Compania care merge de la egal la egal, într-o criză care are gen feminin. Alina Pop, Coach Mindera România

Crizele nu au gen neutru. Deși femeile sunt afectate mai puțin de virusul Sars Cov-2, cel puțin conform studiilor, istoria luptei lor pentru egalitate a înregistrat un nou adversar în 2020.  Egalitatea la locul de muncă sau în societate, pentru care s-au luptat generații, este amenințată de ceea ce deja are numele de ”shecession” , criza de gen feminin – ce afectează genul feminin – provocată de pandemie. 

Și ca să vedem efectiv impactul real al crizei pandemiei, mergem într-un loc inedit: o companie fără manageri, cu un sistem de tipul ”flat organization”.

Vedem dacă într-adevăr lipsa altor presiuni ca egalitatea, ierarhia și sistemele arhaice a ajutat în trecerea și adaptarea la criză.

1. echipa mindera cluj_SP57714

Alina Pop este Coach și Facilitator of human development la Mindera Software România, companie unde raportul din echipă este egal femei-bărbați, rapoartele de lucru sunt de colaborare, nu de subordonare, iar pandemia s-a simțit altfel. Alături de colegele sale, un People Specialist și un  iOS Developer, ne ajută să vedem dacă perspectiva asupra situației este influențată de un mediu care dintotdeauna a funcționat pe principiul de self organization.

2.flat organization leader

 

Cum se simte criza pandemiei la Mindera, compania fără structură ierarhică? 

Având în vedere că elementul de noutate adus de pandemie a fost faptul că toată lumea a început să lucreze de acasă, în sectorul IT cel puțin, pentru Mindera adaptarea a fost rapidă și ușoară. Sistemul WFH era deja funcțional de o vreme bună și asta ne-a ajutat ca în două zile să ne reconfigurăm. ”

4 mindera work from home_SP57669

Conform unui raport UE din 2021, pandemia a afectat în mod disproporționat femeile. Reprezentarea lor cu mult peste cea a bărbaților în sectoare ca medicină, ospitalitate sau comerț le-a făcut vulnerabile pe piețele de muncă.

 

Cum vă afectează această ”shecession” globală, pe partea de timp, grijă de familie, self care sau comunicare cu compania?

Octavia Țiriac,  People Specialist Mindera, schimbă perspectiva.

”Aș pune accentul pe flexibilitatea noastră și pe puterea de adaptare, mai mult decât pe adoptarea rolului de victimă.

Da, e greu, uneori istovitor, dar este realitatea cu care ne confruntăm în acest moment, realitatea pe care nu o putem schimba. Am auzit din presă despre shecession, dar nu am putea spune că am resimțit-o personal. Asta cred că se datorează mult domeniului în care lucrez, dar și suportului familial și de business de care am parte.

Copilul preferă clar prezența mamei și aici intervine sprijinul din partea Mindera – faptul că suntem o organizație care ia omul cu totul, așa cum este el și înțelege faptul că uneori trebuie să răspunzi solicitărilor copilului. Sau faptul că uneori și copiii participă la ședințe.

Știm cu toții că “we do our best” iar faptul de a fi acceptat cu întreaga familie în background ajută mult la un sentiment de ”no pressure”.  

Am mutat focusul de la greutăți pe soluții în acest an. Pe zona de selfcare e important faptul că știm cât depinde de noi să ne acordăm acest timp de calitate, indiferent ce reprezintă el (un pic de timp liber în care să ne adunăm gândurile, timp pentru învățat/citit, sprijin din partea colegilor pe diverse tematici). ”

 

5.cultura flat

 

Crezi că structurile flat, ca cea introdusă de Mindera, oferă o speranță pentru egalizarea balanței puterilor și un ajutor în această perioadă? Ce alte zone stimulează cultura fără șefi? 

”În primul rând în structurile flat nu există din start balanța puterii. Aici fiecare are puterea pe care și-o asumă sau pentru care învață și se dezvoltă.

”Genul a ieșit din ecuație din start, nu există motive pentru care nu ai putea accesa un anumit rol în cadrul Mindera, atâta timp cât ai competențele necesare.”

De competitivitate în companie vorbim mai degrabă în sensul de competiție cu mine însămi.

Wholeness este un concept din structurile flat și înseamnă că invitam persoana cu totul la job. Înseamnă că este loc să pui accent pe dezvoltarea personală,  știind că asta va avea impact pozitiv major asupra modului în care lucrezi, asupra modului cum te percepi pe tine în cadrul job-ului pe care îl ai și asupra a cum te simți (empowered, acceptat, contributor).”

 

Care a fost atitudinea primilor colegi față de această structură?

”Ca a mea: wow, chiar există și funcționează așa ceva? Super, vreau și eu.

Pe mine m-a atras mult aplecarea sinceră către oameni. Da’ sinceră. Nu încercăm să schimbăm persoana, să îl facem mai vesel, mai structurat, mai […]. Fiecare își aduce contribuția din locul și valoarea pe care o are. Și în general, când oamenii sunt acceptați așa cum sunt, dorința de a crește și a se dezvolta vine natural. ”

 

Care sunt provocările într-o companie fără șefi ?

”Provocarea cea mai mare este să ne dezvățăm de felul în care am fost învățați că merg lucrurile. Să fim deschiși la ceva nou, care are sens. Trebuie să existe o reeducare inclusiv din punct de vedere cultural, pentru că am fost învățați să ni se spună ce să facem, ce să citim, cum să gândim o anumită provocare și doar să executăm.

Acest element de noutate adus de organizarea ”flat”  vine cu necunoscut la pachet, dar dacă există dorință, curiozitate și flexibilitate, cel mai probabil vei simți că ți-ai găsit locul la Mindera.

Ne întrebăm constant de ce facem un lucru într-un anumit fel și nu altfel, suntem într-o permanentă fluiditate și aranjare a modului cum facem lucrurile, a întrebărilor pe care ni le punem despre noi și rolul nostru, despre cum se pot face altfel, în așa fel încât rezultatul și răspunsul să fie meaningful pentru noi ca indivizi.

Până acum ne plângeam în organizații că durează prea mult până se iau anumite decizii, că sunt multe lanțuri decizionale de care depindem, lansăm o idee și apoi cumva nu ne mai simțeam responsabili pentru ea, pentru că ne era clar că decizia nu e la noi.

Acum, prin structuri ca cea propusă de Mindera, non corporate environment,  atât ideea cât și acțiunea și decizia sunt la noi, individual sau în colaborare cu cei afectați de ceea ce vrem să facem, și recunosc că nu e întotdeauna ușor.”

 

Tabita Marusca – iOS Developer, ne spune cum se desfășoară un proiect la Mindera, când nu există ”șef” la care raporteze și la care să se raporteze. 

”Prin faptul că nu avem o ierarhie rigidă (ci un environment ‘Flat’), lucrăm mult mai eficient în echipă. Fiecare membru are un simț de responsabilitate asupra proiectului. Avantajul este și că ești tratat la fel, indiferent de sex. Ai atâta responsabilitate cât ești dispus să îți asumi – depinde de ambiția, cunoștințele și de implicarea personală.

3. mindera people

Importanța contribuției proprii, deschiderea la păreri și totodată cultura de asertivitate conduc la o comunitate bine închegată ce încurajează creativitatea fiecărui membru. Lipsa unei structuri clasice pe plan ierarhic combate competitivitatea negativă și conferă o oarecare încredere prin mediul familiar dintre colegi.

Ce e super la “flat organization” este impactul pe care-l ai – contribuțiile tale chiar contează, și, de asemenea, impactul pe care îl vor avea ele va fi direct proporțional cu aportul tău. 

