Natură și tehnologie: Liberty Technology Park Cluj, gazda primei competiții de mutirotoare din Cluj-Napoca

Liberty Technology Park Cluj încurajează pasiunea, inovația și noile tehnologii. Ca aplicare a acestei filosofii, parcul tehnologic a găzduit, în vara anului trecut, prima competiție de multirotoare din Cluj-Napoca – un sport modern, intrat recent în România.

Sprintene, colorate și telecomandate – așa sunt multirotoarele de curse, cunoscute publicului larg sub denumirea „drone”. Pentru specialiști, acestea sunt „quadrocoptere”, adică aeromodele cu patru motoare și cu patru elice, construite cu accent pe agilitate și manevrabilitate. Zeci de asemenea drone s-au întrecut la Liberty Technology Park Cluj în cursul verii trecute, în cadrul unui eveniment la care au asistat câteva mii de clujeni și nu numai.

Liberty Multirotor Racing 2017 (4)

Cu o accelerație de la 0 la 100 de km care poate fi și de 1,8 secunde și cu viteze de până la 140km/h, dronele s-au întrecut într-o cursă printre puncte de control, obstacole, tunele și porți, Liberty Technology Park dovedindu-se a fi un spațiu ideal pentru o competiție în care natura și tehnologia au făcut spectacol pentru public.

Organizată de Asociația Română de Aeromodelism (A.R.A.) în parteneriat cu Liberty Technology Park Cluj, competiția „Liberty Multirotor Racing 2017” i-a atras pe piloții amatori. Finala, după două zile de curse cu obstacole, a fost câștigată de Grunner Ali Grunner (locul I), Victor Vuicin (locul II) și Daniel Ionuț Mihalache (locul III).

Liberty Multirotor Racing 2017 (3)

„Suntem mândri că am găzduit prima competiție de multirotoare de curse din Cluj-Napoca, mai ales că am descoperit că majoritatea rezidenților parcului nostru tehnologic sunt pasionați de inovație, noi tehnologii și noi sporturi. În acest spațiu, natura și tehnologia se completează foarte bine”, a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

În cursa spre premii, aeromodelele au fost controlate de la sol prin radiotelecomandă, în timp ce piloții urmăreau traseul cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală. Pista, cu o linie de pornire și una de sosire, a avut un parcurs tridimensional – aparatele au zburat în sus, în jos, în jurul și prin diferite puncte de control, obstacole, tunele și porți, iar spectatorii au urmărit cursele pe un ecran de 3,8 x 3,2 m.

Liberty Multirotor Racing 2017 (5)

Potrivit reprezentanților A.R.A., în România există în prezent aproximativ 60 de piloți care practică această ramură sportivă, iar tendința este de creștere, în special în rândul tinerilor.

Asociația Română de Aeromodelism organizează asemenea competiții cu caracter deschis pentru a veni în sprijinul pasionaților de acest sport, pe care îl considerăm nobil. Vrem să promovăm în România aeromodelismul și modelismul în general”, a declarat Babos Andras Sandor, președintele Asociației Române de Aeromodelism.

Liberty Multirotor Racing 2017 (6)

Cursele cu multirotoare, mai populare în țările vestice, reprezintă încă o noutate în țara noastră. Primele competiții au avut loc în 2016  – la București, Brașov și Salina Turda, iar anul trecut au mai fost organizate competiții la București și Brașov.

Nora Călbază

Sursa foto: Asociația Română de Aeromodelism