În noiembrie 1997, Norina Gâvan a fost primul angajat din România al companiei germane Wörwag Pharma. Acum, conduce un business cu 72 de angajați și o cifră de afaceri de 180 milioane de lei. Am discutat mai multe într-un interviu cu Norina despre viziunea în antreprenoriat, grija pentru oameni, precum și despre mediul de lucru și importanța tehnologiei în activitatea pe care o desfășoară.
-
Cum te-ai descrie ca om, ca profesionist?
Pe scurt: implicare, perfecționare, multă muncă și disciplină. Pentru mine, activitatea profesională înseamnă în primul rând pasiune pentru ceea ce fac, responsabilitate să schimb în bine și dorință de dezvoltare. Si cred că fără disciplină n-aș putea realiza nimic din ce ne propunem.
-
Pe ce pui accent în activitatea ta și care sunt implicațiile la nivelul echipei?
Principiile mele în managementul companiei din poziția de CEO Wörwag Pharma România, au la bază ceea ce prețuiesc în primul rând ca om. Pun mare preț pe bunul simț, cei șapte ani de acasă, pe atitudinea optimistă și comunicarea deschisă, transparentă a viziunii și a acțiunilor atât ale mele cât și ale companiei. Cred mult în oameni și cred în implicarea întregii echipe în misiunea organizației.
Cred că atunci când o echipă întâmpină dificultăți în lucrul împreună, performanțele companiei vor lăsa de dorit. În schimb, o echipă dă dovadă de eficiență când membrii care o formează știu fiecare de ce fac parte din echipă, își înțeleg unul altuia personalitatea, au obiective comune și își cunosc motivația a ceea ce fac individual și împreună.
Suntem diferiți, iar acest lucru trebuie să îl folosim în beneficiul nostru, al fiecăruia dintre noi, precum și al întregii echipe.
-
Poveștește-ne care este domeniul tău de suflet/activitățile pe care le faci cu mare placere
Toate activitățile le fac cu mare plăcere, însă trebuie să recunosc că domeniul meu de suflet este podiatria. În aprilie 2015, împreună cu un grup de prieteni, medici inimosi, am lansat Asociația de Podiatrie, care urmărește să dezvolte podiatria (îngrijirea medicală a piciorului) în România, să dezvolte specializarea de podiatrie în rândul profesionistilor din domeniul sanatatii (medici, asistenti medicali, fiziokinetoterapeuti) și să creeze ocupația de podiatru și în România. Organizăm conferințe internaționale, programe de școlarizare, iar din decembrie 2018, profesia de podiatru si implicit podiatria a fost recunoscută oficial, figurând ca ocupație noua în COR.
-
Știai de mic copil ceea ce aveai de gând să faci când vei fi adult? Corespunde cu ceea ce ești în prezent?
Încă din copilărie am fost mereu activă, în mișcare, am practicat atletism ca sport de performanta. Și atunci, și acum, îmi place să pun în aplicare orice idee nouă, să testez, să dezvolt proiecte diverse. Nu am răbdare să aștept, să stau locului. Sunt un om activ, implicat, dinamic și-mi place să fac lucrurile să se întâmple.
-
Care a fost cel mai greu moment al carierei tale și cum l-ai gestionat?
Decembrie 2015, un proces de restructurare a echipei, de la decizie la momentul în care efectiv s-a întâmplat. Am luat atunci fiecare om în parte și am analizat situația din punct de vedere profesional, a fost deosebit de dificil sa tratez la rece latura umană, pentru a fi sigură că iau cele mai bune decizii pentru businessul pe care il conduc si mai ales pentru întreaga echipa care ramânea pe barcă.
-
Cât de importante sunt modelele de-a lungul vieții?
Nu pot spune că am neapărat un model în viața mea, în cariera mea. Admir pentru diverse calități femei precum Cleopatra, Regina Maria, Coco Chanel, Madeleine Albright, mai ales Margaret Thatcher – femei puternice și inteligente, care au reușit să se impună cu eleganță într-o lume a bărbaților.
-
Cui i-ai mulțumi pentru sprijin și suport în procesul de construire a carierei de până acum?
În mod cert familiei mele. Care mi-a fost întotdeauna alături și m-a susținut, chiar și în perioadele cele mai încărcate, când uneori cele 24 de ore ale zilei nu-mi mai ajungeau nicicum pentru a bifa tot ce-mi propusesem.
-
Cum integrezi tehnologia cu activitatea zilnică, atât la job cât și în afara lui?
Fără tehnologie, astăzi este cam dificil. Tehnologia face parte din viața noastră cotidiană și ne ajută să comunicăm indiferent de distanțe și fără discuții să ne dezvoltăm mai rapid față de anii 1990. Am multe momente în care mă sperie evoluția tehnologiei și îmi doresc, mă straduiesc să țin pasul. Să nu crezi că e ușor! Sunt mereu conectată cu echipa din Germania, cu partenerii locali și internaționali, fie că sunt la birou sau oriunde altundeva în lume. Mă ajută să fiu informată la timp și tot timpul, indiferent că e vorba de job sau că sunt în afara lui. E fascinantă și mă ajută mult să învăț.
-
Cum e mediul în care îți desfășori activitatea și cum contribuie la performanța echipei tale?
Pentru mine și pentru echipa mea este foarte important că ne desfășurăm activitatea într-un mediu sănătos, unde tehnologia de ultimă generație se împletește cu spiritul de business și gândirea liberă. Înca de la prima vizita in parc (n.r. Liberty Techonology Park), am decis că este locul unde ne dorim sa avem birourile în Cluj. Zonele comune ne dau ocazia să schimbăm idei cu alți colegi rezidenți ai parcului tehnologic, cei mai mulți mai tineri decât noi, spațiul verde ne deconectează și dă frâu liber inspirației, iar prin evenimentele organizate si găzduite aici luăm pulsul zonei de business.
Suntem, formăm și simțim că aparținem unei comunități speciale. Avem momente când ne simțim ca într-un campus universitar. Și ne umplem sufletul și mintea cu evenimentele din sfera responsabilităților sociale.