“Singurătatea este un spațiu creativ pentru mine” | Diana Ionescu, Trainer și Fondator DIMS

Diana Ionescu se poate numi un antreprenor de succes prin școala de machiaj pe care o conduce, dar și un artist prin proiectele în care este implicată.

Are un background solid în cultura vizuală și reușește să ne inspire întotdeauna prin touch-ul artistic pe care îl au toate machiajele pe care le creează.

Cu o agendă solicitantă, lucrând pentru cele mai interesante proiecte artistice autohtone, Diana colaborează cu cei mai buni profesioniști din industrie: fotografi, designeri, fashion stiliști și numeroase branduri internaționale.

Vedete precum Alina Eremia, Andreea Bălan, Carla’s Dreams au trecut prin mâna și studioul de make-up al Dianei, ea fiind de multe ori și în spatele multor ședințe foto pentru cele mai importante reviste, videoclipuri și reclame TV. A fost numită de către ELLE Magazine – Best Make-up Artist, cu toate acestea se declară o fire introvertită. Despre călătoria ei până în acest moment, în interviul de mai jos.

Ești prezentă în culisele show-urilor de televiziune, conduci propria școală de make-up și din online pare că ai o carieră de succes. Povestește-ne puțin despre tine. Cum te-ai descrie tu pentru cei care nu te cunosc personal?


Sunt o persoană introvertită, însă interacțiunea zilnică cu oamenii din diversele proiecte la care lucrez împreună cu echipa mea mă face să ies din ‘carapace’.

Țin la principii și valori, și chiar și în vremurile acestui consumerism în ritm alert, cred că avem nevoie ca de aer de aceste ancore și busole. Am un simț al dreptății foarte bine dezvoltat. Mi se întâmplă deseori să mă surprind cu corăbiile înecate doar pentru că sunt martorul unei nedreptăți.

De când mă știu mi-am dezvoltat și cultivat singurătatea într-un mod plăcut, cu studiul formei, culorii, apoi transpunerea lor în diferite medii, așa că singurătatea e un spațiu creativ pentru mine.

Ador experiențele și călătoriile din orizonturile îndepărtate. Mă inspiră enorm să văd și observ cum își duc existența alte culturi în diferite părți ale lumii.

Sunt perfecționistă și chiar exigentă când îmbrac hainele de trainer, dar totul este gândit să testeze limitele percepției și să împing barierele creative la cele mai înalte cote. 

THE WOMAN DIANA IONESCU10

Ai știut dintotdeauna că vei fi un make-up artist? Ce studii ai finalizat și cum ai ajuns în acest domeniu?


Am absolvit Facultatea de Arhitectură, la Ion Mincu din București și sunt recunoscătoare anilor petrecuți acolo fiindcă mi-au deschis mintea și dezvoltat creativitatea și în alte domenii vizuale, fie că e vorba despre design de produs, coordonare artistică (art director) sau de arhitectura feței umane. 


Nu am știut dintotdeauna că vreau să fiu Make-up artist, dar cred că am avut o atracție spre artă de când am început să am amintiri. Desenez și pictez de mică, am participat la olimpiade de pictură în școala generală, și am premii care demonstrează cât de hotărâtă am pornit pe acest drum. În prezent pictez din când în când ca să mă destind și desprind de cotidian.

THE WOMAN DIANA IONESCU15

În general profesia ta este văzută, mai degrabă, ca un hobby. Cum au reacționat părinții tai când au realizat că nu vei ajunge arhitect? Ai avut susținerea lor, sau dimpotrivă?

E o formă distorsionată de a cataloga anumite profesii drept hobby-uri. Cum spuneam, una este să te dedici cu toată energia și profesionalismul unei direcții sau activități, chiar până la rang de artă, și alta este să practici din când în când, pentru relaxare. Drumul meu a însemnat o schimbare de macaz devreme.

