Se deschide Biblioteca Glitch, un spațiu pentru schimbul de idei dintre artă și design

Glitch anunță deschiderea oficială a Bibliotecii Glitch, un spațiu dedicat designului grafic și schimbului de cunoștințe între designeri și sectorul artistic și cultural. Deschiderea va avea loc pe 22 august, în spațiul Glitch din București, Bd. Dacia 57, etajul 2. Biblioteca găzduiește o colecție vastă de cărți și publicații de profil și organizează evenimente pentru comunitățile de design, publishing și sectorul cultural, oferind oportunități de conectare și colaborare.

Proiectul inițiat de Glitch, recunoscut pentru colaborările sale cu organizații purpose-driven din sectorul de artă și cultură, social și sustenabilitate, invită comunitatea artistică și de design grafic – atât profesioniști cât și începători – la un dialog interdisciplinar și intergenerațional. Discuțiile vor aborda promovarea artei și culturii, dezvoltarea audiențelor culturale și modalitățile prin care designul grafic și profesioniștii din domeniul comunicării culturale pot contribui la creșterea relevanței și impactului acestor domenii în societate.

„Biblioteca Glitch nu este doar un spațiu dedicat resurselor de design grafic și comunicare culturală, ci o extensie firească a misiunii Glitch de a susține proiecte cu impact cultural și social. Într-un peisaj în care pare tot mai greu să lucrezi în cultură și pentru cultură, unde lipsa de resurse este binecunoscută, biblioteca își propune să fie un catalizator pentru schimbul de idei și colaborare. Prin promovarea dialogului interdisciplinar și furnizarea de resurse, Biblioteca Glitch se alătură eforturilor noastre mai ample de la Glitch, de a crea oportunități de dezvoltare și inovare în domeniul comunicării culturale și al designului. Sperăm ca programul bibliotecii, care include prezentări de artist (Artist Talks) și întâlniri ai unor profesioniști din design cu tineri aspiranți din domeniu (Design Sessions), să fie începutul unei lungi serii de schimburi de experiențe, cunoștințe și idei.”, spune Dan Stănescu, fondator și director de creație Glitch Studio.

Biblioteca Glitch va avea în colecția sa peste 600 de volume ce acoperă o zonă extrem de largă dintre artă și design grafic: de la practici artistice și artă vizuală, trecând prin teorie și critică culturală la diversele subdomenii ale designului grafic: typography, ilustrație, design de poster, fotografie sau istoria designului. Spațiul din Bd. Dacia 57, etajul 2 este deschis din august publicului larg, joi și vineri, prin programare la library@glitch-shop.com.

 

Programul de ateliere și discuții august – septembrie

 

Design Sessions #1: Ovidiu Hrin

Dată: 22 august, ora 17:30

Descriere: Ovidiu Hrin, designer și art director din Timișoara, este cunoscut la nivel internațional pentru munca sa publicată în peste 100 de cărți și periodice de design. Prin proiectele și atelierele sale culturale și educaționale, Ovidiu promovează designul grafic ca practică activă, fiind o voce recunoscută în comunitatea de design din România și dincolo de granițele acesteia.

Înscrieri: https://forms.gle/JZVTnZ4fKodE8DYQ7

 

Design Sessions #2: Gelu Florea

Dată: 30 august, ora 18:00

Descriere: Gelu Florea, absolvent al Academiei de Arte Vizuale din Cluj și Art Director în agenții de publicitate, este și un creativ independent cunoscut pentru cărțile sale realizate manual. Lucrările sale, expuse la Romanian Design Week și incluse în selecția „Best Practice” a RDW, au fost disponibile în librăria Cărturești Modul între 2018-2021. Din 2008, a publicat 14 titluri underground.

Înscrieri: https://forms.gle/1bD58WFRJQJYTVy67

 

Design Sessions #3: Maria Bîrsan (Sandwich Gallery), Radu Lesevschi (Punch Bookshop), Vlad Mihai (Traffic Paper)

Dată: 03 septembrie, ora 17:30

Descriere: Această sesiune aduce împreună trei personalități din lumea designului și a publishing-ului independent, oferind perspective diverse asupra modului în care designul și literatura pot coexista și se pot influența reciproc.

 

Artist Talk #1: Larisa Crunțeanu

Dată: 19 septembrie, ora 18:00 

Descriere: Larisa Crunțeanu, performer, video artist și colecționar de sunete, își va prezenta practica artistică ce oscilează între realitate și ficțiune, creând contexte pentru reactivarea amintirilor și colaborării.

 

Artist Talk #2: Lucian Bran

Dată: 26 septembrie, ora 18:00

Descriere: Lucian Bran, absolvent al Universității Naționale de Arte din București, este un artist fotograf recunoscut pentru lucrările sale expuse în galerii și muzee de prestigiu internațional. Discuția va aborda modul în care fotografia poate documenta și transforma realitatea.

 

Artist Talk #3: Suzana Dan

Dată: 27 septembrie, ora 19:00

Descriere: Suzana Dan, artistă inovatoare și inițiatoare a Nopții Albe a Galeriilor, va explora interconexiunea dintre artă și cultură. Cu o carieră de aproape un sfert de secol în domeniul cultural, Suzana aduce o viziune unică asupra modului în care arta poate influența și sprijini cultura și va împărtăși din experiențele ei, reflectând asupra impactului și evoluției culturale.

 

Artist Talk #4: Alina Andrei

Dată: 27 septembrie, ora 16:30

Descriere: Alina Andrei, artistă și curator din Cluj, este cunoscută pentru activitatea sa la White Cuib și pentru curatorierea spațiilor Raft Cluj și Raft Brașov. Pe lângă scris și fotografie, realizează instalații foto și povești vizuale cu personaje din hârtie și obiecte din ciment. Lucrările sale sunt expuse în galerii și fanzine, iar în 2020 a ilustrat cartea de poezii „Expectativa luminoasă“ de Andrei Dósa.

Participarea la sesiunile de design și discuțiile cu artiști este gratuită și se face pe baza înscrierii printr-un formular online, cu locuri limitate. 

 

Detalii și înscriere pe https://www.facebook.com/share/nWqbmzvhH3kDmXfY/ 

Urmăriți-i pe Instagram și Facebook

Glitch, inițiatorul Bibliotecii, este un studio de creație și comunicare culturală care lucrează cu organizații și companii purpose-driven: de la arte și cultură la social, sustenabilitate și comercial. Glitch practică o abordare transdisciplinară în proiecte de la strategie și identitate de brand până la campanii de comunicare integrată. Printre organizațiile și proiectele cu care Glitch a lucrat de-a lungul celor 8 ani de activitate, se regăsesc: Fundația9 și Scena9, Centrul Cultural Clujean, BRD, Galeria Posibilă, EuroFabrique, Asociația Filia, Asociația Mozaiq, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Climate Change Summit, F-Sides Cineclub, HBO, Bucharest Fashion Film Festival sau festivalul After X Image.

Proiectele Glitch au fost prezente în expozițiile Romanian Design Week din ultimii trei ani, iar anul trecut campania #IubimLaFel pentru Asociația MozaiQ a primit premiul I la categoria Campanii Sociale din cadrul Gala Societății Civile.

Biblioteca de Design Glitch este un proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.