ReClothing, proiectul JCI Cluj, premiat la nivel internațional

ReClothing, proiectul JCI Cluj de conștientizare și reducere a risipei din domeniul fashion, a fost premiat la nivel internațional. În cadrul Conferinței Europene JCI de la București de zilele trecute, inițiativa a câștigat premiul pentru cel mai bun proiect de business și antreprenoriat, fiind totodată desemnat cel mai bun proiect din toată Europa în anul 2022. A concurat cu zeci de inițiative de succes din țări precum Finlanda, Germania sau Elveția.

ReClothing își propune crearea unui cadru de conștientizare a unei probleme cu care societatea se confruntă – modul în care „consumăm” haine – și, în același timp, oferirea unor soluții pentru a o reduce. În ultimii doi ani, voluntarii JCI Cluj au reușit să organizeze 7 evenimente tematice și au salvat mai bine de 3 tone de articole vestimentare. 

Prin fiecare acțiune, membrii echipei ReClothing au reușit să arate că orice articol vestimentar poate primi o a doua șansă în cel mai creativ mod – totul în contextul în care industria textilă este între cele mai poluante din lume. Tinerii au avut alături și designeri sau creatori de conținut, alături de care au transmis mesaje puternice în comunitate.

„Ne bucură enorm cele două premii și ne motivează să ducem mai departe acest proiect special. În spate sunt multe ore de muncă, dedicare și sacrificii. Însă rezultatele – de la entuziasmul comunității, implicarea partenerilor și până la premii – ne arată că orice efort este răsplătit. Totodată, distincțiile ne demonstrează că tema este una de interes la nivel mondial, cu un potențial enorm de creștere. Le mulțumim tuturor celor care au crezut în acest proiect încă de la început și care ne sunt alături în această călătorie frumoasă. Avem planuri mari și suntem convinși că vom ajunge tot mai departe”, declară Ioana Pîrlea, coordonatorul proiectului ReClothing. 

Proiectul include campanii de awareness, acțiuni de colectare haine, dar și evenimente punctuale precum târguri în cadrul cărora sute de articole vestimentare își caută noi proprietari. Următorul târg ReClothing va avea loc în perioada 22-25 iunie, la Iulius Mall Cluj. 

De asemenea, JCI Cluj a primit premiul pentru cea mai bună organizație locală din Europa în 2022. 

***

Iată câteva informații despre noi:  Pe lângă ReClothing facem și alte lucruri frumoase: salvăm cărți la BookSwap, gestionăm un HUB pentru copiii ucraineni, unde cei mici pot participa gratuit la activități educaționale, organizăm Serile JCI – evenimentele prin care ne propunem să inspirăm comunitatea și ne mândrim cu TOYP – un proiect prin intermediul căruia promovăm tinerii remarcabili.

Între proiectele care au pornit din JCI Cluj se numără și Food Waste Combat, care a ajuns să producă reale schimbări atât în comportamentul cetățenilor, cât și în industria alimentară.

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.