Despre dezvoltarea personală și ideea de succes, cu Daniela Dumulescu, consultant UNICEF

Daniela Dumulescu este o persoană plină de viață, veșnic activă și mereu gata să dea din energia și optimismul ei altor persoane. Cum spune și ea, se ocupă cu formarea oamenilor. Daniela este psiholog atestat, deține propria ei firmă în domeniul consilierii personale și, pentru că profesionalismul te duce în medii profesioniste este și consultant UNICEF. 

Daniela, tu ai avansat destul de rapid putem spune de la statutul de student la cel de profesionist. Te ocupi de traininguri în care formezi și modelezi persoanele care se află în fața ta. Cum a fost drumul tău?

Încă de când eram la școală îmi doream să formez oameni. Voiam să devin profesoară de matematică. Cu timpul, după ce am ajuns la psihologie, mi-am dat seama că motivația mea principală este tot în direcția aceea, de a-i forma și dezvolta pe alții, și atunci am decis să mă implic în ONG-uri, în diferite activități și proiecte. Apoi, m-am înscris la un doctorat pe o temă de dezvoltare a carierei, am devenit psiholog atestat, consultant UNICEF România și am început să fiu invitată ca și formator sau speaker la diferite evenimente în domeniul educației și nu numai. Între timp, am început și propria afacere în domeniul consilierii și formării profesionale, iar zâmbetele și  feedback-urile pe care le primesc de la clienți, sunt cel mai important beneficiu pentru mine. Mă regăsesc în ceea ce fac, e uimitor să vezi în fața ta oameni care caută soluții  pentru dezvoltarea lor, pentru viața lor și să reușești să îi ajuți să ofere sens și semnificație experiențelor lor, să le transmiți  emoție și conexiune.

IMG_1197

Care estea cea mai mare provocare?

Cea mai mare provocare în ceea ce fac este aceea de a înțelege cât mai autentic nevoile importante ale oamenilor și de a-mi păstra mereu activă în minte ideea că cel din fața mea este expert în viața lui, iar rolul meu este acela de a-l ghida să fie o versiune mai bună a lui însuși.

La ce trebuie să lucreze mai mult femeile din România, când vine vorba de dezvoltare personală?

Cred că fiecare persoană, indiferent de gen, trebuie să lucreze permanent cu ea însăși, dat fiind faptul că lumea în care trăim necesită o adaptare permanentă. În ceea ce privește femeile din România, cred că e necesar să își schimbe modul de raportare la propriul potențial. Trăim încă într-o lume în care modelele feminine de succes sunt mai puține decât cele masculine și tendința este aceea ca femeile să își subestimeze potențialul sau să își asume riscuri mai puține. Teama de eșec, mai ales în domeniul antreprenoriatului și în cel politic, este mult mai crescută la femei. Cu alte cuvinte, femeile ajung să creadă că nu vor reuși deoarece feedback-ul pe care-l primesc din jur este adesea unul descurajator, au puține modele care să le inspire și nu au suficiente experiențe anterioare care să le demonstreze contrariul. Nici eu nu am scăpat de aceste temeri. Am simțit în ultimii ani cum mi se induce inconștient ideea că  nu voi reuși, mai ales în situații dominate de bărbați. Bineînțeles, au fost situații în care am făcut greșeli și încă sunt, dar caut voit aceste situații. Mă provoc permanent. Pentru mine nu există eșec, ci doar experiență de învățare. Cu fiecare astfel de experiență, mă simt mai liberă de prejudecăți și mai puternică.

23415259_950060851809791_421494895831879125_o

Care e cel mai greu lucru atunci când îți alegi parcursul în carieră?

Cel mai greu lucru este acela de a alege. Orice alegere cu miză mare este dificilă pentru că viața nu ne oferă posibilitatea de a testa toate opțiunile posibile. La fel ca în afaceri, ne vom întreba cel puțin o dată cum ar fi fost dacă am fi ales altceva. Cred că aș spune că cel mai dificil este să găsești formula fericită pentru a îmbina valorile tale, lucrurile în care crezi, cu realitatea pieței muncii. De aceea cred că este important să privim cariera ca pe un proces dinamic, permanent. Mie îmi place să îmi imaginez cariera precum traseul pe un munte. Cu priveliști și oportunități frumoase, dar și cu provocări, care ne duc cu fiecare pas mai aproape de ceea ce înseamnă succesul pentru noi.

Ce ar trebui să fie succesul? Definește-l tu, din perspectiva ta.

Cred că aceasta este întrebarea care mă provoacă cel mai mult. Am studiat mult ca psiholog ideea de succes, dar nu am înțeles-o decât când am încercat s-o înțeleg prin prisma experiențelor personale. Pentru mine succesul este o stare mentală echilibrată care îmi permite să caut experiențe de dezvoltare, să le trăiesc conștient și în acord cu valorile mele. Spre exemplu, pentru mine o valoare importantă este libertatea, și atunci mă duc înspre experiențe care îmi oferă libertatea de a-mi gândi și organiza timpul așa cum doresc. Cred că succesul începe acolo unde îți permiți ție să îți trăiești valorile, să fii prezent, să găsești sens în ceea ce faci și, mai ales, să privești fiecare eșec ca pe o experiență de dezvoltare.

dd1

Ce ar trebui să facă o femeie de succes în momentele în care simte că nu mai poate?

În primul rând să accepte acest lucru. Este normal și firesc să trecem prin așa ceva, iar acest lucru nu înseamnă că suntem mai puțin puternice, competente sau valoroase. Societatea noastră este foarte competitivă, cu atât mai mult pentru femei. Ni se cere să îndeplinim o mulțime de roluri personale și profesionale și uităm să  avem grijă de noi, deși noi suntem cea mai importantă resursă pe care o avem. Este important să ne cunoaștem limitele, să recunoaștem  când nu mai putem, să ne oprim și să ne permitem să nu fim perfecte. Să ne întoarcem la ceea ce ne relaxează și ne încarcă cu energie.

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

 Sursă foto: arhiva personală Daniela Dumulescu