Cum îți construiești imaginea afacerii?

Imaginează-ţi: eşti la ȋnceput de drum ȋn noua ta afacere, eşti entuziasmată şi fericită, convinsă că ȋn cinci ani vei avea cel puţin 10 angajaţi şi un sediu amenajat chic. După achiziţii, care este primul pas pe care ȋl faci? Dar al doilea? Dar al treilea? Ai răspuns la vreuna dintre cele trei ȋntrebări?

Statisticile arată faptul că 89% dintre noii antreprenori consideră că marketing-ul se face online, pe Facebook, şi 90% cred că imaginea contează ȋn procesul de achiziţie, dar nu are un rol esenţial. Aceleaşi statistici din studiile realizate pentru activitatea mea științifică spun că preocuparea pentru o imagine unitară devine primoridială abia după ce firma trece testul timpului, 82% dintre antreprenorii care au afaceri mici cu vechime de peste 5 ani afirmă că au investit ȋn identitatea vizuală şi au definit un set de valori abia după primii doi ani de activitate, la ȋnceput având doar un logo ca element distinctiv de reprezentare vizuală.

Cu siguranţă investiţia ȋn construcţia de brand şi imagine este una printre ultimele cheltuieli pe lista unui proaspăt antreprenor, ȋnsă ȋn condiţiile ȋn care concurenţa este acerbă, fie produci şi comercializezi un produs inovator, greu de realizat şi imitat, ce răspunde unei nevoi reale, fie te diferenţiezi de competitorii tăi printr-un element sau funcţiune, nişă sau serviciu post vânzare la care aceştia nu s-au gândit. Ȋn primul caz produsul va vorbi pentru el – cât de rapid a câştigat teren noul IPhone, aşa-i?

Ȋn al doilea caz…să zicem că va fi puţin mai dificil pentru ca produsul tău să vorbească de la sine, şi atunci un model coerent de comunicare, mesaje care să transmită concret, scurt şi la subiect, ce beneficii au utilizatorii/clienţii dacă ȋl utilizează, culori specific asociate şi mai ales un set de valori clare, te vor ajuta să câştigi ȋncrederea publicului tău ţintă. S-a terminat epoca ȋn care promovam produse ȋn mod agresiv, prin reduceri şi promoţii, paradigma actuală situează firmele ȋn postura de a atrage clienţii „vorbind pe limba lor”, de a crea o imagine ȋn care aceştia se regăsesc.

Tu știi cei mai simpli trei pași pentru a evidenția produsul tău?

Concret care ar fi cei mai simpli 3 paşi pe care ȋi poţi face dacă ai un produs comercializat pe o piaţă ȋn care concurenţa este cuvântul cheie şi vrei totuşi să aibă o imagine credibilă şi care inspiră ȋncredere:

bracelet-1198740_1920

1. Analizează punctele tari ale produsului tău ȋn raport cu cele ale concurenţei. Să presupunem că realizezi bijuterii handmade, poate materialele folosite de tine sunt rare şi aduse din India, Japonia şi Tailanda, avantajul tău ar fi unicitatea, beneficiul clientelor va fi legat de personalizarea bijuteriei, mai ales pentru iubitoarele culturii non-europene.

2. Stabileşte un public ţintă clar şi ȋntr-un mod cât mai detaliat. Ȋn exemplul nostru anterior, clientele tale probabil au vârsta cuprinsă ȋntre 29 şi 35 ani, sunt preocupate de cultura asiatică şi iubesc bijuteriile create special pentru ele. Acest fapt, personalizarea, ar aduce cu sine un preţ semnificativ mai mare faţă de media pieţei, ceea ce se traduce prin faptul că e nevoie de cliente cu venituri peste media zonei ȋn care distribui produsele.

3. De îndată ce sunt stabilite caracteristicile publicului ţintă, vei ştii care este tonul pe care acestea preferă să ȋl foloseşti – creativ, inspiraţional, conservator – şi canalele pe care se poate comunica eficient cu acestea – online, offline. Ȋn exemplul nostru, probabil că un ton feminin, personal, care comunică ȋn spiritul valorilor culturii asiatice mesaje sugerând valori precum prietenie, generozitate, armonie, este cel mai potrivit, un ton ȋn care clientele se regăsesc.

Oare acum, ştiind toate acestea, ce răspuns furnizezi la cele trei ȋntrebări de la ȋnceputul articolului? Crezi că prin educaţie putem ajunge de la un procent de 82% dintre antreprenori preocupaţi de imagine după 2 ani de activitate la 82% dintre antreprenori preocupaţi de imagine chiar din primul an?

Eu cred că da şi te invit şi pe tine să afli cum!

sursă foto: pixabay

By Dana Lupșa

Dana-Lupșa

Dana Lupșa este specialist PR – L.T.D. Public Relations și lector universitar doctor în management. De-a lungul celor 15 ani de carieră, a format peste 3500 studenți și oameni de afaceri, a construit 10 brand-uri de start-up-uri, cel mai important fiind cel al asociației pe care o conduce, Happy Moms.

A scris 3 cărți despre management, peste 200 articole pe teme de management și PR, în reviste precum Capital sau Business Women, a fost invitată la peste 100 evenimente pentru a vorbi despre comunicare și PR, a organizat peste 30 evenimente la care au participat 1500 femei, cu invitate precum Andreea Marin sau Gianina Corondan.

Ajută afacerile conduse sau demarate de femei, să construiască un brand credibil și să rămână în sufletul și mintea consumatorilor, transformându-i în fani, prin consultanță online și offline.