Festivalului Internațional de Carte Transilvania, ediția 10: emoție, oameni și peste 40.000 de cărți vândute

Cea de-a zecea ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania a fost o reușită, spun organizatorii. O reușită atât din punct de vedere al numărului de cărți vândute, a calității evenimentelor, cât și a îndeplinirii misiunii FICT, aceea de a aduce oamenii mai aproape de carte, în special tinerii. 

Ediția de anul acesta a însemnat 60 de evenimente, patru invitați speciali, 116 speakeri, 47 de lansări de carte, 13 dezbateri și conferințe, multe zâmbete și mulți tineri care au venit în căutarea cărții. 

„În acești zece ani, FICT-ul a reușit să îi facă pe tineri să citească. Chiar și anul acesta au fost foarte mulți copii, foarte mulți tineri. Cred că am reușit să dăruim ceva societății și să reușim cu adevărat să facem ceva bun. Am tot povestit de eforturile depuse pentru a organiza fiecare ediție, de lipsa banilor, de sacrificii și altele. Însă misiunea noastră este tocmai asta: să dăm ceva bun, cu adevărat bun, oamenilor. Singurul bun adevărat din lumea asta pornește de la carte. S-au cumpărat zeci de mii de cărți. Înseamnă că aceste cărți ajung undeva. Poate nu toate, dar o parte. Iar asta înseamnă că ne-am îndeplinit misiunea. Dacă reducem toată munca noastră la misiunea asta și ne dăm seama de ea, ne-am întregit sufletul”., mărturisește Gabriel Bota, directorul FICT.

În ciuda statisticilor îngrijorătoare de la nivelul României, care spun că aproximativ 7,4 milioane de români de peste 16 ani nu citesc nicio carte într-un an de zile, ce s-a întâmplat la FICT săptămâna trecută, aduce o perspectivă luminoasă pieței de carte. Concret, cele 43 de edituri prezente au vândut, cumulat, peste 40.000 de cărți. 

„Cu siguranță cel mai bine s-au vândut cărțile pentru copii și cele pentru adolescenți, ceea ce este îmbucurător. S-au vândut bine cărțile SF, istorie și dezvoltare personală. Surprinzător, cărțile de amenajare casă și grădină au fost la mare căutare. Se remarcă o ușoară creștere pe autori români contemporani. De asemenea, s-au vândut bine cărțile autorilor care au fost prezenți la festival, care au lansat cărți sau care au participat la conferințe și dezbateri.”, a spus Luminița Rusu, manager editorial. 

Pentru mai multe informații, se găsesc pe site-ul FICT, dar și paginile de Facebook și Instagram

Despre FICT 

Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT) a fost conceput în anul 2013 cu scopul de a susține cultura română.

În timp, FICT a devenit mai mult decât un festival, fiind în prezent o umbrelă sub care au loc diferite evenimente care au în centru cartea și care au loc fie cu recurență fie ocazional, în funcție de diferite nevoi culturale. 

Festivalul Internațional de Carte Transilvania are loc în fiecare an, în toamnă, adunând cele mai importante edituri naționale. În cadrul acestuia au loc zeci de evenimente, printre care se numără lansări de carte, întâlniri cu scriitori români și internațional, dezbateri pe teme de actualitate, concerte, spectacole de teatru, recitaluri de poezie. Festivalul reunește astfel an de an diverse laturi ale artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură.

Lecturile Insomniacelor este un club de carte care funcționează sub egida FICT. Întâlnirile au loc lunar, iar scopul său este de a promova și dezbate creațiile literare ale scriitoarelor contemporane.

FICT are un caracter educativ, științific, cultural și social, având scopul promovării cercetării științifice, a culturii române, a spiritului civic, susținerii publicațiilor științifice de specialitate, a materialelor de popularizare, organizării de manifestări științifice și expoziționale, cointeresării.