Sfatul meu pentru o persoană ce va intra într-un asemenea mediu ar fi să aibă curaj să se exprime, să ceară ajutorul, să se implice în toate ariile disponibile, ca să vadă ce îi place și în ce are nevoie să crească, și să fie proactiv. ”

 

Proiecte comune, ținte comune

Pe proiectul actual la Mindera, noi suntem împărțiți în 5 echipe a câte 5 oameni, fiecare echipă având un project owner. 

Acesta decide ce are de făcut fiecare membru și prioritatea task-urilor. Tot el răspunde la întrebări și ține cont de progresul fiecăruia în task-ul ales. Avem meeting-uri zilnice în echipe în care discutăm ce mai trebuie rezolvat sau care e statusul task-urilor actuale.

După ce un membru termină ce avea de făcut pe task-ul lor, toți din echipa lărgită pot să îi ofere feedback și să propună eventuale modificări spre îmbunătățire.

La fiecare 2 saptamani avem o “Hack Day” în care fiecare are libertatea să învețe ceva nou sau să aducă o contribuție proiectului cu o îmbunătățire sau o inovație independentă de cerințele clientului.

6 mindera team office

Revenim la Alina Pop, Coach la Mindera: Ce sfat oferi cel mai des celor care se lovesc de diferite dileme în acest mediu de flat organization? Există vreodată senzația că te implici mai mult decât ți se cere? 

”Unul din primele sfaturi pe care l-am primit eu recunosc că la momentul respectiv l-am luat ca pe o glumă.

Sfatul a fost:  “learn to say no to people”.

Am înțeles curând însă la ce se referă. Sunt extrem de multe oportunități și proiecte interne în care te poți implica în Mindera. Fie că te interesează pe tine tare subiectul, fie că ți se cere expertiza. Și chiar dacă îți plac toate, și sari entuziasmat să faci parte din ele, ajungi repede să îți dai seama că nu poți susține ritmul. Acesta e momentul în care trebuie să iei  o pauză, să reflectezi un pic și să vezi unde și cât e ok oferi, să spui ”da” astfel încât să o faci cu folos de ambele părți.

La Mindera considerăm că fiecare coleg, vechi sau nou, este capabil de self management și oricând poate beneficia de suport dacă nu știe cum să înceapă. În primul rând cine caută și găsește un job la Mindera, alături de noi, ajunge repede să înțeleagă că nu e singur și că primește sprijin în orice moment, cu condiția să îl ceară. Aș zice că multă comunicare e cheia.

7 flat organization minderaSP57537

Cred că schimbarea mindset-ului de la structura ierarhică cu nivelele de responsabilități la una flat, în care toți suntem responsabili de ce ni se întâmplă e una din marile provocări pe care le vedem acum, în prima fază.

Și evident, găsirea de colegi, oameni cu mentalitate diferită, care să înțeleagă genul acesta de structură și să adere la el, pentru un altfel de ”joc”, fără ierarhii, dar cu personal development constant. ”

 

De ce ați ales să fiți parte dintr-o echipa ca cea Mindera, într-o ”flat organization” și nu ați mers mai departe ca freelanceri? 

”Pentru mine decizia de a face parte din flat organization vs a fi freelancer a fost ușoară din perspectiva stilului de organizare al companiei, care îmi permite să fiu eu, dar având aportul unei echipe pe deasupra.

În companie, provocarea noastră e să construim team spirit-ul la distanță, pentru că stilul self organising pe care-l avem ne permite și îndeamnă să găsim soluții pentru orice situație, prin toate canalele pe care le avem la dispoziție pentru comunicare, mai ales pentru nonwork related subjects.

Ce ne diferențiază, pe lângă tot ce am spus mai sus, este un set de 4 motto-uri pe care le păstrăm aproape și le exersăm zilnic la Mindera:

– We are humans not resources

– Everybody’s voice matter

– You can fail, it’s fine

– No rockstars, everybody is doing their best

Aparținem unei comunități faine în care ne putem aduce contribuția și care ne poate sprijini când avem nevoie.”

 

 Credit foto: Alina Pop, arhiva personală

Job openings Mindera România: aici