Cu bicicleta până la „capătul lumii”!

Gabriel Bota și Rudolf Nyari, ambii organizatori ai Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) vor călători până la „capătul lumii”, pentru a convinge românii, prin puterea exemplului, să citească și să facă sport, în cea de-a treia ediție a proiectului „Read&Ride”, de data aceasta către „El Fin del Mundo”. 

În anul 2017, Gabriel Bota, directorul FICT se urca pe bicicletă să parcurgă 5000 de kilometri, prin zece țări europene și să citească în acest timp zece cărți. A reușit, motiv pentru care în anul 2022 a pornit într-o nouă aventură, de data aceasta nu singur, ci cu prietenul său, Rudolf Nyari, spre Cercul Arctic. În timpul acelei călătorii, cei doi clujeni au primit peste 8000 de mesaje de la tineri din toată țara, cu felicitări și promisiunea că vor citi și vor face sport. Au străbătut cu bicicleta 3 țări în timp record și au ajuns până la Nordkapp. 

 

Cu bicicleta până la „capătul lumii”

După doi ani de la „Read&Ride 2 Arctic Circle”, a venit momentul pentru o nouă aventură dificilă, o călătorie cu bicicleta până la capătul lumii, un tur al Țării de Foc pe Carretera Austral, de la Oceanul Pacific la Oceanul Atlantic, de la Punta Arenas la Ushuaia, de la Strâmtoarea lui Magellan la Canalul Beagle, până la ultimul loc de Sud al lumii, chiar deasupra Antarcticii, la Capul Horn. În mod specific, „El Fin del Mundo” este folosit pentru a desemna regiunea extrem sudică a Americii de Sud, în special Țara de Foc și orașul Ushuaia din Argentina. Ushuaia este considerat cel mai sudic oraș din lume și este adesea numit „la capătul lumii” datorită poziției sale izolate și extreme.

Este o aventură care are mai multe implicații. Mai întâi, ne-am propus să fie foarte dificilă și în contratimp. La fel ca la celelalte ediții de Read&Ride, scopul principal este acela de a determina câți mai mulți tineri să citească și să facă sport prin puterea exemplului pe care sperăm să-l dăm. Normal, vom lua cu noi cărți de citit și vom ține un jurnal zilnic care va fi pe canalele de social media. Mai apoi, această aventură extremă are un caracter cultural și istoric: una dintre capodoperele literaturii românești este cartea lui Radu Tudoran, Toate pânzele sus, carte care are ca subiect prietenia și călătoria goeletei Speranța tocmai în Țara de Foc. Ei bine, această carte a fost și prima carte pe care am citit-o în viața mea, la 6 ani. Radu Tudoran nu a fost niciodată în Țara de Foc dar, prin cartea sa, a însuflețit milioane de oamen. De aceea, ne dorim să ducem cartea originală cu noi și să o lăsăm la capătul ultimului drum al lumii, un drum neumblat și greu accesibil, care se află la 128 km sud de Ushuaia. Ca un tribut și o recunoștință istorică pentru Radu Tudoran (fratele scriitorului Geo Bogza, pe numele său real – Nicolae Bogza). Acolo unde doar eroii cărții sale au ajuns, sperăm să ajungem și noi, nu cu o goeletă ci cu bicicletele. Poate nu suntem la fel de curajoși precum Anton Lupan și Pierre Vaillant dar, la fel, eu cu Rudy știm ce înseamnă prietenia și dorința de a dărui ceva cu sens omenirii. Cu Speranța înainte, până acolo unde se termină lumea și începe încrederea în ea!”, spune Gabriel Bota.

 

O aventură cu dificultăți

Aventura nu va fi deloc una ușoară, dat fiind faptul că cei doi trebuie să parcurgă o distanță de aproximativ 1700 de kilometri în 9 zile, iar prognoza meteo nu le este prietenă, fiindcă se anunță ploaie pe toată durata traseului, cu vânt de 40-70 km/h și temperaturi între 4 și 13 grade.

În plus, ultimul drum din lume, pe coasta canalului Beagle are o porțiune de 246 de kilometri și este neasfaltat. 

Cei doi vor parcurge traseul în etape de peste 250 km/zi, ceea ce înseamnă 12-16 ore petrecute pe bicicletă zilnic. 

„Read & Ride to El Fin del Mundo” este un proiect FICT (Festivalul Internațional de Carte Transilvania) și va putea fi urmărit în fiecare zi de aventură pe paginile oficiale de Facebook și Instagram. Data plecării este în 28 noiembrie 2024.

Aventura începe în Cluj-Napoca, unde cei doi se îmbarcă într-o călătorie de 3 zile cu avionul, cu escale în: Istanbul, Sao Paulo, Santiago de Chille și aterizarea finală este în Punta Arenas. De acolo se urcă pe biciclete și pornesc spre „capătul lumii”. 

Această aventură este susținută de: Bellotto, Prodeximp, Centro Restaurant.

 

Despre FICT 

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susține cultura română. Festivalul Internațional de Carte Transilvania are loc în fiecare an, în toamnă, adunând cele mai importante edituri naționale. În cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numără lansări de carte, întâlniri cu scriitori români și internațional, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură. În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea și care au loc fie cu recurență fie ocazional, în funcție de diferite nevoi culturale.  

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării.