Avocatură la feminin | Perspectiva Chiriță și Asociații

Conform studiului CEE Legal Matters din anul 2019, România înregistrează unul dintre cele mai mari procentaje de femei în rândul avocaților asociați în marile case de avocatură – 48.91%. În cadrul Chiriță & Asociații, procentul crește la 57%, 4 dintre cei 7 avocați asociați fiind femei. Cât de importantă este diversitatea de gen în crearea unei culturi organizaționale puternice și incluzive și cum influențează aceasta raporturile de leadership și mentorat?

Avocatura nu se mai traduce azi printr-o vagă pătrundere a femeilor într-un sector exclusiv
masculin, până nu demult. Asistăm, din contră, la o egalitate numerică ce transformă, într-un
proces continuu, realitatea caselor de avocatură în care formarea profesională, puterea de
muncă și setul complex de abilități personale ale fiecăruia se traduc prin excelență, nu prin gen. Proporția femeilor în profesia juridică a crescut semnificativ în ultimele decenii, iar la fel se
întâmplă și cu puterea lor de modelare a viitoarelor generații, de mentorat și de leadership.

„Încă de la începuturile noastre, am vrut să creăm o firmă care să nu fie pe stil one man show, ci
să cooptăm oameni care au aceleaşi valori ca şi noi şi care, în consecinţă, vor şti exact direcţia
de urmat şi peste mulţi ani de acum încolo.”
– Oana Chiriță, Senior Partner în cadrul Chiriță &
Asociații.

Aceasta continuă să fie povestea Chiriță & Asociații și a tuturor celor care, de aproape 13 ani, lucrează alături de ei și care fac lumea un loc mai echitabil.

„Fiecare din cei 7 care suntem acum parteneri împărtăşim aceleaşi valori şi aceeaşi viziune pe
care am avut-o acum 13 ani. Acesta e nucleul nostru. În cadrul echipei Chiriță, la fel de importante sunt capacitatea de adaptare la orice mediu şi la orice circumstanţe. Am ajuns la punctul la care probabil că ne axăm mai mult pe valorile şi trăsăturile oamenilor cu care lucrăm decât pe rolurile lor. Dacă au aceleaşi valori pe care e construită firma, rolul lor în ea este o consecinţă firească.”
, adaugă Oana Chiriță.

Același valori îi motivează și pe avocații colaboratori din cadrul Chiriță & Asociații, din care
jumătate sunt femei.

 

Leadership colaborativ

 

La Chiriță & Asociații, toți membrii echipei contribuie la luarea deciziilor și la direcționarea organizației, iar fiecare persoană este valorizată pentru cunoștințele, experiența și perspectivele pe care le aduce.


„Cred că lucrul care îmi place cel mai mult la munca în echipă sunt ședințele săptămânale de
brainstorming, unde ne lovim de surprize plăcute chiar și de la cei mai tineri colegi. Schimbul de idei de cele mai multe ori se dovedește extrem de util.”
– Raluca Colcieri, avocat asociat.

Într-un mediu de lucru atât de dinamic și complex cum este avocatura, diversitatea de experiențe și perspective poate îmbogăți discuțiile și duce la luarea unor decizii mai bune. Încurajând participarea echipei în procesul decizional, Chiriță & Asociații creează un mediu în care fiecare membru se simte valorizat și motivat să contribuie la succes, departe de one man show-ul pe care compania nu l-a dorit niciodată.

 

Rețele interne de suport

 

Într-o casă de avocatură, ritmul alert al zilelor este inerent. Stresul, presiunea și responsabilitatea pe care o au față de clienți sunt atât un stimulent, cât și o provocare. Cum procesează cel mai bine acest tumult profesional? Oricine le-a trecut pragul a putut observa că lucrează cu adevărat în echipă. Îți desfășoară activitatea într-o atmosferă degajată, cu note de umor, care le permite să gestioneze cu profesionalism provocările cotidiene. Umorul rămâne, la finalul zilei, un moment revitalizant ce ajută echipa să își păstreze o perspectivă echilibrată în fața problemelor și să abordeze provocările cu mai multă creativitate și adaptabilitate.

Echipele de avocați sunt mereu formate astfel încât să asigure o reprezentare cât mai potrivită, adaptată perfect necesităților fiecărui caz în parte. Ceea ce caracterizează cel mai bine echipa Chiriță este diversitatea.

 

Mentorat la feminin

 

În ce anume rezidă capacitatea lor internă de a modela o cultură organizațională sănătoasă, inclusivă și motivată? La Chiriță & Asociații, aceasta revine tuturor. Nu ține doar de a fi femeie – sunt cu toții responsabilizați de misiunea lor, de a crea o societate de avocatură în care, așa cum afirmă Oana Chiriță, chiar dacă stresul e inerent profesiei, aceștia să vină dimineaţa cu plăcere.

Dacă umorul este, probabil, primul ingredient secret cu care abordează situațiile dificile, recunoașterea și valorizarea diversității în experiențe, abordări și stiluri de leadership sunt la fel de importante.

Inspiră prin autenticitate, prin asumarea vulnerabilității din momentele dificile, prin empatie și suport. Solidaritatea și susținerea membrilor echipei lor sunt vitale. Empatia este baza tuturor relațiilor – atât în colectiv, cât și în relațiile pe care le au cu clienții.

Experiența și profesionalismul sunt importante, desigur, însă, în lipsa valorilor umane fundamentale care îi caracterizează, ca și echipă, acestea își pierd puterea. A avea un impact pozitiv și, în tot acest timp, a-ți păstra valorile umane fundamentale este, probabil, cea mai importantă sursă de inspirație atât pentru femeile, cât și pentru bărbații din cadrul echipei lor.

 

Privim viitorul cu încredere

 

„Profesionalismul şi respectul sunt cele care ne-au urcat în top şi sperăm să urcăm mai
departe.”
– Oana Chiriță, Senior Partner în cadrul Chiriță & Asociații.

Dezvoltarea portofoliului de clienţi, cooptarea de noi colegi şi specializarea lor pe domenii bine definite şi dezvoltarea mai multor domenii de nişă fac parte din planurile de viitor a Chiriță & Asociații.