Nu mă consider o fire prea sportivă și mi-a luat ceva timp până am identificat forma de antrenament care să se „muleze” personalității mele. În primăvara anului 2014, pentru a-mi restabili forma fizică, după o intervenție chirurgicală dificilă, am început să caut o metodă prin care să mă recuperez. Am încercat, mai întâi, să practic pilates-ul, însă după vreo două, trei ședințe mi-am dat seama că nu mi se potrivește. Astfel, am ajuns la o prima clasă de yoga. Am ales o ședință individuală, pentru a vedea mai întâi despre ce este vorba.
Primul pas pe care îl deprinzi în practica Yoga este acela de a deveni conștientă de modul în care respiri. Din motive diverse, dintre care unul major este stresul, uităm să respirăm corect, abdominal, respirând scurt, fără vlagă. Respirația este ca o „curgere”: inspirația corespunde momentului de expansiune, iar expirația momentului de contracție a corpului. Învățând să respirăm corect, vom avea o vitalitate crescută, întrucât vom facilita curățarea canalelor energetice, „Nadi”.
Următorul pas important sunt Asanele. Acestea solicită corpul fizic. Aspectul terapeutic al practicii constă tocmai în restabilirea stării de bine generale, la toate nivelurile, de la cele superficiale, fizice, la cele subtile, energetice. Ameliorarea flexibilității corporale este un rezultat care se obține în timp, dar nu ar trebui să reprezinte obiectivul practicii. Yoga este ca o călătorie către Sine și nu doar o destinație spre care să alergi.
A treia condiție necesară în practica Yoga este concentrarea, calmarea minții astfel încât să „simțim” mesajele pe care ni le transmite corpul. Yoga se bazează pe realitatea corporală întrucât corpul nu minte. Un stres fizic poate fi negat de minte, dar nu și de corp. Yoga se folosește de „claritatea” corpului ca mijloc de a conduce mintea spre momentul prezent.
Pe mine, Yoga m-a ajutat și continuă să mă ajute mult în menținerea unui echilibru minte – trup – suflet! De obicei, practic yoga o dată pe săptămână, țelul meu în acest an fiind să ajung la două sesiuni săptămânale. Am început cu hatha yoga, iar acum merg la clase de yin yoga și yoga feminină, „womb yoga”. Consider că fiecare dintre noi își dorește să trăiască „ancorat” în prezent, cu conștientă și bunăvoință iubitoare, iar Yoga poate deveni un instrument util, pe lângă meditația mindfulness, despre care voi vorbi, poate, într-un alt articol, în cultivarea acestor stări.
Închei cu salutul tradițional pe care îl rostim la finalul fiecărei clase de yoga: „Nămaste!”, adică „Mă închin calităților divine care sunt în tine. Calitățile divine din mine se închină calităților divine din tine.”
By Gabriela Blaga
Gabriela este un project manager creativ, cu experiență în change management, process improvements, business development și community management. Spune despre ea că îi place să iasă în afara zonei de confort. Are calități de excelent comunicator și mediator, cu o mare capacitate de a analiză a contextului organizațional, capabilă să coordoneze proiecte complexe la nivel regional și global, cu implementări de proiecte în Europa, Asia și America de Sud. Combină, cu succes coordonarea de proiecte cu activități de training, generând și menținând relații de business pe termen lung. Din februarie 2017, este antreprenor social, fondatoarea Asociației S.O.S. Endometrioza, care are ca obiectiv major creșterea nivelului de conștientizare asupra acestei afecțiuni feminine în România. Îi place să scrie și să împărtășească din propriile experiențe.
Surse foto: freedomyogachiangmai.org, mnn.com, upaya-yoga.com.