Cum să îți păstrezi timp îndelungat tonusul și energia la birou

Un fapt cunoscut este acela că meseriile care implică activități mai puțin active, sedentare, a căror rutină presupune statul prelungit pe scaun, la birou, pot determina apariția diferitelor afecțiuni ale organismului, cu care se confruntă femei de carieră din toate domeniile, de la stomatologie până la IT, în special din segmentul corporatist.

Durerile de mijloc sau de spate nu te ocolesc dacă îți petreci multe ore în fața computerului, încercând să te împarți între mailuri, task-uri zilnice și meetting-uri, iar acestea pot influența negativ performanța profesională. În lipsa unui program kinetoterapeutic personalizat, ai opțiunea de a apela la câteva exerciții simple, care să te scoată din rutină și să îți ofere acea energie de care ai nevoie în orice moment al zilei.

Există mai multe metode și tehnici de relaxare la birou care nu îti vor răpi foarte mult timp. Sunt suficiente 10 minute pentru a te simți bine și pentru a-ți recăpăta condiția fizică. Cele defavorizate în munca de birou sunt brațele. Acestea sunt ținute mereu în aceeași poziție, iar pentru relaxarea brațelor, dar și a celorlalte segmente ale corpului, există câteva metode simple și eficiente de a ne recăpăta tonusul și energia. Pentru realizarea acestor exerciții nu ai nevoie de pauze, dar nici nu îți vei deranja colegii de birou.

– Asigură-te că brațele tale sunt perfect întinse și că ai pumnii strânși. Rotește-ți timp de câteva secunde pumnii pentru relaxara încheieturilor. Încordă-ți brațele și respiră în ritm normal.

– Daca ai probleme cu gâtul, nu le ignora, prinde-ți mâinile la ceafă și împinge capul spre spate. Adoptă această metodă de relaxare a gâtului și nu te mai gândi cât de mult te-ar fi ajutat un masaj relaxant.

– Stai în fața scaunului de la birou cu picioarele depărtate la nivelul umerilor. Îndoaie-ți genunchii ca și cum ai sta pe scaun și menține-ți echilibrul pe călcâie. Când picioarele tale formează un unghi de 90 de grade, ridica-te încet în poziția inițială.

– În timpul pauzei de cafea, încearcă să-ți ridici greutatea în mâini sprijinindu-te de birou. Repetă procedura de trei ori.

– În timp ce stai la birou, ridică și coboară degetele mari, dar menține-ți tocurile pe podea. Alternativa ar fi să mergi puțin pe călcâie.

– Eliberează-ți tensiunea din umeri ridicându-i pe rând până la nivelul urechilor, apoi relaxează-te.

– Stând pe scaun, pune mai multe reviste pe pulpe, apoi ridică-ți genunchii până la nivelul pieptului. Repetă exercițiul de zece ori.

– Pune o pernă sau un alt obiect moale între pulpă și gambă și strânge-ți genunchii temeinic. Repetă mișcarea de cel puțin cinci ori.

– Stai în poziție dreaptă pe scaun. Întoarce-te ușor spre partea stânga și menține poziția pentru 20-30 de secunde. Repetă și pentru partea cealaltă.

O afecțiune des întâlnită, a cărei apariție este corelată de către specialiști cu realizarea anumitor activități profesionale, este Sindromul de tunel carpian. În aceste cazuri de evitat ar fi mișcările ce determină creșterea presiunii în tunelul carpian, regiune situată între încheietura pumnului și palma, delimitată de oasele carpiene și ligamentul carpian, de unde își ia și numele.

Această afecțiune complexă se caracterizează prin compresiunea nervului median, la nivelul încheieturii mâinii, pe partea palmară, pe structura anatomică fibro-osoasa. Mișcările repetate sau, dimpotrivă, cele în care mâna este imobilizată mult timp trebuie evitate, pe cât posibil.

Recomandări cu scop de prevenție a apariției sindromului includ: realizarea de exerciții fizice care să promoveze flexibilitatea mâinii, articulațiilor și care să îi întărească forța musculară; încetarea activității ori de câte ori apare un disconfort localizat, amorțeală, durere sau furnicături; efectuarea de mișcări care să distribuie uniform presiunea de-a lungul mâinii și care să nu crească presiunea exclusiv la nivelul încheieturii; schimbarea mâinii cu care se efectuează predilect anumite acțiuni ori de câte ori aceasta începe să se resimtă și menținerea unei posturi corecte la birou, evitarea împingerii umerilor în față.

Chiar dacă activitatea profesională îți ocupă mare parte din zi, un rol în păstrarea sănătății îl are prevenția, printr-un regim de viață sănătos, care să conțină mese regulate, sport și activități în aer liber, iar combinarea acestora să fie susținută de formarea ta continuă, autocunoașterea și autoeducația, prin păstrarea echilibrului interior.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Sursa foto - Marta Popescu Photography

Diana este profesor pentru învățământul preșcolar cu o experiență de peste 11 ani și autorul cărții „Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.