Filmul regizat de românca Adina Pintilie câștigă marele premiu al Berlinalei din acest an

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul din cele mai importante festivaluri de film din lume, care are loc anual la Berlin, începând cu anul 1951. Cele mai importante premii acordate sunt „Ursul de Aur” și „Ursul de Argint”.

În cadrul galei premiilor celei de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, marele trofeu, „Ursul de aur”, a fost oferit filmului regizat de românca Adina Pintilie, „Touch Me Not”, desemnat și cel mai bun lungmetraj de debut.

adina pintilie 3

A fost un proces foarte îndelungat, am lucrat șapte ani la proiectul acesta și cu personajele am lucrat foarte strâns patru ani, un mix de materiale foarte reale din viața lor personală, întâlniri între personaje reale și personaje ficționale, jurnale filmate pe care le-am ținut de-a lungul timpului cu personajele, a fost un proces foarte interesant, n-a fost o filmare propriu-zisă, a fost mai degrabă un proces de cercetare artistică, dacă vreți”, a declarat Adina pentru Digi24.

Echipa filmului a fost mixtă, din Bulgaria, Franța, Anglia, Australia, Germania, România, însă majoritară de origine română. Regizorul speră că filmul va fi primit și în România „cu deschidere, curiozitate și căldură”, la fel ca în afara țării.

Alte filme românești care au luat premii importante la Berlin, în ultimii ani, sunt „Poziția copilului” (premiul „Ursul de aur”, 16 februarie 2013) și Radu Jude, pentru lungmetrajul Aferim!” („Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie, 14 februarie 2015).

 Iată premiile Berlinalei din acest an:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Touch me not”, de Adina Pintilie (România, Germania, Cehia, Bulgaria, Franţa);

adina pintilie 4

Ursul de Argint Marele Premiu al Juriului – „Twarz” (Mug), de Malgorzata Szumowska (Polonia);

Ursul de argint Premiul Alfred Bauer pentru film care deschide noi perspective – „Las herederas”, de Marcelo Martinessi (Paraguay, Uruguay, Brazilia, Norvegia, Franţa);

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Wes Anderson pentru „Isle of Dogs” (Regatul Unit, Germania);

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă – Ana Brun, pentru „Las herederas” (Paraguay, Uruguay, Brazilia, Norvegia, Franţa);

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Anthony Bajon, pentru „La Pričre” (Franţa);

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – „Museo”, de Alonso Ruizpalacios (Mexic);

Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică – „Dovlatov”, de Alexey German (Rusia, Polonia, Serbia).

Sursă foto: libertatea.ro, blacknews.ro, sfgate.com. Sursă articol: digi24.ro