Cât de verde este pomul tău de Crăciun? Iată cum să alegem unul ecologic

Cum ar fi Crăciunul fără brad? În fiecare an, milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul, nu inainte de a se apuca de împodobit, un semn că anotimpul festiv a început cu adevărat. Aceasta este o tradiție nelipsită și profund înrădăcinată, care ne pune în lumină creativitatea, imaginația, dar și anumite principii. Însă, oricât de frumos și pur ar fi acest obicei, există și o parte mai întunecată a pomului de Crăciun: nu este întotdeauna foarte ecologic.

brad2

În fiecare an are loc dezbaterea cu privire la cea mai ecologică variantă pentru bradul de Crăciun, subiectul despre care brad este mai ,, green”, mai real sau artificial fiind adus mereu în actualitate. Potrivit weforum.org, totul depinde de o serie de factori, cum ar fi cât de departe a călătorit pomul, câtă energie a ajuns să producă și cum este reciclat.

Brazii artificiali

Producătorii de brazi artificiali susțin că oferă o alternativă pentru tăierea pomilor, iar cei care cresc brazi pentru vânzare spun că amprenta de carbon a celor artificiali este mult mai mare decât a celor naturali, potrivit green-report.ro. Conform unui studiu realizat de compania franceză de consultanță Ellio, este de 3 ori mai poluant să produci un brad artificial decât să tai, în fiecare an, unul natural, emisiile aferente transportului brazilor artificiali fiind mai mari decât cele corespunzătoare celor naturali, cultivați local.

brad7

Când vorbim de pomii din plastic, de obicei făcuți din PVC, material care elimină substanțe cancerigene în timpul producției și după aruncare, acestia nu pot fi reciclați. Un brad din PVC trebuie să fie refolosit timp de cel puțin 20 de ani, pentru a compensa cantitatea de energie utilizată în producția sa. Probabil călătoresc mult până la destinație, mai ales că cei mai mulți brazi artificiali sunt importați din China.

Pomul de Crăciun natural

Unii consumatori evită brazii de Crăciun naturali, deoarece intenționează să reducă tăierea acestora. Dar majoritatea pomilor de Crăciun provin din pepiniere, unde sunt cultivați, în mod special, cu acest scop. Puieții pot servi drept habitate importante pentru păsări, insecte și alte animale sălbatice. Aceste afaceri pot oferi, de asemenea, locuri de muncă. Peste 100.000 de persoane sunt angajate cu normă întreagă sau part-time în industrie, în SUA.

brad5

O modalitate de a aborda aceste probleme este utilizarea unui copac viu. Copacii vii produc oxigen și consuma dioxidul de carbon. Însă pomul de Crăciun tăiat, de obicei, supraviețuieste doar aproximativ 10 zile în interior. O altă opțiune este să cumpăram un copac cu rădăcini, să îl udăm bine și să-l replantăm în grădină sau într-un ghiveci mare, pentru anul următor. Unele companii închiriază brazi, cu promisiunea să-i replanteze.

Varianta brazilor alternativi

Cea mai egologică variantă se pare că este cea alternativă, imaginativă a pomului de Crăciun tradițional, din carton, cupru, lemn sau chiar plastic, care ajută, de asemenea, la reducerea amprentei de carbon. O variantă ecologică binevenită este și utilizarea unor instalații de iluminat cu economisire a energiei, cu ajutorul unui cronometru.

brad 3

Reciclarea pomilor de Crăciun

Când sezonul sărbătorilor de iarnă s-a încheiat, modul în care alegem să renunțăm la pomul de Crăciun are un impact important asupra mediului, deoarece mulți ajung în depozitele de deșeuri. De aceea este necesar să luăm decizia cea mai bună, având ca prioritate protejarea mediului înconjurător, acțiune vitală pentru un stil de viață cât mai ,, green”.

By Diana Arieșan – editor contributor The Woman

111

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto designrulz.com, taradennis.com.au hestiaromania.ro, brazi-artificiali.com, ebrazi.ro