Fuga la cultură: Eveniment unic ce aduce împreună sportul și cultura într-o alergare captivantă

În data de 8 octombrie 2023, orașul Cluj-Napoca va găzdui un eveniment de excepție care aduce în prim-plan un stil de viață sănătos, cultura și istoria.

“Cluj Semimaraton – Fuga la Cultură” este un proiect inovator dezvoltat în colaborare cu Festivalul Internațional de Carte Transilvania, Sport Management Events, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Consiliul Local Cluj-Napoca. Acest proiect își propune să promoveze atât cultura, cât și sportul, aducându-le într-o armonioasă simbioză care să inspire și să educe.

Evenimentul începe de la kilometrul 0 al Clujului, Piața Unirii, și poartă numele de “Fuga la cultură”.

Acest proiect inedit va oferi participanților o experiență de neuitat, combinând cinci probe de alergare ce acoperă trei dimensiuni esențiale: cultura, istoria și educația. Traseul va trece prin cele mai importante instituții culturale ale municipiului, oferind astfel alergătorilor și susținătorilor o incursiune unică în lumea culturii clujene.

Gabriel Bota, directorul Festivalului Internațional de Carte Transilvania, explică: “Acest eveniment este un act de curaj, dar unul foarte necesar. Dorim să creștem interesul pentru sport și cultură, mai ales în rândul tinerilor, și să promovăm valorile artei locale, naționale și internaționale. Este un concept unic la nivel național și internațional.”

Paul Smereciuc, Director Sport Management Events, adaugă: “Acesta este cel mai important eveniment sportiv al toamnei la Cluj. Un eveniment unic cu un mesaj esențial: pentru o viață sănătoasă, avem nevoie de sport și de cultură.”

Prima ediție a proiectului “Fuga la cultură” își propune să promoveze cultura și sportul ca elemente esențiale ale dezvoltării personale individuale. Evenimentul are trei dimensiuni distincte:

-Dimensiunea cultural-sportivă: Traseul va oferi alergătorilor o incursiune în istoria Clujului și a Transilvaniei, incluzând obiective importante precum Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail, Palatul Banffy, străzile istorice ale orașului și multe altele. Alergătorii vor avea oportunitatea de a intra în interiorul instituțiilor culturale majore, precum Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Universitatea „Babeș-Bolyai”, Opera și Teatrul Național, Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie.

-Dimensiunea educațională: Alergătorii vor beneficia de informații electronice și pliante tipărite despre obiectivele istorice și culturale pe care le vor întâlni pe parcurs. Fiecare cursă va fi denumită în onoarea unei arte, iar medaliile și trofeele vor simboliza o carte deschisă, subliniind importanța educației și a culturii în dezvoltarea personală.

-Dimensiunea sportivă: Evenimentul include cinci probe diferite de alergare care se adresează tuturor segmentelor de vârstă. Acestea includ

– semimaratonul de 21 de kilometri,

-cursa clasică de 10 kilometri,

-crosul de 5 kilometri,

-cursa populară de 2 kilometri și

-cursele pentru copii.

Locurile pentru participanți sunt limitate, așa că îndemnăm pe toți cei interesați să se înscrie cât mai curând posibil. Pentru înscrieri și informații suplimentare, vizitați site-ul oficial al evenimentului runincluj.run.

“Cluj Semimaraton – Fuga la cultură” reprezintă un pas important către promovarea unui stil de viață sănătos, încurajând simultan interesul pentru cultură și sport în rândul comunității. Acest proiect unic aduce împreună pasionații de sport și cultura într-un mod captivant și inovator, construind o punte între două lumi care, în mod obișnuit, par a fi separate.

Contact de presă: Bianca Tămaș / 0741751431 / transilvaniabook@gmail.com