Ia românească, modelul țesut care a cucerit femei din întreaga lume

Nu există o istorie scrisă a iei, o dovadă testamentară care să ne spună când și unde a apărut pentru prima dată, care au fost primele mâini care au cusut pe o bucată de pânză albă modele colorate. Ia se află însă în centrul atenției oricărui port popular românesc, indiferent de regiunea despre care vorbim.

ZmQ1NTQ2YTMzMTgzNDYyNmRmNDgwYzI3NDFmYjczZg==.thumb

Ia a devenit astfel, de la o piesă de îmbrăcăminte, la un simbol național, având chiar și o zi dedicată, pe 24 iunie, sub denumirea de Ziua Universală a Iei Tradiționale Românești. Prima ediție a avut loc în 2013.

regina-maria-fotografiile-fac-parte-din-fototeca-muzeului-national-de-istorie-a-romaniei (1)

Regina Maria a României a fost o mare admiratoare a modelelor de ie, îmbrăcând costumele populare românești de nenumărate ori.

În prezent, ia a fost reactualizată, iar tot mai multe femei optează pentru ie atunci când își compun o ținută. Însă ia nu a trezit sentimente de admirație doar în rândul românilor, ci și în rândul designerilor internaționali, care s-au inspirat din modelele tradiționale românești. Tom Ford a îmbracat-o pe Adele într-o bluză cu model ce ne duce cu gândul la modelele muntenești.

 adele_tom_ford_25554100

Yves Saint Laurent a folosit însă pentru prima dată modelele de la noi din țară, într-o colecție de haute couture, la Paris, în anul 1981.

Yves_Saint_Laurent_collection

By Loredana Bertișan – Editor Contribuitor The Woman

2

Loredana este de profesie jurnalist, cu experiență de peste cinci ani în domeniu. A lucrat pentru mai multe publicații locale și naționale și a urmat mai multe stagii de formare în domeniu atât în țară, cât și în străinătate. Este absolventă a Departamentului de Jurnalism din cadrul Universității ,,Babeș-Bolyai”. Pe parcursul studiilor a descoperit că are o pasiune pentru partea de social și voluntariat, așadar a creat comunitatea Art4Education prin care se ocupă de campanii caritabile pentru copiii din satele României.

Sursa foto: historia.ro, Vogue, GettyImages, promenada.ro