Am știut că vreau să lucrez în domeniul Fashion și Beauty, și am dat totul ca să devin un profesionist în domeniu, încă de la început. Nu au fost momente de tatonări de tipul second job sau hobby. Am decis, am depus efort, energie și multe ore de lucru și adaptare la o industrie mereu în mișcare. Așa am ajuns să declar ca sunt profesionist, nu amator.

Ok, părinții poate nu au înțeles încă de la început profesia sau ce presupune un shooting foto sau o filmare de videoclip, dar m-au susținut întotdeauna. În momentul în care am pus bazele școlii de machiaj și a planului de cursuri, au realizat că nu au de ce să-și facă griji pentru că am depus efort pentru a crea un business solid, nu un hobby. 

THE WOMAN DIANA IONESCU5

Ai fost desemnată de către ELLE Magazine – Best Makeup Artist. Te consideri un trend setter? De unde te inspiri când creezi un machiaj?

Suntem în mare parte și tot ceea ce consumăm din perspectivă vizuală. Îmi iau o doză foarte mare de inspirație din ceea ce văd și tocmai de aceea studiez (da, chiar și acum, deschiderea către nou ajută în profesia asta) ilustrație, grafică, pictură, arhitectură, fotografie, lumină și scenografie.

Pe lângă studiul artelor frumoase, am grijă să filtrez cu grijă conținutul din social media și prefer de multe ori să mă încarc din plimbările în natură. Mă simt foarte câștigată când reușesc să petrec timp și mă inspir chiar în timp ce inspir aer curat. 

THE WOMAN DIANA IONESCU25

Școala de make-up fondată și condusă de tine se vede ca un business matur, iar asta te poziționează ca un antreprenor de succes. Care sunt cele mai mari provocări de care te-ai bătut de-a lungul timpului ca antreprenor? Cum le-ai depășit?


Nivelul meu de perfecționism a fost o provocare în sine. Mi-am dorit un business în care să ofer un nivel de educație înalt, premium chiar, cu standarde ridicate și certificări obținute pe merit la cursuri. Continui să îmbunătățesc în mod continuu procesele și metodele de lucru la școala de machiaj pentru ca acest lucru să fie cât mai aproape de ideal. Îmi doresc să formez profesioniști de rit vechi, departe de sfera superficială, pregătiți să fie cei mai buni în industria Fashion și Beauty. Și îmi mai doresc ca ei să înțeleagă și cinstească mai departe partea artistică a acestei profesii.

O altă mare provocare atât în artă, cât și în business, este să rămâi autentic și să nu te abați de la viziune. Mă bucur de sprijinul colegelor mele de echipa formată în principal de absolvente ale școlii de machiaj DIMS.

Bineînțeles, o mare provocare recentă a fost perioada de pandemie datorată noului virus care ne-a ținut încuiați în casă pe mulți, dar tind să cred că am trecut cu brio și acest test. A fost o tranziție bruscă, dar necesară către foarte mult conținut online: cursuri online, live-uri, masterclass. Unde mai pui că am avut în sfârșit timp să punem la cale un blog care să strângă toate lucrurile pe care abia apucam să le povestim în câteva postări pe social media.

THE WOMAN DIANA IONESCU18

Există un mentor care te ghidezi sau al cărui exemplu îl urmezi?

Nu am un singur mentor, dar admir make-up artiști pentru parcursul lor de la Artist la Antreprenor: Lisa Eldridge, Alex Box, și bineînțeles, Anastasia Soare, cea care a creat brandul Anastasia Beverly Hills. 

 

Colaborezi și promovezi diverse branduri, mai ales din domeniul frumuseții. Ai niște reguli pe care le urmezi când promovezi un brand? Ai refuzat vreodată vreo astfel de colaborare? Dacă da, de ce?

Sunt atentă la selecție și promovez doar branduri în care cred, pe care le-am testat și care se ridică la exigențele și la standardele pe care mi le-am stabilit. 

Am refuzat colaborări, pentru ca în primul rand sunt un Make-up Artist asumat, și credibilitatea e foarte importantă pe termen lung. Nimic nu scuză o alegere greșită. 

