Seniorii Digitali – programul de dezvoltare a competențelor digitale ale seniorilor la Cluj-Napoca

Clusterul Transilvania IT a demarat cursurile de digitalizare adresate persoanelor vârstnice în cadrul proiectului Seniorii Digitali, în luna iulie 2019. Proiectul urmărește să ofere cursuri gratuite seniorilor Clujului în materie de utilizare a tehnologiilor digitale.

“Ne dorim ca în cadrul acestui program cursanții noștri să obțină suficiente cunoștințe în operarea calculatorului și utilizarea internetului pentru a putea efectua plata facturilor, plata impozitelor, pentru a-și putea plăti taxele prin intermediul platformelor, de a putea face cereri către Primărie fără a mai fi nevoiți să stea la cozi.”, a declarat Bianca Muntean, Cluster Manager.

De aceste cursuri vor beneficia peste 150 de vârstnici, organizați în 4 serii, a câte 3 grupe. În procesul de învățare, aceștia primesc sprijin nu doar din partea trainerilor, ci și din partea voluntarilor care s-au alăturat acestui proiect. Cei mai mulți voluntari sunt elevi clujeni, care sunt nerăbdători să împărtășească din bagajul lor de cunoștințe.

Seniorii Digitali 8

“Rolul clusterului nostru se axează pe zona de competențe digitale. Această zonă nu trebuie să fie una exclusivistă sau elitistă. Ne dorim să devină o normalitate, astfel încât, de beneficiile digitalizării să profite inclusiv seniorii. Există o serie de beneficii ale cunoștințelor de operare ale calculatorului pe care mulți le stăpânim de ani de zile, iar acum le transmitem mai departe, oferind o alternativă vârstnicilor în ceea ce privește o serie de operațiuni lunare.“, a completat Bianca Muntean.

“Este un proiect foarte important pentru comunitatea de IT și nu numai, pentru că digitalizarea afectează toate segmentele de cetățeni ale orașului Cluj-Napoca, iar categoria seniorilor este o categorie vulnerabilă pe acest segment, către care ne vom concentra resursele pentru a le ușura viața, pentru a-i aduce mai aproape de rudele lor și pentru a-i conecta mai ușor la viața comunității. Le mulțumim pe această cale companiilor care și-au anunțat deja sprijinul, dorind sa derulăm un program pe minim 2-3 ani care să includă o cât mai mare parte a acestei categorii de cetățeni.“, a declarat Loredana Miclăuș, managerul proiectului.

În următoarea fază a proiectului se va urmări atragerea unor parteneri diferiți din domeniul bancar, precum si alte instituții publice care au introduse și servicii on-line în relația cu cetățenii și totodată vom urmări creșterea numărului de voluntari pentru a extinde activitățile.

Seniorii Digitali 9

Proiectul se desfășoară în perioada iulie-decembrie 2019 și este coordonat de către Transilvania IT Cluster, sub egida Consiliului Consultativ pentru Antreprenoriat și Inovare în IT, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu AROBS Transilvania Software și Simplon România, precum și cu sprijinul Direcțiilor de Asistență Sociala. Cursurile au loc la Centrele de Vârstnici nr. 1 și nr. 2 din Cluj-Napoca.

Stadiul de desfăşurare a proiectului, respectiv a activităţilor sale, va fi prezentat şi actualizat frecvent pe site-ul organizației (https://transilvaniait.ro/), cât şi pe pagina de facebook Transilvania IT.

*****
 Transilvania IT Cluster (fostul iTech Transilvania) a fost înființat în 2013 de către ARIES Transilvania (Asociația Română pentru Industria Electronică și Software - Filiala Transilvania), cea mai mare şi influentă organizație creată pentru industria IT&C din România. În prezent, clusterul are peste 100 companii membre, o cifră de afaceri totală a membrilor săi de peste 350 milioane de euro și un număr de peste 6.000 de angajați, totalizând 118 membri (se adaugă universități, autorități publice locale și catalizatori).