Țări precum Spania au devenit un exemplu prin legalizarea concediului menstrual. Scoția oferă produse de igienă menstruală gratuit. În România, asociația Pe Stop a lansat și dezvoltat la nivel național Rețeaua Demnității, un proiect de luptă împotriva sărăciei menstruale și facilitare a accesului la produsele de igienă necesară pentru fetele și femeile în situații vulnerabile din întreaga țară.
Rezultate în 2024 până acum
Lipsa accesului la astfel de produse are un impact negativ nu doar asupra sănătății femeilor care nu și le permit, ci și asupra educației (absenteism școlar în zilele menstruației) și demnității lor. Astfel a luat naștere, în 2022, Rețeaua Demnității.
În 2024, 11 noi echipe de voluntari din 10 județe ale țării s-au alăturat Rețelei Demnității. În urma recrutării, training-ului și sprijinului primit din partea echipei fondatoare, echipe din 15 județe din România ajută acum 900 de femei și fete cu absorbante Always în fiecare lună.
„Sărăcia menstruală este, din păcate, un fenomen sistemic care afectează 1 milion de fete și femei din România. Prin Rețeaua Demnității, ne-am propus să ajungem la cât mai multe dintre ele prin intermediul echipelor locale, care se orientează cel mai bine în comunități. Scopul final este să avem echipe în fiecare județ, pentru ca sprijinul împotriva sărăciei menstruale să fie cât mai la îndemână pentru cele vulnerabile. Sprijinul susținut al Always, încă de la începutul proiectului, a fost esențial pentru desfășurarea și evoluția programului.
Sperăm ca, în cele din urmă, să ajutăm la dezvoltarea unor politici publice care fac produsele de igienă menstruală mai accesibile tuturor celor care au nevoie.” – Irina Vasilescu, Președintă Pe Stop
Planuri pentru 2025
Prin colaborarea strategică cu unul dintre cele mai importante branduri de îngrijire feminină, Always, proiectul urmează să continue și în 2025. Pe Stop va deschide apelul pentru noi echipe de voluntari, care vor primi resursele necesare pentru a crea impact în comunitățile lor.
În 2025, Pe Stop și-a propus să adauge alte 10 județe la Rețeaua Demnității, astfel încât să existe echipe în peste jumătate din județele țării.
Mai multe detalii despre Rețeaua Demnității sunt disponibile la https://pestop.org/reteauademnitatii.
Pe Stop distribuie lunar pachete cu produse de igienă menstruală, organizează cursuri despre corp, igienă și relații și face demersuri ca legea să le faciliteze celor vulnerabile accesul la resursele necesare pentru gestionarea sigură și demnă a menstruației.
Rețeaua Demnității este un proiect Pe Stop, cu sprijinul Always, un brand P&G, Netherlands Helsinki Committee și Voice Amplified.