Sănătatea nu înseamnă lipsa bolilor. Afecțiunile cavității orale. Cauze și tratament

Stăm de vorbă astăzi cu dna doctor Miron Ana Maria, medic dentist la Clinica Dentocalm despre afecțiunile cavității orale.

Afecțiunile cavității orale sunt probleme cu care se confruntă marea majoritate a populației, dar acestea din păcate pot influența mai mult decât confortul și stima de sine a pacientului. Afecțiuni ale dinților și țesuturilor moi și dure din jurul acestora oglindesc uneori probleme sistemice cu implicații complexe asupra întregului organism.

Prevalența bolii parodontale în rândul populației este îngrijorător de mare, aceasta fiind una dintre cele mai debilitante afecțiuni din sfera orală. Pacienții afectați de boala parodontală se prezintă în cabinetul medicului stomatolog acuzând dureri și usturimi în zona gingiilor, sensibilitate dentară, sângerare la periaj, mobilitatea dinților, gust neplăcut, dificultăți de masticație sau vorbire dar și prejudicii estetice cauzate de migrarea dinților sau de retracțiile gingivale.

Ce cauzează boala parodontală?

Deși principala cauză a afecțiunilor parodontale se cunoaște de multă vreme a fi de natură infecțioasă, complexitatea acesteia stă întocmai în natura sa multifactorială. Acum considerăm că aceasta este cauzată de un dezechilibru între bacteriile din cavitatea orală (în special cele din șanțul gingival), sistemul imun al fiecărui individ în parte, predispoziția genetică și diferiți factori de mediu.

Debutul bolii este localizat astfel la nivelul șanțulului gingival unde se declanșează în prima fază o inflamație superficială a țesuturilor moi, denumită gingivită . Lipsa acțiunilor de prevenire a evoluției gingivitei prin control personal și profesional al plăcii bacteriene (igienizare) duce la evoluția acesteia spre țesuturile profunde, inflamația și distrucția ligamentului parodontal și distrucția de cele mai multe ori ireversibilă a osului înconjurător .

După o evoluție mai mult sau mai puțin agresivă , lipsa tratamentului bolii parodontale duce la expulzarea dinților din alveolele dentare.

Ce influențează boala parodontală?

Deși factorii cauzali precum și interacțiunea clară dintre ei sunt greu de diagnosticat în cazul fiecărui pacient în parte, discuția cu acesta pune în lumină de multe ori o serie de factori de risc de ordin local și general a căror cunoaștere este esențială pentru bunul management al terapiei ulterioare.

Dintre cei mai relevanți factori de risc generali precum și dintre afecțiunile sistemice se pot aminti:

Fumatul – Reprezintă factorul de risc major al dezvoltării și evoluției severe a bolii parodontale fiind din fericire un factor asupra căruia putem acționa. Persoanele fumătoare prezintă un risc de îmbolnăvire de 4 ori mai mare decât nefumătorii!

Efectul tutunului fiind dependent de doză, fumătorii sunt consiliați să reducă obiceiul vicios până la sistarea acestuia.

Factorul ereditar – Istoricul acestei afecțiuni în familie nu implică faptul că pacientul va dezvolta obligatoriu boală dar apariția sau evoluția acesteia poate fi preîntâmpinată cu monitorizare periodică și profilaxie.

Stresul – Acest factor de risc cotidian modifică în timp, în special prin asociere cu alte afecțiuni, mecanismele de apărare ale organismului, făcând persoana respectivă mai susceptibilă la infecții.

Diabetul – S-a constat că persoanele diabetice suferă de forme mult mai severe ale bolii parodontale decât cele sănătoase, și,  pe de altă parte, inflamația parodontală poate crește rezistența la insulină, crescând riscul de dezvoltare a complicațiilor diabetului.

Alimentația – Carențele de vitamine, în special vitamina D și C,  precum și excesul de glucide, au fost pozitiv asociate cu dezvoltarea afecțiunilor gingivale și parodontale.

Graviditatea – Există studii ce demonstrează o asociere între boala parodontală și anumite complicații ale sarcinii precum greutatea scăzută a fătului la naștere, nașterea prematură și pre-eclampsia. În acest context este indicat controlul sănătății orale prin igienizare personală minuțioasă, monitorizare pe toată durata sarcinii și tratament parodontal non-chirurgical, când acesta se impune.

Tratamentul cu contraceptive orale – Susceptibilitatea la inflamație gingivală a fost asociată cu variațiile hormonale specifice sexului feminin din timpul pubertății, menstruației sau sarcinii dar și cu aportul de contraceptive orale pe baza de hormoni sexuali combinați în cantități crescute, de tipul progesteronului și estrogenului.

Cum se tratează boala parodontală?

Boală parodontală este o afecțiune a cărei prevenție printr-o igienă orală cât mai complexă este mult mai facilă decât tratamentul acesteia.

Obiectivul principal al terapiei parodontale este oprirea în evoluție a bolii și menținerea rezultatelor pe termen lung.

În faza inițială tratamentului presupune manopere non-chiurgicale de îndepărtare profesională a plăcii bacteriene și a tartrului situat la suprafața dintelui precum și sub nivelul gingiei, netezirea suprafeței rădăcinilor pentru a preveni colonizarea imediată a unor noi bacterii precum și folosirea diferitelor substanțe antibiotice și antimicrobiene, cel mai frecvent sub forma apelor de gură și gelurilor aplicate local.

Un rol extrem de important în această etapă îl joacă pacientul instruit care va controla prin igienă conștiincioasă vindecarea.

În fazele avansate ale bolii sau atunci când în urma terapiei inițiale nu se obțin rezultatele dorite se poate recurge la tratamente chirurgicale de reducere a pungilor parodontale, regenerare a anumitor defecte osoase sau de acoperire a retracțiilor gingivale.

Tratamentele actuale asociază terapiilor clasice proprietățile laserului stomatologic promovând astfel vindecarea și regenerarea la nivelul parodontiului. Acesta se poate utiliza pentru decontaminarea profundă a pungilor gingivale, îndepărtarea eficientă a tartrului subgingival, stimularea regenerării gingiei și a ligamentului parodontal, dar și pentru a facilita tratamentul chirurgical prin reconturarea osului și a gingiei. Printre beneficiile utilizării laserului amintim scăderea sensibilității post-operatorii, diminuarea timpului de lucru precum și confortul sporit al pacientului în timpul intervenției.

Echipa medicală a clinicii Dentocalm utilizează cea mai nouă generație a laserului Fotona Lightwalker, echipat cu două lungimi de unde diferite, pentru tratamente odontale, terapii cosmetice de tipul albirilor dentare dar și pentru tratamente chirurgicale complexe.

Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.  World Health Organisation

HRD_5867 EDIT


Dr. Miron Ana Maria, medic dentist la Clinica Dentocalm, a absolvit Facultatea de Medicină Dentară a Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. A ales specializarea de Parodontologie pe care o urmează din 2017 în cadrul aceluiași centru universitar.