Soprana Rodica Vica: „Deși rutina profesională s-a mai schimbat de-a lungul anilor, un lucru a rămas același: disciplina”

Rodica Vica este un artist de excepție, soprană și solist al mai multor opere și filarmonici atât din România, cât și din străinătate.

Înconjurată încă de la o vârstă fragedă de un mediu creativ și sprijinită de părinți să acorde atenție artelor frumoase, Rodica Vica a reușit să ajungă pe cele mai mari scene, obținând nenumărate premii naționale și internaționale și cucerind publicul de fiecare dată cu interpretarea și emoția transmisă.

Cu toate că mare parte a timpului și-o petrece în afara țării, revine cu drag în România ori de câte ori este invitată să concerteze, iar de această dată a ales să se implice în concertul caritabil, Fiori e Colori, un concert caritabil desfășurat pentru a susține copiii cu autism, gândit și pus la cale chiar de aceasta.

Despre parcursul și cariera sa, dar și despre proiectele în care este implicată, ne-a povestit soprana Rodica Vica în materialul următor.

Sunteți solist al mai multor opere și filarmonici din România, cât și din străinătate, apreciat și iubit de mii de oameni. Vă mai amintiți cum a început totul? Când v-ați descoperit talentul?

Încă de foarte mică, nici nu împlinisem 4 ani, am copilărit într-un mediu extrem de creativ. Mama mea a fost profesor la Palatul Copiilor, iar acest lucru m-a pus în contact cu artele frumoase, cu teatrul, cu muzica, cu baletul, cu studiul limbilor străine fără ca eu să conștientizez că acestea împreună vor conclude în profesia mea viitoare. 

Am fost descoperită de profesoara de teatru de la Palatul Copiilor din Ploiești, iar de acolo, muzica a devenit joaca zilnică care mai târziu m-a purtat spre studiile muzicale ale Liceului de Artă Carmen Sylva. Cariera de solist de operă am început-o foarte devreme, la 19 ani. 

A existat vreo persoană care a fost mereu în spatele dumneavoastră, să vă susțină în tot acest parcurs?

Da, familia mea a fost mereu alături de mine, fără susținerea părinților cu siguranță parcursul meu ar fi fost altul, mai anevoios sau chiar într-o cu totul altă direcție. De asemenea, pe tot parcursul meu profesional de până acum, întâlnirile cu specialiști care m-au susținut au fost definitorii. Cea mai importantă întâlnire de acest gen este cea cu mentora mea, soprana Eleonora Enăchescu (1952-2015). 

Ați cântat pe cele mai mari scene din lume și ați obținut o mulțime de premii naționale și internaționale. Povestiți-ne despre rutina dinaintea unei astfel de apariții. Câte ore de pregătire sunt necesare și care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țineți cont?

Deși rutina profesională s-a mai schimbat de-a lungul anilor, un lucru a rămas același: disciplina. Lucrul și cizelarea vocii umane sunt mereu fascinante și nu se finalizează niciodată. Este un proces care se dezvoltă odată cu vocea, iar acest proces îmi dă mereu bucurie și totodată mă ține mereu în alertă. 

Este un proces de auto-descoperire și seamănă foarte mult cu disciplina unui sportiv. Deși e vorba de multe ore de studiu și pregătiri, nu aș putea să le cuantific ci aș putea să descriu această muncă ca pe una de sine. 

Care a fost percepția dumneavoastră asupra modului în care se desfășoară activitatea unui artist și cum stau lucrurile de fapt? Ați întâmpinat greutăți de-a lungul carierei?

Începând foarte devreme nu am avut timpul necesar de a-mi face o percepție. Am știut de la bun început că a fi artist însemnă multă muncă, multe sacrificii, multă preocupare pentru această profesie, multă răbdare și multă încredere. Faptul că nu am fost niciodată singură în demersul meu, că am avut  mereu familia aproape, că am avut un mentor excepțional și, mai târziu, că mi-a fost alături un public atâț de iubitor, au ajutat pentru a depăși greutățile inerente apărute pe parcursul carierei mele până în prezent. 

Cum se prezintă situația la nivelul României în ceea ce privește opera? Tot mai mulți artiști aleg să părăsească țara și să își continue cariera în altă parte. Ce v-a determinat să vă întoarceți în țară? 

În aceste vremuri ne bucurăm de o libertate nemaiîntâlnită până acum, libertatea de a circula și a profesa oriunde pe acest mapamond. Mulți artiști români locuiesc în alte țări, însă instituțiile de operă din țară fac tot mai des demersuri de a ne invita și la evenimentele din România, iar acest demers poate fi doar unul lăudabil. Deși locuiesc de aproape 10 ani la Viena, revin de cel puțin 3 ori pe an în România pentru a mă reîntâlni cu publicul din România. Publicul român este cel mai cald din lume, în accepțiunea mea, este publicul cu care am crescut și cu care m-am format, si totodată, este publicul care mi-a confirmat pe tot parcursul carierei că mă aflu pe drumul cel bun. 

