Dite Dinesz

Acolo unde ajungi doar pe poteci

Un reporter, un an, 12 sate izolate, 120 de oameni. Pentru oamenii pe care i-a cunoscut, mersul vieții e mersul pe poteci. A cunoscut oameni care aveau pensie 4 lei, iar pentru ei, poștasul urca în vârf de munte. Acolo s-au născut, acolo e lumea lor – trăiesc în vârf de munte. 

Prin reportajele pe care le-a făcut, le-a deschis ușa, le-a umblat potecile, pentru ca ei să nu rămână uitați de lume.

Dite Dinesz, omul din spatele proiectului “Izolați în România”, a urcat în 2006 pentru prima dată pe un munte, pe vremea când era o simplă jurnalistă.

Cu o mașină, un cameraman și nicio idee despre ce urma să descopere, a plecat în căutarea comunităților izolate din România, intrigată de dorința de a cunoaște poveștile oamenilor care trăiesc departe de lumea modernă.

Cele 12 episoade filmate în vârful munților din 9 județe ale țării (Caraş, Mehedinţi, Maramureş, Alba, Suceava, Neamţ, Harghita, Vrancea, Hunedoara) s-au transformat într-un documentar premiat, Life is a Path, și numeroase campanii derulate chiar de ea.

Proiectul care o definește pe Dite ca lider al schimbării în comunitate este un exemplu despre cum uneori, pe același drum, nu se schimbă nimic, și totuși se schimbă atât de multe.