Pe piata fortei de munca toata lumea se plange. Pe o parte a baricadei sunt angajatorii care se plang ca nu gasesc oameni suficient de calificati sau seriosi pentru posturile vacante, iar pe cealalta parte sunt salariatii care se plang de salariul insuficient, de programul de lucru, de inegalitatile dintre femei si barbati de la locul de munca, se plang ca-i prea mica pauza de masa, se plang de traficul din capitala si de faptul ca trebuie sa se trezeasca dimineata sa mearga la munca…
Iar in conditiile in care amandoi jucatorii se plang, cel de-al treilea mare jucator de pe piata fortei de munca iese in castig: companiile de recrutare si plasare a personalului. Cu cifre de afaceri si profituri in crestere, agentiile de recrutare continua sa aiba succes indiferent de ce parte se inclina balanta: de partea angajatorilor sau a angajatilor.
Cum arata piata fortei de munca in Romania?
Piata fortei de munca de la noi din tara este dinamica si intr-o continua schimbare. Daca acum cativa ani, angajatorii faceau legea, balanta s-a inclinat oarecum in favoarea angajatilor, in conditiile penuriei fortei de munca de la noi din tara si exodul specialistilor in strainatate.
Astazi, angajatorii au inceput sa devina mai flexibili, atat in ceea ce priveste criteriile de selectie, cat si din punct de vedere al programului de lucru. Jobul de la 9 la 17 nu mai este atat de dorit de angajati si pe viitor orele petrecute la birou se vor rari din ce in ce mai mult. Orientarea va fi pe performanta si indeplinirea obiectivelor profesionale si candidatii autodidacti, care invata repede si suntinteresati sa-si extinda aria de competente vor fi cei mai cautati.
Totodata, incepe sa conteze tot mai mult cultura organizatiei, atmosfera si siguranta de la locul de munca, angajatii cautand un mediu care sa le permita dezvoltarea profesionala, sa se simta apreciati si sustinuti.
Articolul integral aici.
PS: Rămâi la curent cu schimbările de pe piața muncii și cu provocările pe care le ridică. Ne vedem la HR Summit?