Crina Bulprich, antreprenor și designer: „Uneori ai nevoie de timp pentru a-ți asuma creația mea”

Crina Bulprich și-a lansat brandul omonim în 2014, imediat după ce a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, România. Experiențele acumulate, inclusiv stagiul său de practică alături de designerul italian Lucio Vanotti la Milano, au avut un rol esențial în formarea parcursului său în modă.

Stabilită în peisajul fermecător al Regiunii Lacurilor din Marea Britanie, Crina este forța creatoare din spatele brandului său, care îmbină rolurile de designer, croitor și antreprenor. Ea reprezintă mintea, sufletul și mâinile brandului.

Inspirațiile brandului Crina Bulprich vin din amintirile copilăriei, natură, forme, artă, literatură, poezie și oameni.

 

Cum ți-ai petrecut copilăria și ce influență a avut aceasta asupra pasiunii tale pentru modă? Consideri că ai moștenit acest dar de la familia ta?

 

Copilăria mea a fost una simplă și frumoasă, cu toate vacanțele petrecute la bunici. Am fost de mică un spirit liber, iar bunicii și părinții au observat repede latura mea artistică și au îmbrățișat-o. Această libertate mi-a permis să desenez și să creez în tihnă, să pot să devin ceea ce visam și simțeam să fiu. Am mai scris despre bunicii mei și despre tot „frumosul” pe care-l port cu mine datorită lor. Timpul petrecut cu ei a fost special. Am creat în atelierul bunicului, însemnam cu cretă fiecare bucată de lână, adunam plante medicinale și le uscam în săculeți de bumbac cusuți de mine, savuram ceai de mentă, coseam la mașină fără noțiunea timpului. Bunica era stilată și avea o garderobă impresionantă pentru acele timpuri, mai ales pentru o femeie de la țară. Făcea cea mai buna prăjitură cu mere, ne crea orice ne doream (mie și surorii mele) și era pricepută la finisajele cu mâna. Diminețile ascultam radioul care stătea lângă vaza mint, în care bunicul avea grijă să fie mereu flori proaspăt culese din grădina lor.

Tatăl meu este pasionat de antichități, are o colecție impresionantă și iubește să repare mașini vechi de cusut.

 

Care a fost prima ta creație și care a fost inspirația din spatele ei?

 

Prima mea creație „oficială” a fost un backpack din lână, culoare cupru, iar inspirația a fost una din sculpturile artistului Carl Andre. Piesa a făcut parte din colecția mea de licență.

 

Înainte să îți lansezi propriul brand, ai făcut practică la Lucio Vanotti în Milano. Ce informații valoroase ai acumulat lucrând ca asistentă a lui?

 

Doamne, ce zile minunate cu Lucio! Am râs, am plâns, am creat prototipuri împreună, am cusut și ajustat detalii, practic am luat parte la întreg procesul creării unei colecții. Extrem de multe informații valoroase pe care le-am aplicat în procesul de creație, dar cel mai important, la final Lucio m-a pus să îi promit că voi avea propriul brand. Pentru că îl apreciam enorm, cuvintele lui au însemnat totul pentru mine atunci.

 

Ce rol joacă materialele în procesul tău creativ? Alegi materialul înainte de design sau invers?

 

Țesătură are un rol important pentru că întâi trebuie să o iubesc pe ea. În funcție de culoare, ton sau textură, vizualizez forme, detalii sau chiar un produs finit. Nu am o regulă, depinde de context. Îmi doresc să existe creativitate și bucurie în procesul de creație, așa că nu îmi impun reguli.

 

De unde îți extragi inspirația pentru colecțiile tale? Există o sursă de inspirație constantă sau te lași ghidată de diferite teme? Cum reușeșți să-ți păstrezi creativitatea și să te reinventezi de la o colecție la alta?

 

Da, există o sursă constantă de inspirație, dar asta pentru că orice domeniu poate fi o sursă infinită. În folder-ul meu găsești sculptură, arhitectură, fotografie, natură, o cromatică caracteristică… toate acestea în armonie cu încărcătură mea emoțională, cu frumosul lăuntric pe care l-am cultivat de la oameni și ceea ce m-a înconjurat, formează creația CB.

 

Cum gestionezi momentele de blocaj creativ? Ai tehnici specifice pentru a-ți recăpăta inspirația?

 

Momentele de blocaj ajung să fie cele mai benefice și mai creative daca le îmbrățișezi. Am momente când plâng și simt că nu îmi mai place nimic din ceea ce creez. Atunci mă îndepărtez de creație și îmi iau o păuză, iar de când locuiesc în Lake District, natura este cea mai bună terapie pentru mine, pentru că atunci când nu creez, alerg pe dealuri, fell running-ul fiind a doua mea pasiune.

 

Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai învățat despre tine în timpul carierei tale? Care sunt valorile personale care te ghidează în viața de zi cu zi și în cariera ta?

 

Cred că cel mai valoros lucru pe care l-am învățat prin creație, despre mine, este acela de a mă cunoaște cu adevărat ca om. Respectul pe care îl port acestui brand, este și cel pe care mi-l acord mie și invers. Stările emoționale sunt parte ale creației și îmi arată ce e important pentru mine și ce anume vreau să experimentez.

Recunoștință multă pentru tot ceea ce am și locul în care trăiesc, integritatea, aprecierea celor care mă inspiră prin acțiunile lor, dragostea pentru familie, prieteni și creație, conexiunea pe care ajung să o am cu oameni creativi și valoroși în procesul meu, energie și sănătate fără de care nu aș putea susține cele menționate înainte.

 

Crina, ai declarat că fiecare piesă vestimentară ar trebui să se simtă că o a doua piele. Cum îți doreșți să se simtă femeile care îți poartă creațiile? Cine sunt femeile care cumpără CRINA BULPRICH?

 

Îmi doresc ca piesele mele să facă femeia să se simtă liberă și specială, iar la rândul ei să continue povestea creației, să o iubească tot mai mult odată cu timpul. Acesta este motivul pentru care creez timeless. Uneori ai nevoie de timp pentru a-ți asuma creația mea.

Cred că femeile care cumpără CB îmi seamănă mult și că avem un numitor comun. Am observat că cel mai mare procent îl reprezintă femeile arhitect.

 

Ce proiect sau colecție este cel mai aproape de inima ta și de ce?

 

Fiecare proiect este special pentru mine, ele m-au ajutat să ajung la un nucleu, să tot comprim și să înțeleg care sunt creațiile care mă împlinesc că designer și pe acelea să le șlefuiesc până devin varianta lor implinitoare pentru mine. Totuși am avut un proiect de suflet în 2016, inspirat din garderoba bunicii mele. „Dear Ana…”, care are un loc special în acest jouney. A, și colecția creată împreună cu my dear Lucian Rusu, în 2014.

 

Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți în gestionarea afacerii tale de una singură?

 

Timpul… pentru că aș avea nevoie de mai mult că să fac cât mi-aș dori și să acopăr task-urile.

 

Cum ai defini succesul pentru tine, atât pe plan personal, cât și profesional? Care este cea mai mare realizare a ta în carieră până acum și de ce este atât de importantă pentru tine?

 

Succesul este determinat de acest journey minunat pe care îl am zi de zi, atât pe plan personal, cât și profesional.

Faptul că după 10 ani sunt tot aici și creez constant, cu dragoste și energie, este cea mai mare realizare.

 

Cum îți imaginezi viitorul? Ce vrei să realizezi pe plan personal, dar și în business în următorii ani?

 

Aceste două planuri se contopesc în viața mea, iar cel mai important e să găsesc în continuare acel balance care să le facă să se susțină unul pe altul. În business, îmi doresc să îmi extind comunitatea și să devin vizibilă mai mult pe plan internațional.

 

fotograf: Gabriel Dranau

modele: Adina Ciobanu, Andrada Sirca, Carolina Mandru 

mua: Bojita Ilici, Ioana Roman

 

Redactor: