Melinda Gates, de la angajat Microsoft la unul dintre cei mai influenți filantropi ai lumii

„Noi absolvim mai puțini tehnologi femei. Nu este bine pentru societate. Trebuie să o schimbăm!”

(Melinda Gates, co-fondatorul Fundației Bill & Melinda Gates)

Filantropul american Melinda Ann Gates, fost angajat al Microsoft și soția lui Bill Gates, este co-fondatorul Fundației Bill & Melinda Gates, cunoscută și sub numele de Fundația Gates, o fundație privată, lansată în anul 2000, despre care se spune că este cea mai mare și transparentă fundație privată  din lume.

melinda 1

Obiectivele principale ale fundației sunt, la nivel global, acelea de a spori asistența medicală și de a reduce sărăcia extremă, iar în America, de a extinde oportunitățile educaționale și accesul la tehnologia informației. De la înființare, Fundația a susținut o gamă largă de proiecte sociale, de sănătate și  educaționale, inclusiv înființarea Burselor Gates de la Universitatea Cambridge.

În anul 2002, fundația a primit Premiul pentru cel mai mare serviciu public, un premiu acordat anual de Jefferson Awards. La finalul anului 2005, Melinda și Bill Gates au fost numiți de Time ca Persoane ale anuluiprimind Premiul Spaniol de Asturias pentru cooperare internațională, în primăvara anului 2006, ca recunoaștere a impactului lor mondial prin donații caritabile.

melinda 2

În perioada următoare, în onoarea activității Melindei Gates, prin care a îmbunătățit viața copiilor din întreaga lume, Spitalul de Copii din Seattle a denumit clădirea Melinda Gates Ambulatory Care, în toamna aceluiași an Melinda primind și Insignia Ordinului vulturului aztec, pentru munca filantropică din întreaga lume în domeniul sănătății și educației, dar în special pentru cea din Mexic și datorită Proiectului „ Un país de lectores”.

În anul 2007, Melinda Gates și soțul ei au fost clasați drept Cei mai importanți filantropi din America. În același an, președintele Indiei, Pratibha Devisingh Patil, a  acordat Fundației Bill & Melinda Gates Premiul Indira Gandhi pentru Pace, dezarmare și dezvoltare, Melinda primind și titlul onorific de Doctor în medicină de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia.

gates-photo-3

Melinda a ocupat, de-a lungul timpului, primele locuri în clasamentul Forbes al Celor mai puternice 100 de femei: Locul 3 în anul 2013 și anul 2014 , Locul 4 în anul 2012 și Locul 6 în anul 2011. Melinda Gates s-a numarat printre „Cei mai urmăriți 100 Tweeters ai Bunăstării Sociale, în anul 2013”, fiind numită Comandant de onoare al Ordinului Imperiului Britanic, în anul 2013, pentru serviciile sale de filantropie și dezvoltare internațională.

Ca o recunoaștere pentru activitățile filantropice ale fundației în India, Bill și Melinda Gates au primit a treia cea mai înaltă onoare civilă din India, Padma Bhushan, în anul 2015. La 22 noiembrie 2016, președintele Barack Obama la onorat pe Bill și Melinda Gates cu Medalia prezidențială de libertate, pentru eforturile lor filantropice.

Barack Obama, Melinda Gates, Bill Gates

Și în acest an, Melinda Gates a primit nenumărate premii, fiind clasată de compania Richtopia, Marea Britanie, pe locul 12 în lista „Celor mai influenți filantropi” și locul 200 ai „Intreprinzătorilor sociali din întreaga lume”, primind, împreună cu soțul său, cel mai înalt premiu național din Franța, Legiunea de Onoare din Paris, pentru eforturile lor caritabile.

De curând, pentru „serviciile excepționale de pace și înțelegere internațională”, Melinda Gates a fost decorată cu Medalia de Pace Otto Hahn a Asociației Națiunilor Unite din Germania, Berlin-Brandenburg, în prezent aceasta contribuind la rezolvarea unei probleme importante la nivel internațional: lipsa femeilor în tehnologie.

By Diana Arieșan – editor contribuitor The Woman

Processed with MOLDIV

Diana, profesor pentru învățământul preșcolar, cu o experiență de 12 ani în domeniu, este autorul cărții „ Abis în dealul sihastru”, lansată în anul 2013 (Editura Grinta, Cluj-Napoca). În anul 2015 a devenit membru al Cenaclului UBB, proiect realizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și a Școlii Populare de Arte „ Tudor Jarda”, din Cluj-Napoca, secția retorică, Diana are preocupări pentru artă, sub toate formele sale. În perioada 2012-2014 a fost membru al trupei de teatru „ Pavlov 25”, iar în prezent își consolidează abilitățile de retor în cadrul diferitelor evenimente culturale.

Surse foto: newsok.com, newsweek.com, alaskaairblog.files.wordpress.com, telegraph.co.uk.