Cum decorăm masa de Crăciun? | Monica Novac, Designer de interior

Pentru o atmosferă cât mai frumoasă de sărbători, trebuie să acordăm atenție și celor mai mici detalii.

Materialul de astăzi, realizat în colaborare cu Monica Novac – designer de interior, punctează aspectele cheie în decorarea unei mese festive pentru Crăciun, precum și o serie de sfaturi pentru o masă cât mai frumoasă.

În decorarea mesei de Crăciun trebuie să ținem cont de două lucruri importante:

– Stilul în care vrem decorăm masa,

– Paleta de culori – numărul ideal de culori pentru orice aranjament de masă este de trei nuanțe.

Fața de masă

Se recomandă întotdeauna utilizarea unei fețe de masă pentru masa de Crăciun, de preferat dintr-un material natural – precum bumbacul sau inul.

O regulă simplă pentru combinarea culorilor este regula 60-30-10: se va utiliza întotdeauna 60% dintr-o culoare principală, 30% din una secundară și 10% dintr-o culoare de accent.

IMG_0787

Aranjamentele

Următorul pas, după așezarea feței de masă, este realizarea aranjamentului central.  Se recomandă utilizarea unor crenguțe naturale de brad, pin și tuia, așezate sub o forma ușor ondulată, urmând ca ulterior, după existența acestei baze, care marchează centrul mesei, se continuie cu așezarea de detalii și alte decorațiuni festive. Pentru ca zona centrală arate cât mai bogată și variată, crenguțele se pot alterna. Crengile de brad, pin sau tuia se găsesc în marea majoritate a florăriilor. Pentru a le putea așeza mai ușor în forma dorită, se pot tăia astfel încât aibă aproximativ 15-20 cm. 

După așezarea crenguțelor verzi, urmează adăugarea restului de detalii pentru aranjamentul central. În cazul de față, se pot adăuga conuri precum și crenguțe de Ilex cu bobițe roșii (o plantă specifică Crăciunului). E o plantă foarte populară, se găsește în majoritatea florăriilor.

După finalizarea și marcarea centrului mesei, următorul pas este setarea la nivel mental a  locurilor în care urmează fie așezate farfuriile sau se pot chiar așeza farfuriile pentru a ne ghida astfel pentru așezarea elementelor de decor.

IMG_1023

Orice masă festivă trebuie aibă și lumânări, cele mai potrivite fiind cele înalte deoarece sunt mai festive, mai elegante și se recomandă să fie așezate simetric față de elementul central de decor. Un detaliu important: pe lângă funcția estetică, de decor, decorațiunile trebuie țină cont de partea funcțională, dacă sunt prea înalte, precum lumânările, se așază intercalat, între farfurii, astfel încât cei care stau la masă se poată vedea și poată purta o conversație în timp ce sunt așezați la masă.

Farfuriile, tacâmurile și paharele

Farfuriile se aleg în funcție de felurile de mâncare care urmează se servească. Se recomandă farfuriile simple, albe, fără încărcarea mesei, dar se poate adăuga însă un plus de glam, aspect de sărbătoare, cu ajutorul șervetelor utilizate.

Ca în cazul feței de masă, este de preferat utilizarea unor șervete din material textil, nu din hârtie. De exemplu, unele albe, din in, așezate deasupra fiecărei farfurii în parte.

Pentru a le personaliza și a le da acel aspect de sărbătoare, se poate folosi un mic truc, utilizând decorațiuni pentru pomul de Crăciun. Pentru a rupe un pic din monotonie și a personaliza fiecare farfurie, acestea pot fi diferite. Se fixează pe șervețelele din in cu ajutorul unui fir, de exemplu tot de culoare roșie, obținându-se o continuare a accentelor roșii utilizate în zona de decor central.

Șervetul din in se îndoaie în două, apoi iar în două și apoi iar în două, se îndoaie parte de sus și se prinde cu șnurul roșu. Scopul final este păstrarea unei lungimi potrivite a șervetului, astfel încât atunci când este așezat peste farfurie depășească marginile acesteia, atârne în exterior pentru un plus de aspect festiv, elegant.

IMG_0788

Tot pentru a personaliza fiecare farfurie și pentru a marca locul fiecărui invitat la masă, o altă idee este adăugarea unei etichete pe care să scrie de mână numele celui care urmează să stea în locul respectiv.

În ceea ce privește tacâmurile, pentru e vorba de o masă specială, o alegere potrivită este culoarea auriu, doar în cazul în care nu s-a exagerat cu alte culori. Furculița și cuțitul se așază în partea dreaptă, iar lingura pentru supă în partea stângă. În zona de sus a farfuriei se așază lingurița pentru desert.

Apoi se adaugă paharele: unul pentru apă și unul pentru vin.

IMG_1022

dorim un Crăciun cât mai liniștit, alături de familie și cei dragi!â

Mai multă inspirație găsiți pe contul de Instagram al Monicăi.