„Colecțiile cadou Joyful sunt create la intersecția dintre utilitate și estetică”|Anca Balaș, owner Joyful Boutique

Anca Balaș este antreprenor și owner Joyful Boutique, un brand destinat mămicilor și bebelușilor lor.

Anca și-a început cariera în industria de gaming, activând ulterior în entertainment și tehnologie, iar apoi din dorința de a oferi proaspetelor mămici cadouri unice în momentele importante ale vieții lor a pus bazele unui business care aduce pe piață articole cu un design aparte destinate celor mici.

Ne poți spune câteva lucruri despre tine? Care este parcursul tău profesional? Ai studiat designul sau a fost vorba de pură pasiune?

Deși e un proiect de suflet pe care l-am inițiat cu mult entuziasm, Joyful nu se află nici măcar tangențial în sfera parcursului meu profesional. Mi-am început cariera în industria de gaming și am avut oportunitatea de a mă forma în lumea corporate, ca specialist în PR și Comunicare. Skill-urile dezvoltate în acei ani formatori au constituit baza dezvoltării carierei mele ca Marketing Manager și ulterior Business Developer în entertainment.

Foarte rapid mi-au fost date peste cap toate perspectivele din care priveam anterior cultura organizațională, și am învățat că mecanismele din lumea IT-ului pot fi completate incredibil de eficient cu o multitudine de alte abordări profesionale. Tot parcursul meu poate fi definit ca o ieșire recurentă din zona de confort și aruncarea intenționată în necunoscut, dorind să îmi extind orizonturile profesionale.

Câțiva ani mai târziu am devenit parte dintr-un start-up de tehnologie, focusat pe experiențe digitale bazate pe Realitate Virtuală și Realitate Augmentată. Încercând să dezvoltăm multiple verticale de business, am avut colaborări inclusiv cu zona culturală, care are nevoie acută de o revitalizare.  Acesta a fost momentul în care am identificat ceea ce japonezii numesc ikigai, concept care deși nu are o traducere perfectă, poate fi explicat prin ”scopul vieții” sau ”rațiunea de a te trezi dimineața”.

În acest punct al vieții mele, o sursă importantă de fericire a devenit dorința de dezvolta noi audiențe culturale cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație, ceea ce a dus la înființarea unei companii. Conștientă fiind de importanța pe care a avut-o deschiderea către cultură în propria mea dezvoltare, sunt incredibil de fericită să pot fi o mică parte din ceea ce se preconizează a fi al patrulea val tehnologic ce va schimba radical lumea în care trăim. 

Așadar, la începutul acestui an a luat naștere nu doar Joyful, ci și Culturama, agenție de strategie și inovație, care activează la intersecția dintre artă, cultură și tehnologie. Colaborez cu artiști și instituții culturale, cu un focus pe muzee, înspre identificarea unor modalități de a comunica arta și valorile de patrimoniu într-un mod mai atractiv pentru publicul general. Cred că dorința de a aduce frumusețe în viața celor din jur s-a transpus și în etosul Joyful. 

E4D12B7B-318A-4918-ADA5-A7E07D55B637

Cum a luat naștere The Joyful Boutique ? Care este povestea din spatele brandului?

Joyful a fost creat ca o soluție la o frustrare dezvoltată în mod recurent de-a lungul timpului. De la an la an, tot mai multe femei dragi mie au devenit mămici, și am văzut cum găsirea unui cadou potrivit pentru ele a devenit o problemă atât pentru mine, cât și pentru cei din jurul meu.

Mi-am dat seama la un moment dat că în calitate de necunoscător în ale maternității, soluția mea ajunge să fie mereu vizitarea magazinelor de fast fashion pentru a cumpăra hăinuțe pentru bebeluși. Această variantă am simțit-o mereu ca fiind impersonală și nu neapărat ideală pentru ceea ce îmi doream de fapt, dar cu toate acestea, era comodă. Mi-ar fi plăcut totuși să pot oferi din toată inima un cadou elegant, creat cu bun gust, potrivit pentru prietenele mele cărora îmi doream să le ofer tot ce e mai bun.

Am descoperit că variantele existente la momentul respectiv erau fie foarte specifice, cu produse pe care doar proaspăta mămică ar fi știut să le aleagă, fie nu se aliniau cu standardele mele estetice și calitative. Am încercat, așadar, să oferim o soluție pentru această problemă, iar pe baza feedback-ului primit până în acest moment, vreau să cred că am reușit. 

IMG_1383

Cum ai putea descrie produsele voastre? Cui se adresează acestea?

Oferta Joyful include momentan șase colecții cadou, variațiuni a trei game cromatice de produse, combinate cu două variante de cutii de lux. Colecțiile, denumite după zeițe din varii mitologii, sunt destinate femeilor extraordinare din viața noastră aflate la început de drum în incredibilă aventură a maternității.

Am pregătit cu minuțiozitate pachete ce conțin o jucărie de dentiție din lemn și silicon non-toxic, un lanț pentru suzetă din aceleași materiale, o muselină din bumbac organic, ce poate fi folosită pe post de păturică sau prosop, o perie naturală din lemn și păr de capră, împreună cu un iepuraș handmade, croșetat din bumbac 100%. 

Misiunea Joyful e introducerea frumosului și a sofisticării într-un moment al vieții în care eleganța e mai puțin pregnantă, motiv pentru care fiecare colecție cadou e o experiență în sine. În ultimele luni am luat contact real cu piața și am descoperit amploarea nevoii pe care încercăm să o satisfacem, motiv pentru care avem și planuri mari pentru viitor. 

Achiziționarea unui cadou nu trebuie să fie un lucru complicat sau o sursă de stres. Colecțiile sunt ideale pentru femeile care își doresc să facă un cadou din suflet fără să fie nevoite să devină experte în scutece, marimile hăinuțelor sau preferințelor mamei legate de obiceiurile bebeluș. Oferim o soluție elegantă și practică celor care vor să ofere un cadou la plecarea în maternitate a unei persoane dragi, la prima vizită după naștere sau chiar un cadou pentru botez. 

IMG_1328

Prin ce se diferențiază produsele voastre de restul celorlalte de pe piață destinate mămicilor, dar și bebelușilor? Ce anume le face unice?

Colecțiile cadou Joyful sunt create la intersecția dintre utilitate și estetică. Atenția la detalii este una din valorile noastre de brand. Asta înseamnă că fiecare element din componența colecțiilor cadou este atent gândit să satisfacă nevoi reale pentru proaspăta mămică, simultan cu aducerea unui plus de valoare prin bun gust și eleganță. 

Diferențiatorul nostru principal este grija față de multipli stakeholders. Oferim o soluție celor ce sunt în căutarea cadoului perfect, avem grijă ca nevoile mamei și ale bebelușului să fie satisfăcute prin calitatea și utilitatea produselor, dar avem atenția îndreptată și către mediul înconjurător și sustenabilitate. Cei care au comandat una din colecțiile Joyful au observat calitatea cutiei, care inevitabil va deveni utilă după scoaterea produselor din ea, nefiind de unică folosință.

Coletul în sine ajunge la destinatar protejat de fulgi din amidon, biodegradabili, care se dizolvă în contact cu apa, iar produsele din cutie sunt protejate de un material de ambalare folosit din 100% hârtie reciclată.

Nu ne dorim plastic și materiale dăunătoare în nicio parte din lanțul valoric al brandului. În timp vom perfecționa inclusiv livrarea, care se va face cu ajutorul unui start-up românesc ce oferă soluții de ambalaje returnabile, astfel încât să eliminăm cutia de transport.  

Eos 2

Care sunt planurile de viitor în ceea ce privește brandul? 

Joyful a pornit ca o soluție pentru femeile extraordinare din viața noastră, chiar dacă utilizatorii finali sunt bebelușii acestora. Ne dorim ca evoluția brandului să includă dezvoltarea de colecții cadou cu ajutorul cărora să aducem o odă strălucirii feminine, prin oferirea de momente de respiro și grijă de sine. Gama de produse care va fi lansată în 2022 sub umbrela Joyful va fi din zona de wellness, produse gândite special pentru momentele de răsfăț ale femeii, fie ea mămică sau nu. 

De la un an la altul suntem martorele accentuării empowerment-ului feminin care ia o multitudine de forme. Ne dorim să contribuim la elevarea energiei feminine prin introducerea unor concepte high-end în viața unor persoane dragi. La finalul unei zile în care bebelușul tău are colici sau job-ul ți-a provocat anxietate, sperăm ca una din colecțiile noastre să îți aducă liniște, fericire sau, peste puțin timp, un moment de răsfăț. Ne dorim ca toate femeile să fie Joyful!

 

Editor:

DIANA BOBOIA THE WOMAN EDITOR 2021-01