Povestiți-ne puțin despre proiectul „Fiori e Colori” organizat de către Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură. Cum ați ajuns să faceți parte din această inițiativă?

Ideea proiectului îmi aparține, iar acest proiect creat de către mine nu este singurul pe care Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură îl organizează. Fiori e Colori este un proiect care vă invită să pătrundeți în lumea minunată a florilor, bucurându-vă de o călătorie muzicală inedită. Cum florile sunt clasate în topul preferințelor în materie de cadouri în întreaga lume, Fiori e Colori reprezintă și el un cadou împachetat în splendoare. 

Încă de la înființare, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură mi-a făcut bucuria de a mă invita ca solist în multe proiecte extraordinare. Este un privilegiu pentru un muzician să colaboreze cu acești profesioniști, iubitori de artă și frumos precum echipa Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură fondată de către Mihai Stan. Este vorba deja de o relație profesională care se bazează pe încredere și susținere necondiționată și reciprocă. 

Care este scopul acestui eveniment? Cum își propune, în mod concret, să îi ajute pe copiii care suferă  de autism?

Încă de la prima ediție a proiectului SUFLET ÎN CULORI, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism, un proiect realizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, în parteneriat cu Asociația Help Autism din București – care la acea dată se numea Asociația Help Mălin, am fost bucuroasă, ca alături de colegii mei tenorul Ștefan Pop, violonistul Vlad Maistorovici și pianistul Ștefan Doniga, să susțin cauza copiilor cu autism – la prima ediție a acestui proiect dedicat acestor copii speciali, ediție ce a avut loc în 2014. 

Prin participarea noastră, a artiștilor, nu numai că susținem cauza copiilor cu autism prin strângerea de fonduri din vânzarea biletelor – ajutând astfel la susținerea programelor de terapie desfășurate de aceste ONG-uri, dar mai ales încercăm să aducem în atenția publicului larg cauza acestor copii speciali și nevoia acestora de a avea acces la programele de terapie. Din câte știm Tulburarea de Spectru Autist poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică sau nivel de educaţie. Nu se poate vindeca, dar cu intervenţie terapeutică timpurie intensivă, până la 50% dintre copiii cu autism pot duce o viaţă independentă. Fără terapie de recuperare, simptomele autismului se agravează în timp. 

Anul acesta, după o experiență de circa 7 ani de desfășurare a acestui proiect dedicat copiilor cu autism Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și-a dorit să susțină cauza copiilor cu autism și din alte orașe ale României și astfel s-a decis ca etapa de la Cluj-Napoca a turneului național FIORI E COLORI să fie dedicată copiilor cu autism aflați în grija Asociației Autism Transilvania, asociație ce activează și organizează de peste 15 ani în comunitatea clujeană. Astfel, alături de excepționala harpistă Maria Bîldea și de tânăra artistă Ana Postolachi, bursier în cadrul programului Tinere Talente desfășurat de Fundația Regală a României, voi fi prezentă pe scena Auditorium Maximum din Cluj-Napoca, pentru a oferi o fărâmă din talentul și sufletul nostru acestor copii speciali – fondurile obținute din vânzarea biletelor fiind direcționate către programele de terapie desfășurate de Asociația Autism Transilvania.

Cum se pot implica cei dornici să contribuie la sprijinul asociației Autism Transilvania?

Fiecare persoană, fie că vorbim de persoane private, fie că vorbim de persoane publice, poate sprijini Asociația Autism Transilvania și cauza copiilor diagnosticați cu autism în diferite moduri: de la donații către programele de terapie realizate de asociație până la susținerea financiară a unor campanii locale și naționale prin care să se strângă fonduri pentru cauza acestor copii speciali. 

Dacă vorbim de persoane publice atunci putem vorbi și de cazul nostru când muzicieni și artiști s-au strâns de-a lungul celor opt ediții ale proiectului SUFLET ÎN CULORI pentru a strânge fonduri pentru acești copii și, în același timp, pentru a atrage atenția publicului larg, dar și factorilor decidenți (autorități locale, etc) asupra acestei cauze. Deci, fiecare dintre noi poate contribui într-un mod sau altul la sprijinirea Asociației Autism Transilvania.

Persoana de la care ați avut cel mai mult de învățat este: Eleonora Enăchescu

Scena din lume pe care v-ați simțit „acasă”: Oriunde în lume unde se află români în sală.

Cea mai mare reușită de până acum: Nu le-aș putea ierarhiza deoarece fiecare proiect în parte s-a dovedit a fi o reușită.

Credit foto: Valentina Balasa-Ario

Editor: