Începe TIFF.23! Recomandările din acest weekend

Astăzi, inima TIFF.23 începe să bată. Urmează 11 zile efervescente și, sperăm, pline de soare. Uite ce îți recomandăm în primul weekend al festivalului:

 

Vineri, 14 iunie

 

Setează-ți alarma pentru a prinde primul film din festival, Călugărul (The Monk, r. Mira Jargil, Christian Sønderby Jepsen), un documentar emoționant despre un om de știință danez care renunță la carieră și familie pentru a deveni călugăr budist într-o mănăstire din Sri Lanka. Ora 12:30, la Cinema Arta.

Tot o poveste despre schimbări radicale, de data asta ficțională, este și cea din Să nu doarmă nimeni (Something is About to Happen, r. Antonio Méndez Esparza) – ora 18:00, Cinema Florin Piersic. După ce angajatorul ei dă faliment, Lucía se apucă de taximetrie și astfel, ajunge să cunoască cu adevărat oamenii.

Începând de vineri, la Muzeul de Artă te așteaptă niște expoziții care te îndeamnă la introspecție și visare. 44 Women este un experiment creativ realizat de Doina Levintza și Ovidu Buta, o călătorie fotografică bazată pe reciclarea unor costume iconice de teatru și film. Frânturi aduce în prim-plan universul intim al femeilor LGBTQ+ și a persoanelor non-binare prin seria de fotografii și interviuri realizate de artista și activista Ruth Borgfjord. Căutând sinceritate este o expoziție de portrete vulnerabile realizate de fotograful Vlad Braga, iar Changing environments. Together va prezenta publicului instalații și lucrări multimedia care vorbesc despre impactul noilor tehnologii. Nu rata nici instalația Inima Festivalului, de pe strada Universității.

Cu peste 3.000 dintre voi ne vedem la Gala de Deschidere, unde vă așteaptă multe surprize și proiecția Dogman, cel mai recent film al lui Luc Besson.

Descoperă programul zilei aici.

 

Sâmbătă, 15 iunie

 

Invitat special al TIFF.23 și omagiat în cadrul secțiunii 3×3, cineastul italian Daniele Luchetti va fi prezent la proiecția celui mai recent film al său, Încredere (Confidenza, 2024), sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților. E un thriller sentimental despre cum dragostea şi frica îți pot schimba viața iremediabil.

Copa 71 (r. Rachel Ramsay și James Erskine), un documentar puternic produs de Serena și Venus Williams, e genul de experiență pe care trebuie să o trăiești pe marele ecran din Piața Unirii, de la 21:45. Vei descoperi un moment sportiv care a făcut istorie, dar care a fost ignorat până acum: Cupa Mondială de Fotbal Feminin din 1971, un eveniment neoficial care a avut loc în Mexic în fața unei audiențe impresionante.

Aproape în fiecare seară din festival, la Muzeul de Artă au loc concerte ale unor trupe românești și internaționale din zone cât se poate de diverse, care-ți vor oferi niște show-uri de neuitat. Spațiul din curtea muzeului se va deschide zilnic de la ora 16:00 și include un bar și o zonă de lounge. Sâmbătă, de la ora 19:00, vor concerta Dimitri’s Bats.

Descoperă programul zilei aici.

 

Duminică, 16 iunie

 

Discuțiile din seria InspiraTIFF încep duminică, de la ora 17:00, la TIFF Lounge, cu o întâlnire cu nimeni alta decât Jojo T. Gibbs, pe care ai văzut-o în Dogman, dar și în alte filme importante din ultimii ani, precum Past Lives (r. Celine Song) sau Civil War (r. Alex Garland). 

Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator (r. Trevor Poots) face un portret al lui Nicolae Ceaușescu și îi spune povestea prin cei cei care l-au cunoscut îndeaproape, l-au urmărit, l-au servit și i-au executat ordinele. Aceasta face parte din Va Urma, secțiunea dedicată serialelor, și o poți vedea de la ora 18:00, la Cinema Florin Piersic.

Imperiul simțurilor (In the Realm of Senses, r. Nagisa Oshima) este genul de film șoc, controversat și cenzurat care a fost văzut de mai puțini decât cei care s-au grăbit să-l interzică. E o poveste erotică fără limită pe care o poți vedea într-o proiecție specială la Castelul Banffy din Bonţida, de la ora 21:30.

Descoperă întreg programul TIFF aici.

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice – DRI, Primăria Comunei Florești, Europa Creativă – MEDIA

Sub-egida: UNESCO City of Film