Frica de succes

La prima vedere, pare o contradicție de termeni, pentru că toți ne dorim să avem succes; suntem construiți pentru perseverență, autodepășire și succes.

Și totuși, unii dintre noi preferă să rămână cumva în umbră chiar dacă rezultatele, experiența acumulată în plan profesional, ne-ar putea da aripi pentru a aspira mai sus… către culmi profesionale, sociale mai înalte.

Personal, și eu m-am confruntat cu această temere.

Consider că ar trebui să ne pună pe gânduri, și să ajungem în profunzime  printr-un o serie de exerciții de reflecție, conștientizări, urmate de aplicații cotidiene.

Cum recunoaștem, cum arată teama de succes?

Ne este teamă, frică pentru că nu ne simțim suficienți de bine pregătiți, nu avem suficientă încredere în noi în primul rând, sau pur și simplu ne aflăm în varianta în care nu ne dorim asumarea de noi responsabilități.

În spatele acestei temeri se pot afla mecanisme mult mai profunde: anumite răni emoționale care s-au amprentat și care ne determină prin mecanisme perfecte să rămânem cumva legați de acestea atâta vreme cât nu conștientizăm.

Astfel unele cuvinte, critici, reproșuri primite, scenarii cum că nu vom putea fi niciodată la înălțime, din partea unor persoane importante din viața noastră... care sunt în permanență cumva vii, ne pot condiționa să performăm doar până la un anumit nivel.

Sau un alt scenariu destul de plauzibil ar putea fi reprezentat de existența unei climat ambiental profesional care nu a cultivat aprecierea și încurajarea spre un nivel profesional superior, firesc, de creștere.

Cum putem cultiva atitudinea că merităm să avem succes?

Schimbându-ne atitudinea, înțelegând mecanismele profunde, eliberându-ne de unele etichete pe care alții pe care le-au pus pentru noi, conștientizând că suntem într-un permanent proces de creștere și că este firesc să ne asumăm și această etapă atunci când ne simțim pregătiți.

Cei care s-au confruntat la rândul lor cu această temere pot simți intuitiv și vor identifica semnalele, terenul, când o persoană are suficient potențial… dar mai lipsește acel imbold, încurajare pentru a determina o persoană să facă saltul spre următorul nivel.

Acordarea de apreciere, consider din experiența mea că este un ingredient cheie atât de necesar și util inclusiv celor care se pregătesc pentru asumarea succesului, pentru nivelul următor.

Eliberându-ne de povara blocajului că nu am fi demni de a avea uccess, că suntem prea „mici”, vom da curs unor proiecte in ce în ce mai ambițioase la care nici noi nu am fi crezut că putem fi parte.

Aș afirma că eliberarea de acest blocaj necesită o schimbare la nivel calitativ și asupra vieții în general, deschidere spre necunoscut, adaptabilitate, construirea unui mindset în permanență, asumare, vulnerabilitate.

Doar admițând la nivel mental măreția din noi vom putea prin fiecare experiență acumulată, să punem piese importante la construcția succesului, templului măreț reprezentat de fiecare dintre noi.

Succesul odată asumat, ne „cheamă” la a avea o prezență ireproșabilă, integră așa cum putem fi la acel moment, atât pentru noi cât și pentru ceilalți.

By Daniela Anton, Psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Bacău

DANIELA ANTON THE WOMAN

Daniela Anton, psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, are experiență de consilier psihopedagog în domeniul preuniversitar și profesor de psihologie.

Daniela este preocupată de dezvoltarea profesională și de dorinţa de a reuni oamenii în general. Pe parcursul ultimilor doi ani, prin prisma zonei profesionale, a fost implicată și în organizarea și desfășurarea unor campanii social-umanitare, experiențe care i-au arătat că întotdeauna oamenii pot fi sensibilizați și motivați în slujba unor astfel de acțiuni.

Un alt domeniu de interes este reprezentat de inteligența emoțională și modul în care  autocunoașterea și acceptarea emoțiilor face diferența în viețile noastre, aducând calitate și autenticitate, inclusiv la locul de muncă.

Daniela este coordonator local al proiectului „Seri Pozitive Bacău”, proiect adresat comunității. Pasiuni: călătoriile, lecturi, scrierea de articole (revista „Cariere, Jurnal de Leadership”)

sursa foto: unsplash.com&arhivă personală