝘢𝘭 𝘕𝘢𝘵̦𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭. 𝘈𝘍𝘊𝘕 𝘯𝘶 𝘦𝘴𝘵𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘰𝘯𝘴𝘢𝘣𝘪𝘭𝘢̆ 𝘥𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘵̦𝘪𝘯𝘶𝘵𝘶𝘭 𝘱𝘳𝘰𝘪𝘦𝘤𝘵𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘴𝘢𝘶 𝘥𝘦 𝘮𝘰𝘥𝘶𝘭 𝘪̂𝘯 𝘤𝘢𝘳𝘦 𝘳𝘦𝘻𝘶𝘭𝘵𝘢𝘵𝘦𝘭𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘱𝘰𝘵 𝘧𝘪 𝘧𝘰𝘭𝘰𝘴𝘪𝘵𝘦. 𝘈𝘤𝘦𝘴𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘶𝘯𝘵 𝘪̂𝘯 𝘪̂𝘯𝘵𝘳𝘦𝘨𝘪𝘮𝘦 𝘳𝘦𝘴𝘱𝘰𝘯𝘴𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦𝘢 𝘣𝘦𝘯𝘦𝘧𝘪𝘤𝘪𝘢𝘳𝘶𝘭𝘶𝘪 𝘧𝘪𝘯𝘢𝘯𝘵̦𝘢̆𝘳𝘪𝘪.