THE WOMAN DIANA IONESCU14

Porți 3 pălării deopotrivă: cea a artisului, cea a profesorului și cea a antreprenorului. Care este preferata ta? Ne poți da un exemplu de situație pentru care ai ales una dintre cele 3 variante?

 

Pălăria mea preferată e cea a pictorului într-o casă pe malul mării, dar încă nu sunt acolo. Așa că aș spune că le port în această ordine: artist, profesor, anteprenor. 

Și pentru ca îmi place geometria, le-aș pune într-un triunghi echilateral pe toate. Nu aș avea cum să fiu profesor dacă nu as avea experiența de artist si de antreprenor, deopotrivă, toate aceste versiuni sunt aspecte pe care vreau să le transmit studenților mei. 

THE WOMAN DIANA IONESCU11

Care este proiectul tău preferat, din toate timpurile? Ne poți da niște detalii “behind the scenes”?

 

Îmi aduc aminte cu drag de un proiect din 2018 din Londra. A fost un challenge lansat de NIVEA și a trebuit să machiez în niște condiții speciale. Mai exact, într-un London cab, în timp ce mergea pe o stradă pavată. Ei, închipuiți-vă cum v-ați simți după 20 de cești de cafea, cam asa a fost. Creierul voia, dar nu putea coordona mișcările mâinilor.  A fost foarte binevenită experiența fiindcă a testat limitele perfecționismului. La maxim.

THE WOMAN DIANA IONESCU3

Mi-a mai plăcut mult o nuntă care s-a ținut într-un castel de poveste din Franța, chiar de revelion. Am fost make-up artist pentru mireasă și am rămas cu multe amintiri frumoase.

Care este primul sfat pe care îl dai clientelor care participă la cursurile școlii de make-up?

Dacă-ți dorești să faci ceva anume, inclusiv să devii make-up artist, găsești timp, creezi timp pentru asta. Dacă mereu ajunge pe ultimul loc în programul tău, nu reprezintă o prioritate, deci poate nu simți o atracție pentru acest domeniu.
Când pornești pe acest drum, nu există scuza ‘nu am avut timp’.

Rog seriozitate. 

THE WOMAN DIANA IONESCU9

Ce urmează pentru Diana Ionescu? Poți să ne dezvălui câte puțin din planurile tale de viitor?

Nu îmi place să vorbesc despre lucrurile pe care le am în pregătire. Cred în fapte, nu vorbe. Stați pe aproape, și le dezvăluim pe toate la timpul lor de maturizare. Pot doar să vă șoptesc că mergem pe trendul retro future așa că ne gândim la o carte cu lucruri utile din industria Fashion și Beauty.

THE WOMAN DIANA IONESCU24

Destinația preferată de călătorie:

Thailanda. Mă poți trezi la orice oră din noapte ca să plecăm în Thailanda. 

 

Când recomanzi purtarea rujului roșu?

Rujul roșu este un mood în sine. Oricând vrei să te simți feminină, adaugă un strop de roșu. 

 

Ai un motto după care te ghidezi în viață?

Țin minte și acum că în primul apartament în care am stat în București, în studenție, am lipit pe perete acest motto, care încă e valabil: Life isn’t about finding yourself, life is about creating yourself.

Deschiderea la nou și flexibilitatea de a te menține în permanență relevant, autentic și creativ în mediul business și în industria Fashion și Beauty înseamnă supraviețuire, dar este un mod de a trăi foarte satisfăcător. 

Top 3 mituri în make-up:

 – Bărbații preferă femeile nemachiate.

 – Machiajul distruge tenul, îmbătrânește. 

 – Make-up-ul e doar pentru ocazii speciale.

Cafea sau ceai? 

Cafeaaa! Dar și un ceai de plante e perfect, mai ales seara.

Note to self:

It’s ok to not be ok sometimes. Have a break. 

THE WOMAN DIANA IONESCU20

Photo credit:  Oana Dumitrescu, arhiva personala

Editor: Crina Ciocian